Η ελληνική φωνή της Αυστραλίας συναντά τη λογοτεχνία στην Αδελαΐδα

Η λογοτεχνία, η ιστορία, η επιστήμη, η μυθολογία και οι προσωπικές ιστορίες της ελληνικής διασποράς θα βρεθούν στο επίκεντρο του Greek-Australian Writers’ Festival, μιας νέας σημαντικής πολιτιστικής διοργάνωσης που πραγματοποιείται στην Αδελαΐδα, στο πλαίσιο του Odyssey Greek Festival 2026.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στο Olympic Hall, 288 Franklin Street, Adelaide, και διοργανώνεται από την Greek Orthodox Community of South Australia, η οποία συνεχίζει την πολυετή πολιτιστική και κοινοτική της δράση, διανύοντας πλέον το 96ο έτος της.

Πρόκειται για μια ημέρα αφιερωμένη στις ιστορίες που διαμορφώνουν την ελληνική και αυστραλιανή ταυτότητα, με τη συμμετοχή συγγραφέων, ακαδημαϊκών, ιστορικών και ανθρώπων των τεχνών από τη Νότια Αυστραλία και άλλες πολιτείες.

Από την ελληνική μυθολογία στην ταυτότητα της διασποράς

Γιατί η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό χιλιάδες χρόνια μετά; Πώς επηρεάζει έναν άνθρωπο η μεταναστευτική του καταγωγή; Ποιο ρόλο παίζουν οι γονείς και οι μέντορες στη διαμόρφωση της ζωής του; Και πώς μπορούν οι ιστορίες των Ελληνοαυστραλών να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη αυστραλιανή λογοτεχνία;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χώρο διαλόγου γύρω από την ταυτότητα, τη μετανάστευση, τον πολιτισμό, τη μνήμη και την πολυπολιτισμικότητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μυθοπλασία, απομνημονεύματα, επιστήμη και ιστορία, αναδεικνύοντας διαφορετικές αλλά αλληλένδετες πτυχές της ελληνικής και αυστραλιανής εμπειρίας.

Στο επίκεντρο η ελληνική μυθολογία και η «Οδύσσεια»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η κεντρική συζήτηση του φεστιβάλ, η οποία θα εξετάσει τη διαχρονική δημοτικότητα της ελληνικής μυθολογίας και τη θέση της στη σύγχρονη παγκόσμια κουλτούρα.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, Δρ Alexandra Theodoropoulou, η λέκτορας Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Δρ Emlyn Dodd και η διευθύνουσα σύμβουλος της South Australian Theatre Company, Petra Kalive.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος θα συμμετάσχει επίσης ο γνωστός slam ποιητής Luka Lesson, ο οποίος θα μιλήσει για τη δεκαετή πορεία δημιουργίας της δικής του θεατρικής εκδοχής της ιστορίας του Οδυσσέα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ακόμη η πολυαναμενόμενη συνέχεια του εμβληματικού έργου Greek Cafes and Milk Bars, των φωτογράφων Effy Alexakis και του ιστορικού Leonard Janiszewski, οι οποίοι εδώ και τέσσερις δεκαετίες καταγράφουν τις εμπειρίες και τις ιστορίες των Ελληνοαυστραλών.

«Να αφηγηθούμε τις δικές μας ιστορίες»

Ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη καταγραφής και ανάδειξης των ιστοριών της ελληνικής διασποράς δίνει η ιδρύτρια και διευθύντρια του φεστιβάλ, Δρ Helen Vatsikopoulos.

Γεννημένη στην Ελλάδα και μεγαλωμένη στην Αδελαΐδα, η Δρ Vatsikopoulos έχει παρουσιάσει τα τελευταία πέντε χρόνια το Greek-Australian Writers’ Festival στο πλαίσιο του Greek Festival of Sydney.

Όπως σημειώνει, οι πρόσφατες συζητήσεις γύρω από την πολυπολιτισμικότητα και τη μονοπολιτισμικότητα ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη οι κοινότητες να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους γύρω από την έννοια του «ανήκειν».

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους στην Αδελαΐδα να συνδεθούν και να αναλογιστούν τις ιστορίες που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κοινότητά μας», αναφέρει η ίδια.

Η Kay Pavlou, γεννημένη στην Αδελαΐδα και αναπληρώτρια διευθύντρια του φεστιβάλ, συνεργάζεται με τη Δρ Vatsikopoulos και τη Sophie Diamandi, πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής της Greek Orthodox Community of South Australia, για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που δίνουμε τη σκηνή σε συγγραφείς από τη Νότια Αυστραλία ελληνικής και ελληνοκυπριακής καταγωγής», σημειώνει η Kay Pavlou.

Από τον εγκέφαλο και τη ντοπαμίνη έως τη σύγχρονη ελληνική εμπειρία

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια διαφορετική προσέγγιση στην καθημερινή ζωή, μέσα από την επιστήμη.

Η κλινική ψυχολόγος και λέκτορας Δρ Anastasia Hronis, συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου The Dopamine Brain, θα εξετάσει τον ρόλο της ντοπαμίνης και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινή μας συμπεριφορά. Μαζί της θα συνομιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Martha Augoustinos.

Παράλληλα, ο φιναλίστ του Miles Franklin Award, Andrew Pippos, παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα Transformations, μετά το ντεμπούτο του με το Lucky’s. Το νέο έργο περιλαμβάνει την ιστορία ενός Ελληνοαυστραλού δημοσιογράφου που εργάζεται ως υποσυντάκτης σε μια περίοδο κατά την οποία τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές.

Ο Pippos θα συζητήσει το έργο του με τη λέκτορα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Δρ Chrisanthi Giotis.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμη ιστορίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με τη συμμετοχή του Constantinos Emmanuelle, καθώς και παρουσιάσεις απομνημονευμάτων των Andrea Johns και Maria Andreas, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται προσωπικές και συλλογικές πτυχές της ελληνοκυπριακής ταυτότητας και ιστορίας.

Κάθε συνεδρία θα έχει διάρκεια περίπου 45 λεπτών και θα δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει με ερωτήσεις.

Μια ημέρα αφιερωμένη στις ιστορίες της ελληνικής Αυστραλίας

Το Greek-Australian Writers’ Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο χώρο συνάντησης για συγγραφείς, αναγνώστες και την ευρύτερη ελληνική και αυστραλιανή κοινωνία της Αδελαΐδας.

Τα βιβλία των συμμετεχόντων συγγραφέων θα διατίθενται προς πώληση στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ οι συγγραφείς θα είναι διαθέσιμοι για υπογραφές.

Η είσοδος κοστίζει 15 δολάρια, ενώ για τους φοιτητές το εισιτήριο είναι 10 δολάρια. Η τιμή εισόδου περιλαμβάνει επίσης ελληνικό γεύμα, το οποίο θα προσφέρει η Greek Orthodox Community of South Australia.

Το φεστιβάλ αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την ελληνική κοινότητα της Αδελαΐδας να αναδείξει τη ζωντανή πολιτιστική της παρουσία και, μέσα από τη λογοτεχνία και την αφήγηση, να καταγράψει τις ιστορίες μιας κοινότητας που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Νότιας Αυστραλίας.

The post Η ελληνική φωνή της Αυστραλίας συναντά τη λογοτεχνία στην Αδελαΐδα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.