Την περασμένη Κυριακή, το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου “‘Αγιος Θεράπων Αυστραλίας”, γιόρτασαν με αρτοκλασία και λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Thornbury, την μνήμη του προστάτη του χωριού τους, Αγίου Θεράποντα.
Σημειώνεται ότι στον περίβολο της εκκλησίας, υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο, που έγινε όταν ιερέας ήταν ο π. Ιωάννης Δάγκαρης και πρόεδρος της Κοινότητας ο κ. Γεώργιος Φουντάς.
Το παρεκκλήσι είναι πλήρες με τέμπλο, Αγία Τράπεζα, εικονοστάσι και καθίσματα, καθώς και παγκάρι για να ανάβουν οι πιστοί το κερί τους και να επικαλούντα την χάρη του Αγίου.
Επίσης το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Τροόδους και υπάγεται στην επαρχία Λεμεσού.
Μετά το πέρας της λιτάνευσης της εικόνας, ακολούθησε γεύμα στο παραπλέυρως χωλ και η Γενική Συνέλευση των μελών.
Με μια σεμνή τελετή, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τις πολύχρονες υπηρεσίες τόσο των τεθνηκότων όσο και των εν ζωή διατελέσαντων στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου.
Σε μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Σοφοκλή Φλώρου, με υπηρεσία από το 1988 έως 2025 στο τιμόνι του Συνδέσμου, μαθαίνουμε ότι ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1978 και μετά από δυο χρόνια έγινε “registered”.
“Ή συσπείρωση γύρω από ένα οργανωμένο φορέα, ο οποίος να μας αντιπροσωπεύει και να μας κρατά κοντά στις ρίζες μας, ήταν επιβεβλημένη ανάγκη, αφού τότε, ο αριθμός των μεταναστών από το χωριό μας, άγγιζε τα 1500 άτομα. Για να πούμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, η ιδέα ρίχτηκε στο τραπέζι στο γάμο δυο συγχωριανών μας. Τότε το δαιμόνιο πνεύμα του κ. Ανδρέα Μυλωνά, έκανε την ιδέα πράξη. Όλα τα άλλα είναι μέρος της Ιστορίας του Συνδέσμου μας”.

ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ
ΚΟΙΝΟΦΕΛΗ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Για την πολυσχιδή δράση του Συνδέσμου, προσθέτει: “Τολμώ να πω ότι έχει πλούσια παροικιακή δράση και πολλές πολιτιστικές συμμετοχές τόσο στην Μελβούρνη όσο και στο αγαπημένο μας χωριό. Εξέχουσα θέση είναι η οικονομική βοήθεια στην δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου ‘Άγιος Θεράπων” στο χωριό μας με επιδότηση της Κυπριακής κυβέρνηση και οι πολλές δωρεές σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα”.
Ο κ. Φλώρου μετανάστευσε στις αρχές του 1962. Επιβιβασμένος στο υπερωκεάνιο “Βριττάνια” γιόρτασε τα Χριστούγεννα στο Περθ και την Πρωτοχρονιά στη Βρισβάνη. Αφού εργάστηκε για δυο χρόνια στις τρενογραμμές. Ζει και δραστηριοποιείται στο Geelong.
Παντρεύτηκε την κ. Μυροφόρα από το χωριό Καμπιά, απέκτησαν δυο παιδιά που τους χάρισαν έξη εγγόνια.
“Ευχή μου να συνεχίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να στηρίζουν τον Σύνδεσμο”, προσθέτει.
Την τιμητική διάκριση του πρώτου προέδρου του Συνδέσμου αείμνηστου Γαβριήλ Στυλιανίδη,ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1947, παρέλαβε ο γιος του Ματθαίος, ο οποίος εξέφρασε την υπερηφάνια και τις ευχαριστίες του για την αναγνώριση του πατέρα του.
Μαζί και η κα Αθηνούλα Γαβριήλ, η οποία υπηρέτησε για πολύ σύντομο διάστημα πρόεδρος του Συνδέσμου, αλλά παρέμεινε πολλά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η γραμματέας κα Αναστασία Σαρακίνη, η οποία τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των νέων στους κόλπους του Συνδέσμου για μια πιο “ενεργή συμμετοχή στο παροικιακά δρώμενα”.
Παρόντες στο γεύμα ήταν επίσης ο πατήρ Χαράλαμπος Βέζος, και ο κ. Θήο Θεοφάνους πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας με τη σύζυγό του κα Ρίτα.
Με έντονο το χαμόγελο της ικανοποίησης ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Μυλωνάς, ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και υποσχέθηκε συνέχεια.
Το απόγευμα έκλεισε με την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.
The post Οι εξ’ Αγίου Θεράποντα Κύπρου γιόρτασαν την μνήμη του Αγίου τους στη Μελβούρνη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.