28η Οκτωβρίου: Κλειστά σχολεία αλλά με υποχρεωτική παρουσία – 6 μέρες σερί χωρίς μαθήματα στη Θεσσαλονίκη

Η 28η Οκτωβρίου και σχολικές αργίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους μαθητές, καθώς πλησιάζει η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, η επέτειος συμπίπτει με τη μέρα Τετάρτη, γεγονός που διαμορφώνει το πρόγραμμα των σχολείων σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, η εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου προσφέρει στους μαθητές ένα «εξαήμερο» χωρίς μαθήματα, με την υποχρέωση ωστόσο να παραστούν στη σχολική γιορτή για τη σημαντική επέτειο.

Κεντρικά ζητήματα αποτελούν η ημερομηνία της σχολικής γιορτής, η διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων και το καθεστώς των απουσιών για όσους δεν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Αν και τα τακτικά μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν, η ημέρα της γιορτής δεν θεωρείται αργία και η παρουσία των μαθητών είναι υποχρεωτική.

Η επέτειος του «Όχι» και ο εορτασμός- Τι ισχύει για απουσίες και λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων

Οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στο Έπος του 1940 και στην άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί το ιταλικό τελεσίγραφο, καθώς και στον αγώνα της χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από ιστορικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και τραγούδια, οι μαθητές γνωρίζουν τα γεγονότα της εποχής και τιμούν όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Παράλληλα, η επέτειος προβάλλει τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό.

Η σχολική γιορτή για την επέτειο του «Όχι» έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν από την εθνική επέτειο. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα λειτουργήσουν με ειδικό πρόγραμμα, όπου οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά τη λήξη της γιορτής, η αποχώρηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει κάθε σχολική μονάδα. Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά το ολοήμερο πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει μετά το τέλος των εκδηλώσεων. Στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέρα από τις επετειακές δράσεις, θα γίνει και η απονομή αριστείων, βραβείων και επαίνων για τις επιδόσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Η καταγραφή παρουσιών θα πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς η συμμετοχή στη γιορτή είναι υποχρεωτική. Όσοι μαθητές απουσιάσουν από τις εκδηλώσεις θα θεωρηθούν αδικαιολόγητα απόντες για τις διδακτικές ώρες της ημέρας.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, για τους οποίους ο αριθμός των απουσιών είναι καθοριστικός για τη φοίτησή τους. Επομένως, όσοι σκέφτονται να εκμεταλλευτούν τη γιορτή ως ημέρα ανάπαυσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η απουσία θα καταγραφεί κανονικά και δεν θα δικαιολογηθεί.

Οι μαθητικές παρελάσεις και η διαφοροποίηση στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής επετείου, τα σχολεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς θα διεξαχθούν οι καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, το πρόγραμμα διαφοροποιείται. Η μαθητική παρέλαση πραγματοποιείται παραδοσιακά την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, καθώς την ημέρα της επετείου διοργανώνεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Επιπλέον, την ίδια περίοδο εορτάζεται και ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος, στις 26 Οκτωβρίου.

Ο συνδυασμός αυτών των εκδηλώσεων δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες για τους μαθητές της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς έχουν έξι συνεχόμενες ημέρες χωρίς μαθήματα. Η φετινή συγκυρία δίνει στους μαθητές της πόλης αυτή τη δυνατότητα, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής της στρατιωτικής παρέλασης και της εορτής του Αγίου Δημητρίου.

Το πρόγραμμα των σχολείων της Θεσσαλονίκης ανά ημέρα

Βάσει του προγράμματος, οι μαθητές θα παραστούν στη σχολική γιορτή την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Ακολουθεί το Σαββατοκύριακο χωρίς μαθήματα και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου.

Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ενώ η στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.