Τουρκικά ΜΜΕ για Ρούμπιο στην Αθήνα: GSI, F-35 και αμερικανικές βάσεις στην ατζέντα

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα στον τουρκικό τύπο – Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης

Στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, αναφέρονται τουρκικά ΜΜΕ εστιάζοντας κυρίως στο GSI, τα ελληνικά F-35 και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Η Aydınlık αναφέρει ότι το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ είναι ένα από τα θέματα που «αφορούν άμεσα την Τουρκία», ενώ η Birlik γράφει ότι «η Αθήνα έδεσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες της στον Ρούμπιο».

Στο επίκεντρο των τουρκικών αναφορών βρίσκονται επίσης ο οπλισμός των ελληνικών F-35 και η επίδραση που μπορεί να έχει η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται ακόμη στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, δύο σημεία που ο τουρκικός Τύπος συνδέει σταθερά με την αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο τα σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι η επίσκεψη Ρούμπιο αντιμετωπίζεται στην Τουρκία κυρίως μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των ισορροπιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ