
Ο Τομάς Μενιέ ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που εξέφρασαν έντονα τον προβληματισμό τους για το Μουντιάλ 2026.
Ο 35χρονος δεξιός μπακ της Σάντερλαντ στάθηκε ιδιαίτερα σε περιστατικά που, σύμφωνα με τον ίδιο, έδειξαν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο επηρεάστηκε από παράγοντες που ξεπερνούν τα όρια του αγωνιστικού χώρου.
Μεταξύ αυτών ήταν και η υπόθεση του Φολάριν Μπάλογκαν. Ο επιθετικός των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα στην αναμέτρηση με τη Βοσνία, όμως παρά την τιμωρία του αγωνίστηκε στο επόμενο παιχνίδι απέναντι στο Βέλγιο.
Η συμμετοχή του προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, καθώς είχε προηγηθεί παρέμβαση και του Ντόναλντ Τραμπ. Το Βέλγιο επικράτησε τελικά με 4-1 και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά, όμως το περιστατικό άφησε έντονη δυσαρέσκεια στην πλευρά των «κόκκινων διαβόλων».
Ο Μενιέ, μιλώντας στο Athletic, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο στη συγκεκριμένη υπόθεση, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε.
Παράλληλα, ο Βέλγος διεθνής στάθηκε και στις συνθήκες που αντιμετώπισαν άλλες εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές του Ιράν, οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση ενώ η χώρα τους βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
“Η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Μπάλογκαν αποτελούσε αντανάκλαση ολόκληρου του Μουντιάλ 2026, το οποίο καθοδηγούνταν από τον καπιταλισμό, τη διασκέδαση και το χρήμα.
Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αντιπροσώπευε τη σκοτεινή πλευρά του παραδοσιακού ποδοσφαίρου. Το θετικό στοιχείο είναι ότι διαπιστώσαμε πως η Αμερική είναι μια χώρα με αθλητική κουλτούρα και διαθέτει τις υποδομές για να διοργανώνει Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε χρόνο.
Αρκεί, βέβαια, το επίκεντρο να παραμένει το ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτέλεσε την απόλυτη προτεραιότητα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026″.