Φωτιά στο BLUE CARRIER 2: Μάχη με τον χρόνο για να μην βυθιστεί το πλοίο – 166 οχήματα στα γκαράζ

Συνεχίζεται η μάχη για να αποτραπεί η βύθιση του φορτηγού-οχηματαγωγού πλοίου BLUE CARRIER 2, το οποίο παραμένει στα βόρεια της Μυκόνου. Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι επιβαίνοντες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Τήνο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη επιχείρηση προκειμένου να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλίση και η βύθιση του πλοίου μετά τη φωτιά, αλλά και να αποτραπεί ενδεχόμενη θαλάσσια ρύπανση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, μετά από έκτακτη επιχειρησιακή τηλεδιάσκεψη, μέσα απορρύπανσης έχουν τεθεί σε ετοιμότητα στις όμορες Λιμενικές Αρχές.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ενώ το πλοίο έπλεε μεσοπέλαγα, βόρεια της Μυκόνου, μεταφέροντας 28 μέλη πληρώματος και έναν επιβάτη, ο οποίος ήταν οδηγός ενός από τα δεκάδες φορτωμένα οχήματα. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, μέλη του πληρώματος καταγράφονται να προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε από φορτηγό που βρισκόταν στο γκαράζ νούμερο 4 και ήταν συνδεδεμένο με ηλεκτρική εγκατάσταση.

Για λόγους ευστάθειας, πραγματοποιείται ψύξη των ελασμάτων περιμετρικά του πλοίου με νερό, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισης. Στην περιοχή επιχειρούν ένα πλωτό και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού, σκάφη της Πυροσβεστικής, ένα ιδιωτικό ναυαγοσωστικό με ειδικό εξοπλισμό και τέσσερα ρυμουλκά.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Σύρος-Βαθύ Σάμου-Κως-Ρόδος-Κως-Πειραιάς, μεταφέροντας στα γκαράζ του 166 φορτηγά και Ι.Χ. οχήματα.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν τρία σκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος, δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, τρία ρυμουλκά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος. Το πλήρωμα και ο επιβάτης απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Φάνη Μπαλατσούκα, να αναφέρει ότι όλοι μετεπιβιβάστηκαν σε πλωτό του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην Τήνο, όπου υποβλήθηκαν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Την προανάκριση για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα.