
Οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τριμερείς συνεργασίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.
Substantive telephone discussion with #Egypt
FM Badr Abdelatty.
Discussed recent developments in the broader Middle East region, including the Eastern Mediterranean. We also discussed
–
bilateral partnership, focusing on the energy sector.
Agreed to remain in close… pic.twitter.com/W1xbDM1p3n
— Constantinos Kombos (@ckombos) August 14, 2026
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, «στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου συντονισμού» μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως σημείωσε, κατά τη συνομιλία τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και ζητήματα που αφορούν τις τριμερείς συνεργασίες.
Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας
Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου συντονισμού μας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα τριμερών συνεργασιών.@GreeceMFA pic.twitter.com/XqjnDsyEtG
— Constantinos Kombos (@ckombos) August 14, 2026
Η επικοινωνία με την Αίγυπτο
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης «ουσιαστική», όπως τη χαρακτήρισε, τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν παράλληλα την πορεία της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα.
«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συντονισμού μεταξύ Λευκωσίας και Καΐρου σε μια περίοδο έντονων περιφερειακών εξελίξεων.
Φιντάν από Αίγυπτο: Επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο – Το τουρκικό «φλερτ» με το Κάιρο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη συνεργασία της Τουρκίας με την Αίγυπτο και να προσεγγίσει το Κάιρο στο νέο περιφερειακό σχήμα Τουρκίας–Σαουδικής Αραβίας–Πακιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, από το Ελ Αλαμέιν, όπου βρέθηκε για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.
Η επίσκεψη Φιντάν πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στραμμένο και στην Αίγυπτο, η οποία διατηρεί στρατηγικές σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιχείρησε, μάλιστα, να παρουσιάσει την τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ ως έναν περιφερειακό σχηματισμό που στρέφεται κατά της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Φιντάν υποστήριξε ότι πριν από τη Συμφωνία της Μέκκας η τριμερής Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ επιδίωκε να «τραβήξει μια γραμμή ακριβώς στη μέση της Ανατολικής Μεσογείου», με την Τουρκία στη μία πλευρά και την Αίγυπτο στην άλλη.
Σε αντιδιαστολή, παρουσίασε τη Συμφωνία της Μέκκας ως ένα σχήμα συνεργασίας που, όπως υποστήριξε, «δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας».
Minister of Foreign Affairs @HakanFidan met with Badr Abdelatty, Minister of Foreign Affairs, International Cooperation and Egyptian Expatriates of the Arab Republic of Egypt, in El-Alamein, Egypt. pic.twitter.com/zEU01EhsdP
— Turkish MFA (@MFATurkiye) August 13, 2026
Το τουρκικό μήνυμα προς το Κάιρο
Ουσιαστικά, όπως αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ, ο Χακάν Φιντάν επιχείρησε να αναδείξει στην αιγυπτιακή πλευρά την τριμερή συνεργασία με το Ισραήλ ως απειλή για τα συμφέροντα του Καΐρου και να παρουσιάσει το νέο σχήμα Τουρκίας–Σαουδικής Αραβίας–Πακιστάν ως εναλλακτική περιφερειακή πλατφόρμα.
«Η Αίγυπτος είναι φυσικός μας εταίρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι το Κάιρο εξετάζει ορισμένες λεπτομέρειες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνει σύντομα και επίσημος εταίρος της Συμφωνίας της Μέκκας.
Η τοποθέτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Αίγυπτος φαίνεται να επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτές όλες τις διπλωματικές επιλογές της, αποφεύγοντας την ένταξη σε ένα συγκεκριμένο περιφερειακό «στρατόπεδο».
Επιφυλακτικό το Κάιρο
Παρά το τουρκικό άνοιγμα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δώσει σαφείς δεσμεύσεις για συμμετοχή της χώρας στο νέο σχήμα.
Το Κάιρο εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι σε μια συμμαχία στην οποία πρωταγωνιστούν η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες με έντονες φιλοδοξίες για ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και το Πακιστάν, το οποίο διατηρεί ανταγωνιστική σχέση με την Ινδία, με την οποία η Αίγυπτος έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς.
Η Αίγυπτος φαίνεται να προτιμά έναν περισσότερο αυτόνομο ρόλο στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, παρά την έντονη κριτική της προς το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Γάζα, δεν δείχνει διατεθειμένη να ενταχθεί σε ένα αμιγώς αντιισραηλινό αμυντικό σχήμα.
Το γεγονός ότι η Αίγυπτος συνορεύει με το Ισραήλ και υπήρξε η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία μαζί του καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για το Κάιρο τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας.
Λιβύη, Σουδάν και Ιράν στην ατζέντα
Στις συνομιλίες του με την αιγυπτιακή ηγεσία αναμένεται να βρεθούν και οι εξελίξεις στη Λιβύη, όπου έπειτα από χρόνια έντονης αντιπαράθεσης Τουρκίας και Αιγύπτου διαφαίνονται σημάδια προσέγγισης σχετικά με το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.
Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης το Σουδάν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στον πόλεμο και στις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από το Ιράν.
Στο βάθος η Ανατολική Μεσόγειος
Κεντρική θέση στις τουρκικές επιδιώξεις καταλαμβάνει, πάντως, και η Ανατολική Μεσόγειος.
Η Άγκυρα επιδιώκει να περιορίσει την εμβέλεια των στρατηγικών συνεργασιών που έχει οικοδομήσει η Αίγυπτος με την Ελλάδα και την Κύπρο και να πείσει το Κάιρο ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται περισσότερο με την Τουρκία.
Το τουρκικό άνοιγμα προς την Αίγυπτο αποκτά έτσι ιδιαίτερη σημασία και υπό το πρίσμα των πρόσφατων επαφών Καΐρου–Λευκωσίας. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, πραγματοποιήθηκε με φόντο τις ίδιες περιφερειακές εξελίξεις, με τους δύο υπουργούς να συζητούν και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Έτσι, πίσω από το τουρκικό «φλερτ» με το Κάιρο βρίσκεται ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να επιχειρεί να αποτρέψει την περαιτέρω εδραίωση των σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου–Αιγύπτου και να διαμορφώσει έναν νέο περιφερειακό άξονα με τη δική της συμμετοχή.
FM Badr Abdelatty.
–
Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου συντονισμού μας.