Βίαια επεισόδια στην Κολομβία: Ο πρόεδρος στέλνει τον στρατό στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Στρατιωτικοποιείται πόλη στα σύνορα Κολομβίας με Βενεζουέλα μετά από δολοφονία πολιτικού και επίθεση με εκρηκτικά – Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού αναπτύσσονται στην πόλη

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια διέταξε την Πέμπτη την προσωρινή στρατιωτικοποίηση της Κούκουτα, της μεγαλύτερης πόλης στα σύνορα της χώρας με τη Βενεζουέλα, εξαιτίας κύματος βίας και δολοφονιών που αποδίδεται σε παράνομες ένοπλες οργανώσεις.

Η Κούκουτα, όπου δρουν αντάρτες και συμμορίες, έγινε τις τελευταίες ημέρες θέατρο της δολοφονίας υποψηφίου για τη δημαρχία και επίθεσης με εκρηκτικά, από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο κ. δε λα Εσπριέγια διέταξε «την άμεση στρατιωτικοποίηση» της πόλης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προσωρινό» μέτρο έως ότου «αποκατασταθεί η τάξη».

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού αναπτύσσονται στην πόλη, τη δεύτερη στην οποία επιβάλλεται τέτοιο μέτρο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. δε λα Εσπριέγια στις 7 Αυγούστου.

Η πρώτη ήταν η Σάντα Μάρτα, παραθαλάσσια και τουριστική πόλη, έπειτα από κύμα επιθέσεων εναντίον εμπορικών καταστημάτων και οχημάτων από συμμορία τον Σεπτέμβριο.

Η μεθόριος με τη Βενεζουέλα αποτελεί προπύργιο ανταρτών, κυρίως του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και παρατάξεων διαφωνούντων των πρώην FARC, που διεκδικούν τον έλεγχο εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εξόρυξη.

Ο Κολομβιανός Πρόεδρος έχει επίσης διατάξει επιχειρήσεις εναντίον στρατοπέδων ανταρτών, στις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ ανήλικοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ