
Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζουν ζώα. Και άνθρωποι που πληρώνουν για να παρακολουθήσουν τον βασανισμό τους. Στη Βουλγαρία, μια δικαστική απόφαση φωτίζει μια αγορά που βρίσκει πελάτες στο Διαδίκτυο και δεν σταματά στα σύνορα.
Στις 20 Οκτωβρίου 2026, το δικαστήριο του Σβίστοφ επέβαλε στην Ανίτα Βάτσκοβα ποινή φυλάκισης δύο ετών και στον Ντετελίν Αβράμοφ δύο ετών και τεσσάρων μηνών, καθώς και πρόστιμο 1.100 ευρώ στον καθένα.
Η γυναίκα κρίθηκε ένοχη ως αυτουργός 81 πράξεων ιδιαίτερα σκληρής κακοποίησης και θανάτωσης σπονδυλωτών ζώων, από το 2014 έως τον Μάιο του 2024. Ο άνδρας καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός και συνεργός: σύμφωνα με το δικαστήριο, εξασφάλιζε ζώα, χώρους και εξοπλισμό. Ο αριθμός 81 αφορά πράξεις, όχι ζώα. Η φιλοζωική οργάνωση CAAI αναφέρει ότι σε ορισμένα περιστατικά βασανίστηκαν και θανατώθηκαν περισσότερα από είκοσι ζώα.
Στην ίδια δίκη, οι δύο κρίθηκαν ένοχοι και για την παραγωγή, πώληση και διαδικτυακή διακίνηση 15 βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Το δικαστήριο κατέγραψε ότι το υλικό πωλούνταν σε μη ταυτοποιημένους αποδέκτες μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών μεταφοράς αρχείων. Η CAAI αναφέρει ότι υπήρχαν πελάτες και εκτός Βουλγαρίας. Ποιοι ήταν; Ποιος τους αναζητεί;
Η έρευνα της CAAI οδήγησε σε αστυνομική επιχείρηση και συλλήψεις στις 3 Φεβρουαρίου 2026. Οι ποινές μειώθηκαν κατά ένα τρίτο στο πλαίσιο συνοπτικής διαδικασίας. Πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση, που υπόκειται σε έφεση. Και δεν είναι η μόνη υπόθεση: ακόμη ένα ζευγάρι, από το Πέρνικ, έχει παραπεμφθεί σε δίκη για βιντεοσκοπημένες κακοποιήσεις ζώων.
Στην Ελλάδα, το άρθρο 24 παρ. 2 του Ν. 4830/2021 απαγορεύει, υπό τις προϋποθέσεις του, την κατοχή και εμπορία οπτικοακουστικού υλικού με βία σε ζώα για κέρδος ή σεξουαλική ικανοποίηση, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Στην ΕΕ, ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες προβλέπει μηχανισμούς αναφοράς παράνομου περιεχομένου. Στις 27 Οκτωβρίου, η Eurogroup for Animals ζήτησε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη διαδικτυακή κακοποίηση και τα οικονομικά κίνητρά της.
Γιατί το ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος κρατά την κάμερα αλλά και ποιος πληρώνει γι’ αυτό.