Το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ

Πρεμιέρες, βραβευμένες παραγωγές, ξεχωριστά ντοκιμαντέρ και κλασικά έργα του ελληνικού κινηματογράφου συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην ομογένεια της Αυστραλίας.

Με τη δύναμη των ιστοριών που συγκινούν, προβληματίζουν και ψυχαγωγούν, το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει τον Οκτώβριο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ να ανακαλύψει τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και σημαντικές στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας της Ελλάδας.

Η φετινή διοργάνωση στη Μελβούρνη θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 25 Οκτωβρίου 2026, με περισσότερες από 50 ταινίες σε επτά κινηματογράφους. Στο Σίδνεϊ, το φεστιβάλ θα διεξαχθεί επίσης από τις 13 έως τις 25 Οκτωβρίου, με προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, προσφέροντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τους φίλους της έβδομης τέχνης.

Για την ελληνική παροικία, το φεστιβάλ αποτελεί κάτι περισσότερο από μια σειρά κινηματογραφικών προβολών. Είναι μια ευκαιρία επαφής με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας, αλλά και μια γέφυρα επικοινωνίας με το ευρύτερο αυστραλιανό κοινό.

Πρεμιέρα με χιούμορ και ανατροπές

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 13 Οκτωβρίου με την αυστραλιανή πρεμιέρα της ελληνικής κωμωδίας «Best Friends Forever» («Φίλοι για Πάντα»), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μουσούλη.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από μια σειρά αλληλένδετων ιστοριών, με επίκεντρο έναν γάμο που αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο πριν ακόμη πραγματοποιηθεί. Μια καλοπροαίρετη εξυπηρέτηση οδηγεί σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στην Κρήτη, όπου παρεξηγήσεις, οικογενειακές εντάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις δοκιμάζουν τις φιλίες και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στην ταινία συμμετέχει ένα πολυπρόσωπο καστ, με τους Θανάση Τσαλταμπάση, Αγοραστή Αρβανίτη, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Θανάση Αλευρά, Ματίνα Νικολάου και Ζήση Ρούμπο, καθώς και τον ελληνικής καταγωγής Αυστραλό ηθοποιό Λούις Μάντιλορ.

Στη Μελβούρνη, η εναρκτήρια προβολή θα πραγματοποιηθεί σε κινηματογράφους σε διαφορετικές περιοχές της πόλης, ενώ στο Σίδνεϊ η επίσημη έναρξη θα φιλοξενηθεί στο Palace Norton Street, στο Leichhardt.

Από την «Εύα» έως τη «Σπασμένη Φλέβα»

Το φετινό πρόγραμμα δεν περιορίζεται στις νέες ελληνικές παραγωγές. Περιλαμβάνει έργα που αγγίζουν κοινωνικά ζητήματα, ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές συγκρούσεις και προσωπικές αναζητήσεις, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την πολυμορφία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, η οποία επιλέχθηκε ως η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας του 2027. Η ιστορία ακολουθεί έναν επιχειρηματία που, εγκλωβισμένος στα χρέη και αντιμέτωπος με έναν τοκογλύφο, επιχειρεί μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσει το σπίτι του και την οικογένειά του.

Ξεχωριστή θέση κατέχει και η «Εύα» (1953) της Μαρίας Πλυτά, της πρώτης γυναίκας που σκηνοθέτησε ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα. Η πρόσφατα αποκατεστημένη σε 4K εκδοχή της παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα Cannes Classics του Φεστιβάλ Καννών, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο μια σημαντική δημιουργό του ελληνικού κινηματογράφου.

Η προβολή στο Σίδνεϊ, στις 17 Οκτωβρίου, θα συνοδευτεί από ειδική παρουσίαση και συζήτηση με τη συμμετοχή της Ελληνοαυστραλής σκηνοθέτιδας Άνα Κόκκινος.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη η ταινία «Hen», του Ούγγρου σκηνοθέτη Γκιόργκι Πάλφι, με μια ασυνήθιστη ματιά στον κόσμο μέσα από τα μάτια μιας κότας, καθώς και το «Hold Onto Me» της Μυρσίνης Αριστείδου, που εξερευνά τον κόσμο ενός κοριτσιού και τη δύσκολη σχέση με τον αποξενωμένο πατέρα του. Παράλληλα, το ιστορικό δράμα «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή φέρνει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και την προσφορά του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Ένα πολιτιστικό σημείο συνάντησης

Πέρα από τις κινηματογραφικές προβολές, το φεστιβάλ περιλαμβάνει ειδικές εκδηλώσεις, συζητήσεις με δημιουργούς και αφιερώματα που προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει βαθύτερα τις ιστορίες πίσω από τις ταινίες.

Για τους Έλληνες της Αυστραλίας, η διοργάνωση έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς διατηρεί ζωντανή τη σύνδεση με τη σύγχρονη Ελλάδα και δίνει στους νεότερους μια ευκαιρία να γνωρίσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μέσα από μια σύγχρονη μορφή τέχνης.

Ταυτόχρονα, η παρουσία ελληνικών ταινιών σε κινηματογραφικές αίθουσες που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού πέρα από τα όρια της παροικίας.

Το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου αναμένεται, έτσι, να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές ιστορίες εξακολουθούν να βρίσκουν τη θέση τους στη μεγάλη οθόνη και να συγκινούν θεατές πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

Πληροφορίες και εισιτήρια: Το πλήρες πρόγραμμα και οι ώρες προβολών είναι διαθέσιμα στις επίσημες ιστοσελίδες του Φεστιβάλ στη Μελβούρνη και του Φεστιβάλ στο Σίδνεϊ.

The post Το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.