Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq με οδηγό τις μετοχές AI – Κοντά στα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Νέο ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος κατέγραψε ο Nasdaq, καθώς η επενδυτική προσοχή στράφηκε εκ νέου στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ο S&P 500 παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό του.

Οι μετοχές των ημιαγωγών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με τη Micron Technology να ενισχύεται κατά 5% και τη Sandisk να καταγράφει άνοδο σχεδόν 7%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν εταιρείες λογισμικού και καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις από την ταχεία ανάπτυξη των AI agents.

Το «στοίχημα» του Muse

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νέος AI assistant της Meta Platforms, με την ονομασία Muse, ο οποίος λανσαρίστηκε αυτόν τον μήνα και μπορεί να εκτελεί εργασίες για λογαριασμό του χρήστη, όπως η αποστολή emails και η ολοκλήρωση συναλλαγών.

Η θετική υποδοχή του Muse έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μετοχές του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες ημιαγωγών.

Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι AI agents θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα σε κλάδους όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι online χρηματιστηριακές υπηρεσίες, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι ότι η Amazon απέκλεισε τη Δευτέρα τον συγκεκριμένο agent από τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών στην πλατφόρμα της.

«Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές μετοχές που υποχωρούν σήμερα λόγω των φόβων που συνδέονται με το Muse», δήλωσε ο Jed Ellerbroek, portfolio manager της Argent Capital Management.

Όπως εξήγησε, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Muse θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση ασφαλιστικών σχέσεων, την πραγματοποίηση ταξιδιωτικών κρατήσεων αλλά και την αναζήτηση προϊόντων προς αγορά.

Πιέσεις σε Uber, Lyft και Airbnb

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των AI agents αποτυπώθηκαν σε μια σειρά μετοχών της οικονομίας των καταναλωτών.

Η Uber Technologies και η Lyft υποχώρησαν περισσότερο από 1%, ενώ η Airbnb σημείωσε απώλειες 3%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Charles Schwab, η οποία έκλεισε με πτώση 6,1%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με την παραγωγή και την προμήθεια chips για εφαρμογές AI κινήθηκαν ανοδικά.

Wall Street: Μικτές τάσεις στους δείκτες

Ο S&P 500 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.764,64 μονάδες, παραμένοντας λιγότερο από 0,5% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό κλεισίματος της 13ης Αυγούστου.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 27.244,28 μονάδες, καταγράφοντας δεύτερο διαδοχικό ιστορικό υψηλό κλεισίματος.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,36%, στις 51.863,69 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος, με περίπου 17,9 δισ. μετοχές να διακινούνται στα αμερικανικά χρηματιστήρια, έναντι μέσου όρου 16,3 δισ. μετοχών στις προηγούμενες 20 συνεδριάσεις.

Από τους 11 κλαδικούς δείκτες του S&P 500, οι έξι έκλεισαν με απώλειες. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 1,68%, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών επικοινωνίας σημείωσε απώλειες 0,8%.

Οι JPMorgan Chase και Wells Fargo σημείωσαν πτώση άνω του 3%.

Πετρέλαιο: Σταθερά κοντά στα 100 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου κινήθηκε κοντά στο 4,94%, καθώς οι αγορές αξιολογούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Το κλίμα επηρεάστηκε και από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «εξαφανίσει την Ισλαμική Δημοκρατία» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ – Κίνα και AI regulation στο μικροσκόπιο

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους και στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Κίνας την Πέμπτη, με την αγορά να εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εμπορικής εκεχειρίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών ενδέχεται να βρεθεί και η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ζήτημα με ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

«Αυτό που αναζητούν οι επενδυτές είναι τουλάχιστον η έναρξη μιας συζήτησης για τη δημιουργία κάποιου είδους παγκόσμιου πλαισίου, αντί να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Joe Saluzzi, επικεφαλής έρευνας για τη δομή των αγορών μετοχών στην Themis Trading.

Τα βλέμματα στη Fed

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Boston Susan Collins δήλωσε ότι στηρίζει την αύξηση των επιτοκίων της προηγούμενης εβδομάδας, επικαλούμενη τους κινδύνους από τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York John Williams ανέφερε ότι το πλαίσιο της Fed για τον έλεγχο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME Group, οι traders αποτιμούσαν σε 53% την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο.

Νέα υψηλά και νέα χαμηλά

Η εικόνα στο εσωτερικό της αγοράς ήταν πιο σύνθετη από αυτή που υποδηλώνει το νέο ρεκόρ του Nasdaq.

Στον S&P 500, ο αριθμός των ανοδικών και πτωτικών μετοχών ήταν περίπου ισοδύναμος. Ο δείκτης κατέγραψε 9 νέα υψηλά και 16 νέα χαμηλά.

Στον Nasdaq, καταγράφηκαν 48 νέα υψηλά έναντι 110 νέων χαμηλών, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η άνοδος των βασικών δεικτών δεν μεταφράστηκε σε ευρεία συμμετοχή του συνόλου της αγοράς.