Ενοίκιο, ηλεκτρισμός, τρόφιμα και μετακινήσεις ανεβάζουν το πραγματικό κόστος σπουδών στην Κύπρο ακόμη και πάνω από τις €20.000 τον χρόνο. Η Λεμεσός ανταγωνίζεται ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ μια τετραετής φοίτηση σε δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να στοιχίσει σε μια οικογένεια έως και €90.000.
Η επιτυχία εισδοχής σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο προκαλεί συνήθως χαμόγελα. Το παιδί πέτυχε, τα δίδακτρα καλύπτονται από το κράτος και η οικογένεια πιστεύει ότι ξεπέρασε το μεγαλύτερο οικονομικό εμπόδιο των σπουδών. Λίγες εβδομάδες αργότερα αρχίζει η αριθμητική της πραγματικότητας που δεν είναι καθόλου ευχάριστη και 1 +1 δεν κάνουν πάντοτε 2. Εγγύηση για το διαμέρισμα, πρώτο ενοίκιο προκαταβολικά, ηλεκτρισμός, νερό, διαδίκτυο, τρόφιμα, μετακινήσεις, κοινόχρηστα, βιβλία και ένας στοιχειώδης προσωπικός προϋπολογισμός που χρειάζεται την βοήθεια λογιστή για να βγει.
Η φοίτηση μπορεί πράγματι να είναι δωρεάν, αλλά τα υπόλοιπα που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να φοιτήσει, έχουν «αλμυρό» και βαρύ τιμοκατάλογο.
Η έρευνα σε στοιχεία πανεπιστημίων, επίσημα δεδομένα ενοικίων, έξοδα μετακινήσεων και κόστος διαβίωσης, δείχνει ότι ένας φοιτητής που συγκατοικεί με κάποιον άλλον χρειάζεται σήμερα περίπου €900 έως €1.450 τον μήνα, αναλόγως πόλης. Αν επιλέξει ή αναγκαστεί να μείνει μόνος του, το κόστος ανεβαίνει από τα €1.220 σχεδόν στα €2.000.
Τα ποσά δεν περιλαμβάνουν δίδακτρα, περιγράφουν όμως το κόστος για να υπάρχει στέγη, φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα, μετακίνηση και μια απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες.
Μεγάλη πληγή το ενοίκιο
Το κόστος της φοιτητικής ζωής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό πριν καν αγοραστεί το πρώτο βιβλίο. Καθορίζεται τη στιγμή που θα υπογραφεί η συμφωνία για το ενοίκιο.
Στη Λεμεσό, το μέσο ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου έχει φθάσει και πολλες φορές ξεπερνάει τα €1.200. Για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων η μέση τιμή βρίσκεται γύρω στα €1.550 και για τρία υπνοδωμάτια μπορεί να φθάσει τα €2.250. Τα στοιχεία προέρχονται από τον δείκτη προσιτών ενοικίων του Τμήματος Κτηματολογίου, με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2026. Ακόμη και με συγκατοίκηση δύο ατόμων, το ενοίκιο ανά φοιτητή προσεγγίζει τα €775.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος στη Λεμεσό είναι υψηλότερο από τον κατώτατο ακαθάριστο μισθό, ο οποίος μετά τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης ανέρχεται στα €1.088.
Η Λευκωσία παραμένει φθηνότερη, χωρίς όμως να μπορεί να χαρακτηριστεί φθηνή. Στις περιοχές γύρω από πανεπιστήμια, όπως η Αγλαντζιά, η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος και το Γέρι, το μέσο ενοίκιο για μονάρι υπολογίζεται σε €708. Ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων κοστίζει περίπου €942, άρα €471 στον καθένα όταν συγκατοικούν δύο φοιτητές.
Στη Λάρνακα, το μονάρι κινείται γύρω στα €680 και το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στα €850. Στην Πάφο οι αντίστοιχες τιμές είναι περίπου €700 με €900. Ένα νεότερο ή επιπλωμένο διαμέρισμα κοντά στο Πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο, ενώ οι φθηνότερες επιλογές είναι μακριά από τα Πανεπιστήμια.
Ο πραγματικός μηνιαίος λογαριασμός
Με βάση τα ενοίκια του 2026, λιτή διατροφή, περιορισμένες εξόδους, φοιτητική κάρτα λεωφορείου, έξοδα μελέτης και λογαριασμούς ηλεκτρισμού, νερού, διαδικτύου και κοινοχρήστων, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:
Ο υπολογισμός θεωρεί ότι η μίσθωση διαρκεί δώδεκα μήνες, γιατί τα καλοκαίρια, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τα διαμερίσματα παραμένουν προφανώς νοικιασμένα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητές και ιδιοκτήτες συμφωνούν να ενοικιαστεί το διαμέρισμα ως Airbnb όταν αυτό είναι κενό τα καλοκαίρια ή τις διακοπές. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ακόμα και στις νέες εστίες του ΤΕΠΑΚ τα περισσότερα συμβόλαια έχουν διάρκεια δώδεκα μηνών.
Για έναν φοιτητή που μένει μόνος, ο αντίστοιχος μηνιαίος λογαριασμός υπολογίζεται περίπου στα €1.250 έως €1.450 στη Λευκωσία, €1.700 έως €1.950 στη Λεμεσό, €1.220 έως €1.420 στη Λάρνακα και €1.240 έως €1.450 στην Πάφο.
Στους λογαριασμούς υπολογίζονται περίπου €150 έως €230 τον μήνα για ηλεκτρισμό, νερό, κοινόχρηστα, διαδίκτυο και κινητό όταν ο φοιτητής ζει μόνος. Με συγκατοίκηση, η επιβάρυνση μπορεί να περιοριστεί στα €90 έως €140 ανά άτομο. Ο λογαριασμός ηλεκτρισμού παραμένει ο πιο απρόβλεπτος, ιδιαίτερα σε παλαιά διαμερίσματα με κακή μόνωση και κλιματιστικά που δουλεύουν ασταμάτητα τους ζεστούς μήνες που είναι πολλοί.
Για τρόφιμα και μερικές οικονομικές εξόδους για φαγητό απαιτούνται περίπου €250 έως €350 τον μήνα. Το ΤΕΠΑΚ εκτιμά συνολικά τα έξοδα διαβίωσης στη Λεμεσό σε €800 έως €1.000, αλλά η δική του ανάλυση βασίζεται σε κόστος στέγασης €400 έως €600. Με τα σημερινά ιδιωτικά ενοίκια, αυτή η εκτίμηση ανταποκρίνεται κυρίως σε φοιτητή που εξασφάλισε εστία ή φθηνή συγκατοίκηση.
Αν υπάρχει λεωφορείο
Από τις 3 Αυγούστου, οι φοιτητές δικαιούνται έκπτωση 50% στα αστικά λεωφορεία. Στη Λευκωσία και τη Λάρνακα η κάρτα τριάντα ημερών κοστίζει €33,40 και η μονή διαδρομή €1. Στη Λεμεσό η φοιτητική μηνιαία κάρτα κοστίζει €22,50.
Το ποσό είναι λογικό, αλλά δεν είναι λογικές οι διαδρομές και η συχνότητα τους. Όταν το διαμέρισμα, το Πανεπιστήμιο και η στάση δεν βολεύουν, κάτι που είναι σύνηθες, ο φοιτητής καταφεύγει σε αυτοκίνητο. Τότε προστίθενται καύσιμα, ασφάλεια, συντήρηση και στάθμευση. Για τον φοιτητή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης το αυτοκίνητο είναι επιλογή. Για αρκετούς φοιτητές στην Κύπρο γίνεται ανάγκη.
Οι εστίες είναι η λύση για λίγους
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου οι διαθέσιμες κλίνες παραμένουν περιορισμένες. Το 2025 αναφέρονταν μόλις 208 δωμάτια με ενοίκιο €180 τον μήνα. Η διαφορά από την ιδιωτική αγορά της Λευκωσίας μπορεί να ξεπερνά τα €500 μηνιαίως.
Στη Λεμεσό, το ΤΕΠΑΚ διαθέτει από αυτόν τον Σεπτέμβριο τις πρώτες 150 κλίνες στις εστίες Βερεγγάριας, με κοινωνικό ενοίκιο €350. Συνεργάζεται επίσης με την εστία Απολλώνια, η οποία διαθέτει 200 δωμάτια στην ίδια τιμή. Στην Πάφο προβλέπονται δωμάτια με κοινωνικό ενοίκιο €350, κανονικό ενοίκιο €550 και περιορισμένος αριθμός δωματίων στο κέντρο με €150.
Πρόκειται για ουσιαστική ανακούφιση, αλλά οι κλίνες είναι πολύ λιγότερες από τη ζήτηση. Η εστία των €350 στη Λεμεσό εξοικονομεί σε μια οικογένεια περίπου €5.000 τον χρόνο σε σύγκριση με μια συνηθισμένη συγκατοίκηση και πάνω από €10.000 σε σύγκριση με το μονάρι.
Το πρόβλημα της στέγης δεν αφορά μόνο τους φοιτητές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κοινωνική ενοικιαζόμενη κατοικία στην Κύπρο βρίσκεται κοντά στο μηδέν, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 8%. Η Κύπρος οικοδόμησε για δεκαετίες πολιτική γύρω από την ιδιοκατοίκηση και άφησε σχεδόν ακάλυπτη την αγορά προσιτού ενοικίου.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα, ένα δωμάτιο σε κοινό διαμέρισμα κοστίζει περίπου €300 έως €500. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη τιμή κυμαίνεται μεταξύ €250 και €400. Ένα μικρό στούντιο μπορεί να ξεκινά από €350, αλλά στις δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας ξεπερνά εύκολα τα €600 ή €700.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ενός φοιτητή με συγκατοίκηση υπολογίζεται σε €750 έως €1.050 στην Αθήνα και σε €680 έως €950 στη Θεσσαλονίκη. Οι μετακινήσεις είναι σαφώς φθηνότερες από την Κύπρο λόγω αποστάσεων. Η μειωμένη μηνιαία κάρτα όλων των μέσων στην Αθήνα κοστίζει €13,50, ενώ στη Θεσσαλονίκη η φοιτητική κάρτα λεωφορείων ή Μετρό κοστίζει €8.
Υπάρχει επίσης ετήσιο στεγαστικό επίδομα €1.500 για τους δικαιούχους σε Αττική και Θεσσαλονίκη, το οποίο αυξάνεται στα €2.000 σε περίπτωση συγκατοίκησης.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν σοβαρή στεγαστική πίεση, παραμένουν, ωστόσο, φθηνότερες από τη Λεμεσό και διαθέτουν σύστημα μεταφορών που επιτρέπει στον φοιτητή να αναζητήσει κατοικία σε μεγαλύτερη ακτίνα χωρίς να αγοράσει αυτοκίνητο. Για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού στα έξοδα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα αεροπορικά εισιτήρια που στις περιόδους αιχμής είναι απλησίαστα.
Η Κύπρος και οι ευρωπαϊκές φοιτητικές πόλεις
Η σύγκριση ανατρέπει την παλιά εντύπωση ότι η Κύπρος αποτελεί οικονομική επιλογή επειδή βρίσκεται μακριά από το κέντρο της Ευρώπης.
Στη Λισαβόνα, το Πανεπιστήμιο της πόλης υπολογίζει ένα δωμάτιο σε €400 έως €550 και τη μηνιαία δαπάνη για γεύματα περίπου στα €325. Μαζί με μετακινήσεις και προσωπικά έξοδα, ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου €900 έως €1.100.
Στο Βερολίνο, η Freie Universität εκτιμά το δωμάτιο σε κοινό διαμέρισμα γύρω στα €650 και το μικρό αυτόνομο διαμέρισμα κοντά στα €1.000. Το συνολικό κόστος ξεπερνά συνήθως τα €1.050 και μπορεί να φθάσει τα €1.300.
Στη Βιέννη, η επίσημη πανεπιστημιακή εκτίμηση είναι περίπου €1.400 τον μήνα. Από αυτά, €450 έως €700 αφορούν στέγη με θέρμανση και ηλεκτρισμό, €350 τρόφιμα και €400 έως €500 σπουδές, μετακινήσεις και προσωπικές ανάγκες.
Στη Βαρσοβία, οι πανεπιστημιακές εστίες κοστίζουν περίπου €120 έως €260 και ένας πειθαρχημένος συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να παραμείνει μεταξύ €550 και €800.
Η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Πάφος βρίσκονται πλέον κοντά στην Αθήνα και τη Λισαβόνα. Η Λεμεσός πλησιάζει τη Βιέννη και το Βερολίνο, ενώ σε κόστος ιδιωτικού διαμερίσματος τα ξεπερνά. Με μία διαφορά… οι κυπριακοί μισθοί δεν ακολουθούν τις τιμές της Βιέννης.
Το τριμηνιαίο International Rent Index by City της πλατφόρμας HousingAnywhere, που παρακολουθεί ενοίκια φοιτητικών δωματίων και studio σε 25 ευρωπαϊκές πόλεις, τοποθετεί τη Βουδαπέστη στο φθηνότερο άκρο, με μέσο ενοίκιο δωματίου γύρω στα €360 με €370 τον μήνα, ακολουθούμενη από την Αθήνα στα περίπου €400 και τη Βαλένθια στα €415. Στο ακριβό άκρο βρίσκονται το Μόναχο στα €820, το Ρότερνταμ στα €825, η Χάγη στα €850 και το Άμστερνταμ, σταθερά η ακριβότερη φοιτητική πόλη της Ευρώπης, με μέσο ενοίκιο δωματίου που πλησιάζει τα €970. Το Παρίσι κινείται γύρω στα €800 τον μήνα, παρά την πτώση 4% που κατέγραψε η αγορά εκεί το β΄ τρίμηνο του 2026.
Η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς η κυπριακή φοιτητική στεγαστική αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός των διεθνών πλατφορμών.
Όταν μπαίνουν τα δίδακτρα
Στα δημόσια πανεπιστήμια, οι Κύπριοι και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταβάλλουν δίδακτρα για τα ελληνόφωνα προπτυχιακά προγράμματα. Στο ΤΕΠΑΚ η ετήσια χρέωση των €3.417 καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια η εικόνα αλλάζει. Για το 2026 με 2027, τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κοστίζουν €10.200 τον χρόνο. Η Νομική και η Φυσικοθεραπεία φθάνουν τα €11.700, ενώ η Ιατρική κοστίζει €24.000 έως €25.000 ετησίως.
Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τα προπτυχιακά ξεκινούν από €9.240, ενώ η Φυσικοθεραπεία κοστίζει €10.980. Στο Frederick αρκετά προγράμματα κυμαίνονται μεταξύ €8.970 και €9.600 τον χρόνο.
Ένας φοιτητής ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Λευκωσία, ο οποίος συγκατοικεί, μπορεί να κοστίζει στην οικογένειά του €21.000 έως €25.000 τον χρόνο. Σε μια τετραετία, ο λογαριασμός πλησιάζει ή ξεπερνά τις €90.000. Για την Ιατρική, το ίδιο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπολογίζει ελάχιστο κόστος ζωής €12.000 ετησίως, πέραν των διδάκτρων. Μια εξαετής φοίτηση μπορεί επομένως να ξεπεράσει τις €210.000.
Η κρατική βοήθεια και τα όριά της
Για οικογενειακό εισόδημα έως €44.000, η φοιτητική χορηγία για το 2025 με 2026 ανέρχεται σε €1.880. Μπορεί να προστεθεί ποσό έως €940 όταν καταβάλλονται δίδακτρα και άλλο τόσο για οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά. Για υψηλότερα εισοδήματα η χορηγία μειώνεται.
Τα στοχευμένα φοιτητικά επιδόματα μπορούν να φθάσουν συνολικά τις €3.692. Περιλαμβάνουν έως €1.800 για στέγαση, €1.092 για σίτιση, €300 για βιβλία και €500 για ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η παραχώρησή τους εξαρτάται από κοινωνικοοικονομική μοριοδότηση και τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Το ετήσιο επίδομα στέγασης των €1.800 αντιστοιχεί σε €150 τον μήνα. Στη Λεμεσό καλύπτει περίπου το ένα όγδοο του ενοικίου για μονάρι. Η αναντιστοιχία δείχνει πόσο γρηγορότερα κινήθηκε η αγορά πριν από την κρατική πολιτική.
Μια τετραετία όσο ένα διαμέρισμα
Σε δημόσιο πανεπιστήμιο και με συγκατοίκηση, μια τετραετής φοίτηση υπολογίζεται περίπου στις €45.000 έως €54.000 στη Λευκωσία, €58.000 έως €70.000 στη Λεμεσό και €43.000 έως €53.000 σε Λάρνακα ή Πάφο.
Αν ο φοιτητής μείνει μόνος, η τετραετία μπορεί να κοστίσει €60.000 έως €70.000 στις περισσότερες πόλεις και πάνω από €80.000 στη Λεμεσό. Σε αυτά δεν έχουν υπολογιστεί αγορά αυτοκινήτου, αεροπορικά ταξίδια, έκτακτα ιατρικά έξοδα ή οικονομική ενίσχυση για κάποια πρακτική άσκηση χωρίς αμοιβή.
Η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμη κοινωνική κατάκτηση, αλλά για να είναι ουσιαστικά προσβάσιμη, χρειάζεται να μπορεί ο φοιτητής να ζήσει κοντά στη σχολή του χωρίς να εξαντλήσει τις οικονομίες της οικογένειας.
Σήμερα το κράτος καλύπτει τα δίδακτρα στα κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά αφήνει την οικογένεια να πληρώσει την πρόσβαση σε αυτά. Ο μεγαλύτερος λογαριασμός της φοιτητικής ζωής δεν εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο, αλλά έρχεται κάθε μήνα από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.
