Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Sanae Takaichi, για αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε σε podcast.
Ειδικότερα, σε εμφάνισή του στο «Bush Deep», το οποίο μεταδόθηκε τον Ιούλιο, ο κ. Albanese αναφέρθηκε σε πεπόνια crown που του είχε χαρίσει η κα Takaichi ως δώρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Μάιο.
Πρόκειται για πολύτιμα φρούτα της Ιαπωνίας, που κοστίζουν περί τα 270 δολάρια το ένα και δόθηκαν σε ένδειξη σεβασμού.
Όταν η παρουσιάστρια Nikki Osborne τον ρώτησε πώς πέρασε «από το τελωνείο» η πρωθυπουργός τα φρούτα στην Αυστραλία, ο κ. Albanese είπε ότι δεν γνώριζε.
«Έφερε δύο», είπε, σηκώνοντας τα χέρια του σε μια κίνηση που πολλοί εξέλαβαν ως υπονοούμενο για το στήθος.
«Έφερε δύο; Μπήκε έτσι απλώς, μοιάζοντας με την Pamela Anderson», σχολίασε η κα Osborne.
Τα σχόλια στο podcast βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο επικρίσεων, αφού ο πρώην πρέσβης της Ιαπωνίας, Shingo Yamagami, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται την πολιτιστική σημασία των πεπονιών.
Τα crown melons θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμα ως δώρα λόγω της έντονης γλυκύτητάς τους και καλλιεργούνται με μια μέθοδο κατά την οποία κάθε φυτό παράγει μόνο έναν καρπό.
Ο κ. Yamagami είπε επίσης ότι οι δηλώσεις του κ. Albanese έθεσαν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας.
Όταν ερωτήθηκε από βουλευτές του Συνασπισμού κατά την «Ώρα των Ερωτήσεων» την Τρίτη εάν θα ζητούσε προσωπικά συγγνώμη από την κα Takaichi, ο κ. Albanese απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα σχόλια ήταν προσβλητικά για τις γυναίκες.
«Απορρίπτω τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στην ερώτηση», είπε στο Κοινοβούλιο.
«Η Αυστραλία και η Ιαπωνία δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά ή πιο στρατηγικά ευθυγραμμισμένες και η κυβέρνησή μου έχει αναβαθμίσει τη στρατηγική μας εταιρική σχέση σε νέα επίπεδα».
«Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της πρωθυπουργού Takaichi, ανακοινώσαμε σημαντικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων μια κοινή δήλωση για τη συνεργασία στον τομέα της οικονομικής ασφάλειας, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητά μας να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον απέναντι στον οικονομικό εξαναγκασμό».
Επίσης, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, δήλωσε στο SBS News ότι ο «ισχυρισμός» ότι ο κ. Albanese έκανε κίνηση που παρέπεμπε στο στήθος της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας «είναι λανθασμένος».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Angus Taylor, ωστόσο, είπε ότι τα σχόλια στο podcast ήταν ανάξια του αξιώματος του πρωθυπουργού.
«Ήταν προσβλητικά και ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη», δήλωσε.
Επίσης, η αναπληρώτρια αρχηγός των Φιλελευθέρων, Jane Hume, καταδίκασε τα σχόλια ως «χυδαία» και «ακατάλληλα».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης στο podcast, ο κ. Albanese είχε δεχθεί επίσης επικρίσεις επειδή έπαιξε ένα παιχνίδι «shag, marry or date» (σεξ, γάμος ή ραντεβού) μεταξύ των Kylie Minogue, Rhonda Burchmore και Nicole Kidman. «Ω, η Kylie, ξεκάθαρα… όλα τα παραπάνω», απάντησε ο κ. Albanese. Ο πρωθυπουργός ζήτησε αργότερα συγγνώμη για το σχόλιο αυτό.
The post Δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιο με τα πεπόνια Ιαπωνίας, λέει ο Albanese appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.