
Μία ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα αντιμετώπισαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σκύρο, καθώς η προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς συνεχίστηκε με ενισχύσεις που έφτασαν ακτοπλοϊκώς μετά τη 01:00. Με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης άρχισαν να συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.
Ισχυροί άνεμοι πνέουν στο νησί
Οι ισχυροί άνεμοι, που ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν σημαντικά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Σκύρο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανακοπή της πορείας της πυρκαγιάς προς τον οικισμό Πεύκο, χωρίς να έχει πλησιάσει μέχρι στιγμής κατοικίες.
Η πυρκαγιά μαίνεται σε δύο μέτωπα: στο νότιο, προς ‘Αγιο Φωκά και στο ανατολικό, προς Πεύκο, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν τη νύχτα με δυνάμεις από την Αττική, την Εύβοια και την Αττική, που έφτασαν ακτοπλοϊκώς από την Κύμη, ενώ από το πρωί επιχειρούν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενισχύσεις από τρεις περιφέρειες έφτασαν στη Σκύρο ακτοπλοϊκώς από την Κύμη Ευβοίας μετά τη 01:00. Συνολικά, επιχειρούν 89 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 4ης και 18ης ΕΜΟΔΕ, 21 οχήματα και εθελοντές.
Στο νησί έφτασαν 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) Αττικής, έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευβοίας και τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Επιπλέον, πέντε πυροσβέστες από την 4η ΕΜΟΔΕ ενισχύουν τις προσπάθειες στο πεδίο.
Ο κ. Τσίγκας από την πλευρά του τόνισε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη.
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Αυγούστου 2026, σε δασική έκταση στην περιοχή Ατσίτσα της Σκύρου, εξαπλώθηκε γρήγορα και έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Με την ενίσχυση των ισχυρών ανέμων, το μέτωπο κινήθηκε αρχικά προς τα νότια, με κατεύθυνση τον Άγιο Φωκά.
«Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες» – Ήχησε 2 φορές το 112
Ο Γιάννης Αρτοποιός, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 και 8 μποφόρ».
Η πυρκαγιά πλέον εξελίσσεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ στο δυτικό κομμάτι η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβέστες επικεντρώθηκαν στην προστασία του οικισμού Πεύκο, προς τον οποίο κατευθύνονταν οι φλόγες.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ενεργοποιήθηκε δύο φορές το 112 για την προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές που βρίσκονταν στην πορεία της πυρκαγιάς.
Στις 16:31, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του οικισμού Άγιος Φωκάς, καλώντας τους να κατευθυνθούν προς τις Αχερούνες.
Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα στις 18:15 προς όσους βρίσκονταν στην περιοχή του οικισμού Πεύκο, με οδηγία να κινηθούν προς τη Χώρα της Σκύρου.
«Το μεσημέρι θα κοπάσουν οι άνεμοι»
«Υπάρχουν κάποια μέτωπα στα βόρεια της αρχικής φωτιάς» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός και από την ώρα. Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει, αλλά δεν θα χρειαστεί» τόνισε. «Μέχρι το μεσημέρι οι άνεμοι θα έχουν πέσει στα 4 μποφόρ και το απόγευμα και ακόμα περισσότερο. Μέσα στην μέρα η φωτιά θα σβήσει» εκτιμά ο δήμαρχος.
Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση
Η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Σκύρο, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο των αρμόδιων αρχών στη διαχείριση των συνεπειών.
Η ενεργοποίηση έγινε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Στόχος είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σκύρου, στην Π.Ε. Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Το αίτημα έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται η διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα και δωρεάν από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υποστήριξη του έργου τους.
Φωτογραφίες και βίντεο από evima.gr