Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη υπόσχεται ο Carroll

Τα προεκλογικά «στοιχήματα» ανεβαίνουν στη Βικτώρια, καθώς απομένουν πλέον λιγότερες από 100 ημέρες μέχρι τις κάλπες της 28ης Νοεμβρίου.

Το κόστος διαβίωσης και η εγκληματικότητα παραμένουν στο επίκεντρο καθώς οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας, Εργατικούς και Συνασπισμό, να ανεβάζουν στροφές.

Για την ώρα, οι Φιλελεύθεροι-Εθνικοί διατηρούν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όμως η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται αμφίρροπη και η εξασφάλισης αυτοδυναμίας δύσκολη.

Η κυβέρνηση Carroll επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της με ηχηρές δεσμεύσεις, ενώ το One Nation διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή την επόμενη μέρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Στο σχέδιο των «100 πρώτων ημερών» μιας κυβέρνησης Συνασπισμού στη Βικτώρια, ο κ. Carroll απάντησε με τη δέσμευση για τη λειτουργία δέκα δωρεάν δημόσιων οδοντιατρικών κλινικών (Public Dental Clinics), για όλους τους κατοίκους της Πολιτείας, εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Καθώς οι Εργατικοί επιχειρούν να ανατρέψουν τις τάσεις των δημοσκοπήσεων, ο αρχηγός τους παρουσίασε την πρώτη «μεγάλη πολιτική εξαγγελία» ενόψει της κάλπης με το κόστος ζωής και την υγεία στο επίκεντρο, σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο στα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, στο Tullamarine Community Hall.

«Έγινα πρωθυπουργός για να αγωνιστώ για τους εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Carroll, υπογραμμίζοντας την καταγωγή του, τις εμπειρίες του ως εργαζόμενος ο ίδιος στο Kmart Airport West και τη δέσμευσή του να ανταποδώσει όσα του προσέφερε η Βικτώρια.

«Αγαπώ αυτόν τον τόπο. Τον αγαπώ γιατί η Βικτώρια στάθηκε καλή απέναντι σε εμένα και την οικογένειά μου», είπε, θέλοντας να συνδέσει την προσωπική του διαδρομή με την πολιτική του ταυτότητα.

«Γι’ αυτό μπήκα στην πολιτική. Επειδή ήθελα να ανταποδώσω … Γι’ αυτό έγινα και πρωθυπουργός».

«Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε», πρόσθεσε, μιλώντας για τους εργαζόμενους ειδικά στην υγεία και στην εκπαίδευση.

«Αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα κατεύθυνση», επανέλαβε.

«Μια νέα κατεύθυνση που έχει ως στόχο την ακεραιότητα, την ασφάλεια των κοινοτήτων μας και την αξιοποίηση κάθε δολαρίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Αλλά έχω επίσης καταστήσει απολύτως σαφές ότι αυτή είναι μια Εργατική κυβέρνηση. Επικεντρωμένη στα σχολεία και τα νοσοκομεία που χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Και στις προτεραιότητες που αξίζουν στους εργαζόμενους».

Η υγειονομική περίθαλψη αποτέλεσε το βασικό όχημα για την πρώτη μεγάλη προεκλογική εξαγγελία των Εργατικών.

Χαρακτήρισε το Medicare «μια σπουδαία μεταρρύθμιση του Εργατικού Κόμματος» σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν καλύπτει τις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, σχεδόν 10.000 κάτοικοι της Βικτώριας κάθε χρόνο καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις του superannuation τους προκειμένου να πληρώσουν για οδοντιατρικές υπηρεσίες, με τη μέση ανάληψη να ανέρχεται σε $25.000.

«Οι κάτοικοι της Βικτώριας δεν θα έπρεπε να καταφεύγουν σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση του Εργατικού Κόμματος (superannuation) για να καλύψουν τα κενά που αφήνει μια άλλη (Medicare)», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Γι’ αυτό θα φτιάξουμε αυτό το πρόβλημα».

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών, εφόσον επανεκλεγεί, θα προσφέρει «δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες — για όλους τους κατοίκους της Βικτώριας».

«Θα το πετύχουμε ανοίγοντας δωρεάν δημόσιες οδοντιατρικές κλινικές σε ολόκληρη την πολιτεία. Ξεκινώντας με 10. Και θα είναι ανοιχτές για κάθε κάτοικο της Βικτώριας. Ενήλικες και παιδιά».

«Αυτή», είπε, «είναι μια διαρθρωτική δέσμευση για το κόστος ζωής. Δεν είναι εφάπαξ (για μια φορά και τέλος). Είναι μια νέα, πολιτειακής εμβέλειας υπηρεσία που δεν θα καταργηθεί. Και οι 10 δωρεάν οδοντιατρικές κλινικές είναι μόνο η αρχή».

«Αυτή η μεταρρύθμιση των Εργατικών θα αλλάξει ζωές. Θα δώσει σε χιλιάδες κατοίκους της Βικτώριας πρόσβαση σε προληπτική οδοντιατρική φροντίδα. Θα τους γλιτώσει από πραγματικό πόνο — και πραγματικά χρήματα. Και αποτελεί πανεθνική πρωτιά».

Εξήγησε ότι οι κλινικές αυτές θα λειτουργούν όπως οι Medicare Urgent Care Clinics. «Θα είναι ανοιχτές για όλους. Θα λειτουργούν κάθε μέρα. Και κάθε κάτοικος της Βικτώριας θα μπορεί να επισκέπτεται μια δωρεάν δημόσια οδοντιατρική κλινική για έναν έλεγχο κάθε χρόνο».

Από τις δέκα νέες κλινικές, οι επτά θα λειτουργήσουν στη μητροπολιτική Μελβούρνη και τρεις στην περιφερειακή Βικτώρια.

«Αυτή η επένδυση έχει κόστος» για τον προϋπολογισμό -το οποίο εκτιμάται σε 230 εκατ. δολάρια σε βάθος τριετίας, είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο -πρόσθεσε- «αξίζει κάθε δολάριο. Γιατί οι οικογένειες τη χρειάζονται. Και μακροπρόθεσμα, θα εξοικονομήσει χρήματα για όλους».

Επισήμανε ότι όταν τεθούν σε λειτουργία, αυτές οι δωρεάν δημόσιες οδοντιατρικές κλινικές θα εξυπηρετούν περισσότερους από 100.000 κατοίκους της Βικτώριας τον χρόνο.

«Είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση των Εργατικών — γιατί αφορά τους εργαζόμενους. Είναι η πρώτη νέα πολιτική που θα παρουσιάσει το Εργατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών. Και είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν τόσα ακόμη που πρέπει να γίνουν» συνέχισε ο πρωθυπουργός, περνώντας στο… ευρύτερο πολιτικό μήνυμα ενόψει των εκλογών, προαναγγέλοντας μια ευρύτερη προεκλογική ατζέντα με επίκεντρο την υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια, τις υποδομές και την οικονομία.

«Είμαι εδώ για να ακούω και να υπηρετώ το κοινό, όπως έκανα στο Kmart» είπε.

«Είμαι εδώ για να λύνω τα προβλήματά τους — και να απομακρύνω κάθε εμπόδιο στην ασφάλεια και την ευημερία τους. Και είμαι εδώ για να αξιοποιούμε κάθε δολάριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς να παρακάμπτουμε (shortcuts). Χωρίς δικαιολογίες».

«Απλώς να σκύψουμε το κεφάλι στη δουλειά και να αναλάβουμε δράση — για να κάνουμε τους δρόμους μας ασφαλέστερους, τις οδικές υποδομές μας καλύτερες, τους ανθρώπους μας πιο υγιείς, τα παιδιά μας πιο μορφωμένα και την οικονομία μας ισχυρότερη».

«Θα μπορούσατε να το πείτε νέα κατεύθυνση. Θα μπορούσατε επίσης να το πείτε κοινή λογική».

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Carroll έστρεψε τα πυρά του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εκλογές ως μια σαφή επιλογή μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων.

«Οι κάτοικοι της Βικτώριας θέλουν πραγματική δράση από την κυβέρνησή τους, πάνω στις δικές τους προτεραιότητες.

«Και αυτό ακριβώς θα κάνει η κυβέρνησή μου των Εργατικών».

«Σε αντίθεση με τους Φιλελεύθερους, δεν βρίσκομαι εδώ για να περικόψω 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής».

«Και σε αντίθεση με το One Nation, δεν βρίσκομαι εδώ για να καταργήσω την άδεια μετ’ αποδοχών για γονείς».

«Ούτε για να καταργήσω τις προσαυξήσεις για εργασία σε αργίες και εκτός κανονικού ωραρίου (penalty rates)».

«Είμαι εδώ για να αγωνιστώ για τους εργαζόμενους».

«Οι κάτοικοι της Βικτώριας αποφασίζουν τον Νοέμβριο. Έχουν μια επιλογή».

«Ανάμεσα στο σχέδιο του Εργατικού Κόμματος για τη στήριξη των εργαζομένων και στο σχέδιο των Φιλελευθέρων-One Nation που θα βλάψει τους εργαζόμενους».

ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Ο κ. Carroll, και η πολιτειακή υπουργός Υγείας, Ingrid Stitt, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν χρηματοδότηση 12,9 εκατ. δολαρίων για την προσέλκυση και τη διατήρηση του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία των 10 δωρεάν δημόσιων οδοντιατρικών κλινικών.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστεί το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης 180 εργαζομένων, ώστε οι 10 κλινικές να λειτουργούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα.

Η κα Stitt δήλωσε ότι η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 2,1 εκατ. δολάρια για την κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης 20 επαγγελματιών οδοντιατρικής στις τρεις περιφερειακές κλινικές, 3,8 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση 30 θέσεων πρακτικής άσκησης για βοηθούς οδοντιάτρων και 20 θέσεων για νέους αποφοίτους οδοντιατρικής για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και 4,4 εκατ. δολάρια για την προσέλκυση και διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού.

Η ίδια δήλωσε ότι ορισμένες από τις Public Dental Clinics θα μπορούσαν να είναι έτοιμες σε λιγότερο από έναν χρόνο, από τον Ιούλιο του 2027.

«Η πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη δεν θα έπρεπε να καθορίζεται από το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού ή από το πού ζεις», τόνισε.

Επί του παρόντος η λίστα αναμονής για δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη —η οποία είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένους δικαιούχους ξεπερνά τους 12 μήνες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι υφιστάμενες υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Βικτώριας κάθε χρόνο, θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ακολουθώντας το μοντέλο των Medicare Urgent Care Clinics, στις νέες κλινικές δεν θα απαιτείται ραντεβού για ενήλικες ή παιδιά, τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν.

Οι έλεγχοι και οι θεραπείες θα πραγματοποιούνται από επαγγελματίες στοματικής υγείας (oral care clinicians), οι οποίοι δεν μπορούν να πραγματοποιούν σύνθετες επεμβάσεις, αλλά με την κατάλληλη πιστοποίηση μπορούν να αντιμετωπίζουν μικρές τερηδόνες, να αφαιρούν την πλάκα και να παρέχουν προληπτική φροντίδα. Οι ασθενείς θα μπορούν επίσης να υποβάλλονται σε σφραγίσματα, απονευρώσεις και εξαγωγές.

Η πολιτειακή κυβέρνηση αναμένει ότι ορισμένες από τις οδοντιατρικές κλινικές θα χρειαστεί νέες υποδομές, ενώ άλλες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στον ίδιο χώρο με υφιστάμενες υπηρεσίες, όπως οι κλινικές επείγουσας φροντίδας (urgent care clinics).

Οι Πράσινοι σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ζητούν εδώ και χρόνια να ενταχθεί η οδοντιατρική περίθαλψη στο Medicare.

Η Βικτώρια έχει στο παρελθόν προωθήσει πολιτικές —κατά καιρούς πέρα από τις αρμοδιότητές της και με κόστος για την πολιτειακή κυβέρνηση, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς— προκειμένου να πιέσει την Καμπέρα να αναλάβει την ευθύνη.

Η διατήρηση του κόστους ζωής σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητα των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Resolve Political Monitor για την The Age.

Τον Αύγουστο, το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτό αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά του. Το έγκλημα και η αντικοινωνική συμπεριφορά κατατάχθηκαν στη δεύτερη θέση, με το 9% των ψηφοφόρων να τα αναφέρει ως σημαντικότερη προτεραιότητα.

The post Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη υπόσχεται ο Carroll appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.