Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ μας δέχθηκε αρκετά παράπονα αυτές τις μέρες από ομογενείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάποιες εκκλησίες στη Μελβούρνη δεν λειτούργησαν ανήμερα του Τιμίου Σταυρού.
Πρόκειται για μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, κατά την οποία τιμάται κάθε χρόνο, στις 14 Σεπτεμβρίου, η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.
Κι όμως, πιστοί πήγαν στις εκκλησίες τους και τις βρήκαν κλειστές.
Η μοναδική εξήγηση που δόθηκε, ανεπισήμως, ήταν πως το φαινόμενο παρατηρήθηκε λόγω έλλειψης ιερέων.
ΕΝΑ πουλάκι, πάλι, μου ψιθύρισε πως κάποιοι ιερείς έκαναν χρήση της ετήσιας άδειάς τους. Είναι και αυτοί εργαζόμενοι, θα μου πείτε. Σωστό. Μόνο που, όπως καταλαβαίνετε, ο Τίμιος Σταυρός δεν γνωρίζει από… ωράρια γραφείου και annual leave!
Δεν ξέρω τι ακριβώς αληθεύει και, ασφαλώς, δεν θα βγάλω εγώ τα συμπεράσματα. Όμως το ερώτημα παραμένει και καλό θα ήταν να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις.
Πάντως, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει ξανασυμβεί στη Μελβούρνη, την «τρίτη ελληνόφωνη πόλη» στον κόσμο, και καλά θα κάνει η Αρχιεπισκοπή μας να το προσέξει.
ΕΙΔΙΚΑ μάλιστα όταν, όπως μου είπαν, την ίδια ημέρα λειτούργησαν οι λεγόμενες «σχισματικές εκκλησίες» και μάλιστα είχαν ρεκόρ προσέλευσης πιστών.
Εγώ το καμπανάκι μου το έκρουσα. Και μάλιστα δυνατά.
Ελπίζω να ακουστεί.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ, λοιπόν, ξανά οι Εύζωνες στην Αυστραλία και, όπως συμβαίνει με όλους τους επισήμους τον τελευταίο καιρό στη Μελβούρνη, την «τρίτη ελληνόφωνη πόλη», έριξαν… πόρτα!
Θα πάνε μόνο στο Σίδνεϊ και την Καμπέρα..
Δεν είναι η πρώτη φορά.
Θυμίζω πως φέτος ήρθαν βουλευτές από την Ελλάδα για την 25η Μαρτίου και πήγαν στο Σίδνεϊ. Ήρθε ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας και πήγε στο Σίδνεϊ. Το 12ο Θερινό Πανεπιστήμιο, με δεκάδες πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους από την Ελλάδα και άλλες χώρες, έγινε στο Σίδνεϊ. Ούτε ένας, έτσι για δείγμα, από τους επισκέπτες δεν πέρασε από τη Μελβούρνη.
ΤΩΡΑ, οι Εύζωνες πάνε στο Σίδνεϊ και στην Καμπέρα.
Κάτι «παίζει» εδώ. Αλλά τι;
Η Μελβούρνη κάποτε ήταν απαραίτητος σταθμός, αν όχι ο μοναδικός. Τι άλλαξε; Γιατί η Ελλάδα μάς «φτύνει»;
Ή μήπως απλώς εμείς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε φυσιολογικό ότι κάθε επίσημος επισκέπτης περνάει από τη Μελβούρνη μόνο… αεροπορικώς, πάνω από τα σύννεφα;
ΓΙΑ την Προεδρική Φρουρά μου ψιθύρισαν ότι τα χρήματα τα καταβάλλουν η Ελληνική Λέσχη της Καμπέρας, η Ελληνική Λέσχη του Σίδνεϊ και η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Ζήτησαν, όπως μου είπαν, και από μεγάλο φορέα της Μελβούρνης «να τσοντάρει», αλλά η απάντηση ήταν πως «δεν υπάρχει ρευστό».
Θα το ψάξω.
Γιατί, αν τελικά όλα είναι θέμα χρημάτων, τότε ας το πούμε καθαρά. Να ξέρουμε κι εμείς τι συμβαίνει και να μη χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι «μάντεψε γιατί δεν ήρθαν».
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ, ο Κώστας Αλαβέρας έστειλε, προς πάσα κατεύθυνση, την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας:
ΠΡΟΣ:
Τις Αρμόδιες Ελληνικές Αρχές Μελβούρνης και κάθε αρμόδιο φορέα της Ελληνικής Ομογένειας
ΘΕΜΑ: Έντονη διαμαρτυρία για τη μη παρουσία των Ευζώνων στη Μελβούρνη κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
Αξιότιμοι κύριοι,
Με αισθήματα βαθιάς απογοήτευσης, αλλά και έντονης αγανάκτησης, πληροφορηθήκαμε σε δημοσίευμα του «Νέου Κόσμου» ότι οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς θα επισκεφθούν την Αυστραλία με αφορμή τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η Μελβούρνη στο πρόγραμμά τους, ενώ προβλέπεται η παρουσία τους στο Σίδνεϊ και στην Καμπέρα.
Η απόφαση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα και έντονο αίσθημα αδικίας στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης.
Η παρουσία των Ευζώνων στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Συμβολίζει την Ελλάδα, την ιστορία, την υπερηφάνεια και τον σεβασμό προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε άδικη και ακατανόητη την απουσία τους από τη Μελβούρνη, ιδιαίτερα όταν θα υπάρξει παρουσία τους σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.
Η Μελβούρνη έχει μια μεγάλη και δραστήρια ελληνική ομογένεια, η οποία κάθε χρόνο τιμά με σεβασμό και υπερηφάνεια την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Η παρουσία των Ευζώνων αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο της Ελλάδας. Για τους Έλληνες της Αυστραλίας, και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους, είναι μια μοναδική ευκαιρία να νιώσουν πιο κοντά στην πατρίδα και στην ελληνική ιστορία.
Δεν κατανοούμε γιατί η Μελβούρνη εξαιρείται από αυτή την τιμητική παρουσία, ενώ οι Εύζωνες θα εμφανιστούν, όπως προείπαμε, σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.
Ζητούμε να επανεξεταστεί η απόφαση και να δοθεί η δυνατότητα και στους Έλληνες της Μελβούρνης να υποδεχθούν και να τιμήσουν τους Εύζωνες, όπως θα γίνει και στις άλλες πόλεις.
Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και ενότητας για όλους τους Έλληνες. Η Μελβούρνη αξίζει να έχει την ίδια τιμή και την ίδια αντιμετώπιση.
Ζητούμε από τους αρμόδιους να ακούσουν τη φωνή της ελληνικής ομογένειας της Μελβούρνης και να επανεξετάσουν την απόφαση.
Δεν ζητούμε χάρη.
Ζητούμε σεβασμό.
Ζητούμε ίση μεταχείριση.
Μετά τιμής
Κώστας Αλαβέρας
Ο ΚΑΚΟΣ χαμός γίνεται αυτές τις μέρες στο παρασκήνιο.
Ομογενής ελληνοκυπριακής καταγωγής έστειλε emails σε δεκάδες άτομα και χαρακτηρίζει πολλούς «προδότες» — από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης μέχρι την Αρχιεπισκοπή!
Μάλιστα, η όλη υπόθεση μπορεί να έχει συνέχεια και στην αυστραλιανή Δικαιοσύνη.
Δεν ξέρω πού ακριβώς θα καταλήξει αυτή η ιστορία, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν πάμε καλά.
Και όταν μια κοινότητα που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ενωμένη για να κρατήσει ζωντανή τη γλώσσα, την πίστη, την ιστορία και την ελληνική της ταυτότητα αρχίζει να βλέπει τα μέλη της να επικοινωνούν μεταξύ τους με καταγγελίες, χαρακτηρισμούς και… δικηγόρους, τότε μάλλον έχουν ανάψει περισσότερα από ένα καμπανάκια.
Ίσως, λοιπόν, είναι ώρα κάποιοι να τα ακούσουν.
ΕΝΑ «πουλάκι» μου ψιθύρισε πως η τελευταία γενική συνέλευση της ΑΧΕΠΑ στο Σίδνεϊ μόνο… βαρετή δεν ήταν. Σύμφωνα με όσα μου μετέφεραν, η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή και, μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία φέρεται ότι τέθηκαν εκτός οργάνωσης τέσσερα πρωτοκλασάτα μέλη της.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να κληθεί και η αστυνομία. Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε μάλλον η γενική συνέλευση είχε περισσότερη «δράση» απ’ όση θα περίμενε κανείς από μια τυπική συνεδρίαση.
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η ΑΧΕΠΑ της Νέας Νότιας Ουαλίας βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά δυστυχώς όχι πάντα για τους σωστούς λόγους.
Επειδή, όμως, στις παροικιακές οργανώσεις οι φήμες ταξιδεύουν γρηγορότερα και από το Wi-Fi, καλό θα ήταν να υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση από την ΑΧΕΠΑ, ώστε να γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη.
Μέχρι τότε, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι — και ας αφήσουμε τα «πουλάκια» να κελαηδούν με μέτρο!
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ από κάθε άποψη ήταν η τελευταία εκδήλωση των Ελλήνων φοιτητών (NUGAS) Μελβούρνης, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η νέα γενιά ξέρει να δημιουργεί, να διασκεδάζει και να κρατά ζωντανή την ελληνική της ταυτότητα. Θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές για την εξαιρετική δουλειά.
Μια μικρή παράκληση, όμως, από μένα, που είμαι και δασκάλα: ας μην ξεχνάμε την ελληνική γλώσσα. Είναι κι αυτή κομμάτι της ταυτότητάς μας — και, μεταξύ μας, δεν χρειάζεται να πάρει «πτυχίο αγγλικών» για να μας μιλήσει! Please… λίγα ελληνικά παραπάνω δεν βλάπτουν!
Τ.Τ.
The post Please… λίγα ελληνικά παραπάνω δεν βλάπτουν! appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.