
Το NBA θρηνεί την απώλεια μιας από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του. Ο Ντον Νέλσον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, με την οικογένειά του να γνωστοποιεί τη δυσάρεστη είδηση.
Ο άλλοτε παίκτης και προπονητής του NBA τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από το μπάσκετ και ζούσε στη Χαβάη μαζί με τη σύζυγό του. «Το πρωί της Κυριακής, ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους, Ντον Νέλσον, έφυγε ειρηνικά από τη ζωή και πήγε κοντά στον Κύριο, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του οικογένεια», ανέφερε η οικογένειά του.
Hall of Famer Don Nelson, three-time NBA Coach of the Year and five times a champion as a player with the Boston Celtics, has died at age 86.
The family has issued this statement:
“On Sunday morning our beloved husband, dad, grandfather and great-grandfather Don Nelson… pic.twitter.com/MkDMNugYcu
— Marc Stein (@TheSteinLine) August 9, 2026
Η παρακαταθήκη του στο αμερικανικό μπάσκετ είναι τεράστια. Ως παίκτης των Μπόστον Σέλτικς κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα NBA, το 1966, το 1968, το 1969, το 1974 και το 1976, ενώ η ομάδα της Βοστώνης έχει αποσύρει προς τιμήν του τη φανέλα με το Νο. 19.
Μετά το τέλος της καριέρας του ως παίκτης, ο Νέλσον ξεχώρισε και στους πάγκους. Κάθισε στον πάγκο των Μιλγουόκι Μπακς, των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, των Νιου Γιορκ Νικς και των Ντάλας Μάβερικς, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του σε κάθε σταθμό της πορείας του.
Με 1.335 νίκες, αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον πολυνίκη προπονητή στην ιστορία του NBA, μέχρι να τον ξεπεράσει το 2022 ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Παράλληλα, αναδείχθηκε τρεις φορές Προπονητής της Χρονιάς, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαία θέση που κατέχει στην ιστορία της λίγκας.
Το 2012 ο Νέλσον πέρασε για πάντα στο πάνθεον του αμερικανικού μπάσκετ, καθώς εισήχθη στο Naismith Basketball Hall of Fame. Το 2025 το NBA τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του στο άθλημα, σε μια από τις τελευταίες μεγάλες αναγνωρίσεις μιας καριέρας που σημάδεψε το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.