
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, την πρόληψη των φυσικών καταστροφών αλλά και την οικονομική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι το κράτος δεν έχει επενδύσει επαρκώς στην πρόληψη, προειδοποιώντας παράλληλα για νέες δυσκολίες τους επόμενους μήνες, με αφορμή τις πλημμύρες που, όπως είπε, ενδέχεται να ακολουθήσουν μετά τις πυρκαγιές.
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν αρχίσουν οι βροχές, θα έχουμε πάλι τα ίδια με τις πλημμύρες», ανέφερε, κατηγορώντας διαχρονικά τις κυβερνήσεις ότι δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έκανε λόγο για ανεπάρκειες στον σχεδιασμό της Πολιτείας και υποστήριξε ότι η πρόληψη θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την έκθεση Goldammer, που είχε εκπονηθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις της δεν έχουν υλοποιηθεί.
«Όλοι μιλούν για το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι να προλάβεις τη φωτιά. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο πράγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε ακόμη στην υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι η πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περιορισμένη.
«Πήραμε λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουμε την υπογειοποίηση. Μας έλεγε ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι υπουργοί και όλοι τους ότι το 55% των πυρκαγιών γίνονται από τα καλώδια που είναι πάνω από τη γη. Πήραν κάποια χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ξέρετε πόσο τοις εκατό των καλωδίων μπήκαν κάτω από τη γη; Το 2%. Εφτά χρόνια κυβέρνηση, λεφτά υπήρχαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, το 2% η υπογειοποίηση. Δεύτερον, κατήργησαν τους δασοφύλακες. Δεν υπήρχε μεγαλύτερο έγκλημα από αυτό. Δεν κάναμε αντιπυρικές ζώνες. Έβλεπα ένα ρεπορτάζ στο MEGA πριν καμία εβδομάδα, Δήμος στην Αθήνα δεν έχει καθαρίσει τα οικόπεδά του. Τι να συζητάμε; Ένα κράτος μπαχαλό».
Παράλληλα, άσκησε κριτική και για τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
«Δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για μισθώσεις ελικοπτέρων και πτητικών μέσων. Η μίζα της μίζας. Έχετε δει κανέναν ηλίθιο να πηγαίνει να κάνει κάθε χρόνο πεντακόσια εκατομμύρια και να μην κάνει δικό του στόλο ή δικά του πτητικά μέσα; Οι άνθρωποι δεν ξέρουν να οργανώνονται και να οργανώνουν. Και ντρέπομαι γιατί χάθηκαν ανθρώπινες ζωές».
Ο κ. Βελόπουλος στάθηκε επίσης στις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη του προσωπικού που επιχειρεί στα μέτωπα των πυρκαγιών.
Τι είπε για τις εκλογές & τις συνεργασίες
Στο πολιτικό σκέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κομματικό σκηνικό και την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών, υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση αποτελεί σταθερή δύναμη και εκτίμησε ότι το κόμμα του θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.
«Η Ελληνική Λύση θα κυβερνήσει. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική πρόταση», ανέφερε.
Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια συνεργασιών, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις.
Όπως είπε, οι πολιτικοί θα πρέπει να δίνουν περισσότερα στοιχεία για τις προσωπικές τους δαπάνες, προτείνοντας να δηλώνουν αναλυτικά τις διακοπές τους και το κόστος αυτών.
«Πρότεινα στη Βουλή όλοι οι πολιτικοί που πηγαίνουν διακοπές να δηλώνουν πού πηγαίνουν και πόσα πλήρωσαν, με προσκόμιση τιμολογίων», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση για το ζήτημα του πόθεν έσχες των πολιτικών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων.
«Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί δεν έκαναν πόθεν έσχες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όσο κυβερνάει ο Μητσοτάκης. Για δύο λόγους. Ο πρώτος για να φέρει νόμο ο Μητσοτάκης, ώστε η γυναίκα του να έχει offshore εταιρεία. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν επιτρέπεται σύζυγοι πρωθυπουργών ή παιδιά τους να έχουν offshore. Με νόμο της Νέας Δημοκρατίας επετράπη και αυτό. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τιμαλφή μας, χρυσά διαμάντια, ρολόγια να μη δηλώνονται από τους βουλευτές. Και ξαφνικά βλέπεις έναν βουλευτή το ’19 να έχει ένα ακίνητο και το ’26 έντεκα, δώδεκα, δεκατρία. Και πώς γίνεται ο λαός να φτωχαίνει, να του παίρνουν το σπίτι οι τράπεζες και ο πολιτικός να πλουτίζει; Αυτά θα τα κόψει η Ελληνική Λύση και θα δημεύσει περιουσίες γιατί είναι κλεμμένα λεφτά», ανέφερε.
Για την ακρίβεια & τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση των ραντάρ στη χώρα.
Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό των υποδομών αεροναυτιλίας, καθώς, όπως ανέφερε, τα υφιστάμενα συστήματα δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες της εναέριας κυκλοφορίας.
Παράλληλα, επικαλέστηκε παλαιότερες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί.
«Θυμάστε τι έλεγε ο κύριος Κυρανάκης; Έλεγε θα βάλει ραντάρ. Που το ραντάρ; Πέντε χιλιάδες αεροπλάνα πετούν πάνω από την Ελλάδα και τα ραντάρ παραμένουν παλιά. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Δύο κινήσεις θα έκανα εγώ για να πατάξω την αισχροκέρδεια. Πιάνω τον βενζινά να κλέβει μες την κάνουλα. Κλείνω το χώρο, όχι την εταιρεία. Γιατί η εταιρεία αλλάζει την επόμενη μέρα, βάζεις άλλο μπροστινό, αλλάζεις πινακίδα και ξαναδουλεύει το βενζινάδικο. Κλείνει ο χώρος για τρία χρόνια. Πιάνω το σούπερ μάρκετ το ίδιο πράγμα; Το κλείνω για τρία χρόνια. Να δω, θα ξανά αισχροκερδήσουν; Γιατί δεν είναι ακρίβεια, είναι αισχροκέρδεια. Αισχροκερδούν στον Έλληνα».