Αλεξάντρα Ιάλα: Το αστέρι από τις Φιλιππίνες τους έμαθε Τένις και μιλάει απευθείας με τον… πρόεδρο

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Αλεξάντρα Ιάλα και την Τζέσικα Πεγκούλα στο 500άρι Όπεν της Ουάσινγκτον «γράφτηκε» με χρυσά γράμματα στη βίβλο του αθλήματος και θα μείνει αξέχαστο για ένα ολόκληρο έθνος. Η αριστερόχειρας τενίστρια από τις Φιλιππίνες επικράτησε με 2-1 σετ (4-6, 6-4, 6-0)  και πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της χώρας της σε επίπεδο WTA.

Ο τελικός φαινόταν να «γέρνει» προς την πλευρά της Αμερικανίδας, αφού είχε το προβάδισμα με 1-0 σετ και στο δεύτερο βρισκόμασταν στην απόλυτη ισορροπία (4-4). Κάπου εκεί, όμως, όλα άλλαξαν. Η αθλήτρια από τις Φιλιππίνες σαν να «πάτησε» ένα κουμπί, ανέβασε το επίπεδο της και… εξαφανίστηκε.

YouTube thumbnail

Χαρακτηριστικό είναι ότι κέρδισε τα τελευταία οκτώ games και «υπέγραψε» με θριαμβευτικό τρόπο τη νίκη. Για να φτάσει όμως σε αυτό το ιστορικό επίτευγμα η 21χρονη χρειαζόταν να αποκλείσει «μεγαθήρια», ενώ τιμήθηκε και από τον πρόεδρο της χώρας.

Το μονοπάτι απέναντι στις κατόχους των μεγαλύτερων τίτλων

Ο δρόμος προς την κορυφή μόνο στρωμένος με «ροδοπέταλα» δεν ήταν. Για την ακρίβεια χρειάστηκε να αποκλείσει πέντε αθλήτριες, που η καθεμία έχει να περηφανεύεται για ένα πρόσφατο κατόρθωμα.

Από τον πρώτο γύρο η κληρωτίδα δεν της «χαμογέλασε», καθώς την έφερε αντιμέτωπη με την Κινβέν Ζενγκ, που είχε πάρει wild card, ώστε να βρεθεί στο κύριο ταμπλό. Η Κινέζα δεν πραγματοποιεί την καλύτερη της χρονιά, αλλά είναι η αθλήτρια που κέρδισε τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, το 2024.

YouTube thumbnail

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, στη φάση των «16» αντιμετώπισε την εν ενεργεία πρωταθλήτρια του Ουάσινγκτον. Ο λόγος για την Λέιλα Φερνάντεζ, η οποία είχε ένα παραπάνω κίνητρο, αφού σε περίπτωση ήττας θα έχανε τους πόντους που συγκέντρωσε πέρσι, το οποίο ισοδυναμεί με πτώση στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ιάλα νίκησε σε straight sets και «πέταξε» έξω την υπερασπίστρια του τίτλου.

Στα προημιτελικά το επίπεδο παρέμεινε σε υψηλό βαθμό, αφού στον δρόμο της βρέθηκε η Ελίνα Σβιτολίνα. Η τενίστρια από την Ουκρανία βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, αφού είναι η τελευταία που κατέκτησε 1000άρι τουρνουά στη Ρώμη. Η 21χρονη συνέχισε απτόητη, επικράτησε με 2-0 σετ (6-3, 6-4) και εξασφάλισε την παρουσία της στην επόμενη φάση.

«Μάχη» με άρωμα… Ασίας είχε ο ημιτελικός, όπου συγκρούστηκαν η Αλεξάντρα Ιάλα με την Ναόμι Οσάκα. Η αθλήτρια από την Ιαπωνία μετράει τέσσερις κατακτήσεις Grand Slam στο «παλμαρέ» της, αλλά απέναντι στην Φιλιππινέζα τα βρήκε «σκούρα» και ηττήθηκε με 2-0 σετ (6-4, 6-2).

YouTube thumbnail

Στον αγώνα με φόντο το τρόπαιο αντιμετώπισε την Τζέσικα Πεγκούλα. Η Αμερικανίδα ήταν το νούμερο 1 του ταμπλό, ενώ τοποθετείται και στο νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι ο τίτλος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού πραγματοποίησε μυθική διαδρομή προς τη δόξα.

Η αποθέωση από τον πρόεδρο των Φιλιππίνων

Η εν λόγω επιτυχία δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, από τον πρόεδρο των Φιλιππίνων. Ο Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ υποκλίθηκε στην εθνική ηρωίδα και την συνεχάρη προσωπικά για το ιστορικό επίτευγμα που προστέθηκε στον αθλητισμό της πατρίδας.

Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια για ακόμη ένα ιστορικό επίτευγμα. Συνεχίζεις να επαναπροσδιορίζεις τα όρια του τένις στις Φιλιππίνες και να εμπνέεις αμέτρητους νέους Φιλιππινέζους να ονειρεύονται χωρίς όρια».

Στη συνέχεια κατέληξε, δηλώνοντας: «Όλο το έθνος των Φιλιππίνων γιορτάζει μαζί σου αυτό το νέο επίτευγμα».

Η επιρροή του Ναδάλ και το μήνυμα μετά τον θρίαμβο

Η 21χρονη δεν είναι μία τυχαία τενίστρια. Σε ηλικία 12 ετών πήρε την απόφαση να μεταβεί στη Μαγιόρκα για να ενταχθεί στην ακαδημία του Ράφαελ Ναδάλ. Έπειτα από έξι χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2023 αποφοίτησε και δήλωσε: «Οτιδήποτε πήρα από τον Ράφα, θα το κάνω πράξη με υπερηφάνεια».

Δεν έχουν τη δυνατότητα πολλοί αθλητές σε μικρή ηλικία να παραβρεθούν έστω και λίγο με τον Ισπανό θρύλο. Η Ιάλα νιώθει τυχερή που έζησε αυτήν την εμπειρία, γιατί εμπνεύστηκε από εκείνον.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου ο Ναδάλ έσπευσε αμέσως να την συγχαρεί για την τεράστια επιτυχία: «Συγχαρητήρια Αλεξάντρα! Τι απίστευτη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Ένας τίτλος που άξιζες απόλυτα, χάρη στη σκληρή δουλειά σου. Συγχαρητήρια στις Φιλιππίνες και σε όλη την ομάδα της Ακαδημίας!»

Η άνοδος στην παγκόσμια κατάταξη

Δεν μπορούσε ένας τίτλος, όπως είναι εκείνος στο Όπεν της Ουάσινγκτον, να μην συνδυαστεί με σημαντική άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ιάλα συγκέντρωσε τους 500 πόντους, που δικαιούται ο νικητής και «σκαρφάλωσε» για πρώτη φορά στην καριέρα της στη θέση νούμερο 20 (βρισκόταν στην 28η προηγουμένως).

Η Αλεξάντρα Ιάλα είναι μόλις 21 χρονών, έχει όλο το μέλλον μπροστά της και ένα ολόκληρο έθνος να την υποστηρίζει. Είναι απορίας άξιο μέχρι που μπορεί να φτάσει το «διαμάντι» από τις Φιλιππίνες.

Κωνσταντίνος Κοντογεώργος