Η Ριμπάκινα τα πήρε… όλα από την Σαμπαλένκα: Τον τίτλο, το νούμερο 1 και τα ρεκόρ!

Οι δύο κορυφαίες τενίστριες του κόσμου «συγκρούστηκαν» στη Νέα Υόρκη με έπαθλο την κορυφή στο Αμερικάνικο Όπεν και πρόσφεραν εκτός από πλούσιο θέαμα και μοναδικές συγκινήσεις. Ο αγώνας όπως πολλοί περίμεναν εξελίχθηκε σε «θρίλερ», που κρίθηκε στα τρία σετ, με την Έλενα Ριμπάκινα να επικρατεί με 2-1 (6-4, 5-7, 6-2) έναντι της Αρίνα Σαμπαλένκα.

YouTube thumbnail

Η αθλήτρια από το Καζακστάν κατέκτησε το τρίτο Grand Slam της καριέρας της και για πρώτη φορά το US Open, πετυχαίνοντας κάποιες ιστορικές επιδόσεις.

Από την άλλη, η Λευκορωσίδα έφυγε με «άδεια» τα χέρια από τη Νέα Υόρκη, με συνέπεια να ξεσπάει μετά το τέλος της αναμέτρησης. Αρχικά, έσπασε την ρακέτα της με… εμμονή, ενώ όταν εμφανίστηκε η κάμερα μπροστά της, χρησιμοποίησε τα «γαλλικά» για να την απομακρύνει.

Η Σαμπαλένκα είδε το όνειρο για την τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του εν λόγω τουρνουά να «σβήνει» και δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευση του χαμένου τελικού.

Η αλλαγή «φρουράς» του νούμερο 1

Ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα για την τενίστρια της Λευκορωσίας είναι ότι εκθρονίστηκε από το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, μετά από 99 εβδομάδες, που αποτέλεσε το έκτο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του γυναικείου τένις.

Με το ξεκίνημα τη επόμενης εβδομάδας (14/9) η Ριμπάκινα θα βρίσκεται πλέον στην κορυφή του κόσμου, για πρώτη φορά στην μέχρι τώρα διαδρομή της.

Το εν λόγω στατιστικό φαίνεται πώς δεν επηρέασε τόσο την Σαμπαλένκα, αφού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω καν για πόσες εβδομάδες κατάφερα να είμαι εκεί». Όταν έμαθε την απάντηση (99 συνεχόμενες), αντέδρασε και ανέφερε: «Ουάου, αυτό είναι εκπληκτικό. Ας δούμε αν η Έλενα μπορεί να με ξεπεράσει και σε αυτό. Αν συνεχίσει να παίζει έτσι, τότε έχω πρόβλημα».

Πολλούς, όμως, δεν έπεισε με τις δηλώσεις της ότι της περνάει αδιάφορη η απώλεια του νούμερο 1.

Ο δύσκολος δρόμος προς την κορυφή

Για να φτάσει στο πολυπόθητο τρόπαιο, η Έλενα Ριμπάκινα χρειάστηκε να αποκλείσει μεγάλα ονόματα. Στα προημιτελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με την «αναγεννημένη» και χρυσή Ολυμπιονίκη, Κίνβεν Ζενγκ.

Τα δύο επόμενα θετικά αποτελέσματα είχαν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Με τις νίκες απέναντι σε Κόκο Γκοφ και Αρίνα Σαμπαλένκα, η 27χρονη τενίστρια έγινε η πρώτη μετά από 14 χρόνια, που κατάφερε να επικρατήσει απέναντι σε πρώην πρωταθλήτριες του εν λόγω Grand Slam τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης (Γκοφ το 2023 πρωταθλήτρια του US Open, Σαμαπλένκα τις επόμενες δύο).

Έτσι, έγινε η επόμενη που το καταφέρνει μετά την Βικτόρια Αζάρενκα, η οποία είχε πετύχει το ίδιο στο Αυστραλιανό Όπεν του 2012.

Το κλειστό κλαμπ

Η φετινή χρονιά ήταν ονειρική για την Ριμπάκινα, αφού εκτός από το Αμερικάνικο, κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν και τίτλο σε επίπεδο Masters (1000άρι τουρνουά). Η Καζάκα τενίστρια έγινε η 6η στην ιστορία του γυναικείου τένις που στέφεται πρωταθλήτρια στις τρεις εν λόγω διοργανώσεις και τοποθέτησε τον εαυτό της μαζί με θρύλους του αθλήματος.

Ενδεικτικά, κάποια από τα ονόματα, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα είναι η Σερένα Γουίλιαμς, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα…

Άτιτλη σε Grand Slam σε ένα «εφιαλτικό»  δεύτερο μισό

Η Αρίνα Σαμπαλένκα όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το στέμμα της, που είχε φορέσει τις προηγούμενες δύο φορές στη Νέα Υόρκη, αλλά έμεινε χωρίς τίτλο σε Grand Slam μέσα στο 2026 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Γενικά, μετά τα τρόπαια στο Masters των Μαϊάμι και Indian Wells του Μαρτίου, η πορεία της ήταν καθοδική. Στα επόμενα έξι μεγάλα τουρνουά, που συμμετείχε δεν κατάφερε σε κανένα να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον τελικό. Όταν αναφερόμαστε στο νούμερο 1 του κόσμου, το αρνητικό σερί αποκτά επιπλέον βαρύτητα.

Το δεύτερο μισό της σεζόν για την Λευκορωσίδα ήταν απογοητευτικό και έκλεισε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στο US Open.

Βίαια αντίθετη ήταν η πορεία της Έλενα Ριμπάκινα, που η κατάκτηση του Αμερικάνικου Όπεν ήταν το επιστέγασμα της εξαιρετικής «φόρμας», που διανύει. Με αυτόν τον τρόπο, το ξημέρωμα της 14/9 θα την βρει για πρώτη φορά στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.