Απευθείας συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας ο πόλεμος να τερματιστεί μέσω προσωπικής διαπραγμάτευσης των δύο ηγετών και όχι μέσω εξωτερικής διαμεσολάβησης.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πούτιν, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι στο χέρι του Ρώσου προέδρου να σταματήσει ο πόλεμος, τονίζοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, λίγο μετά τις δηλώσεις του Πούτιν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών
«Φτάνουν οι μάχες, η επιλογή είναι τώρα δική σας», αναφέρει ο Ζελένσκι στο εν λόγω κείμενο, προτείνοντας οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός.
«Αν δεν καταλήξετε ο ίδιος προσωπικά στο συμπέρασμα ότι είναι ώρα να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, η Ουκρανία θα συνεχίσει να μάχεται για την ύπαρξή της», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να απειλήσει προσωπικά τον Πούτιν.
«Είναι ένα γεγονός της ρωσικής ιστορίας που γνωρίζετε καλά: όταν η Ρωσία ‘κουράζεται’, η αλλαγή έρχεται».
Ο Ζελένσκι απέρριψε το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για έναν Ουκρανό ηγέτη να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα, όπως και για έναν Ρώσο ηγέτη να μεταβεί στο Κίεβο.
Πρότεινε, αντίθετα, χώρες όπως η Ελβετία, η Τουρκία και ορισμένα αραβικά κράτη ως πιθανούς τόπους για τη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
«Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως επικεντρωμένες στο ζήτημα του Ιράν, και θα ήταν λάθος να περιμένουμε μέχρι ο πόλεμος στην Ευρώπη να επιστρέψει στο επίκεντρο της προσοχής τους», τόνισε.
«ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ – ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ»
Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έλαβε γνώση της ανοιχτής επιστολής που απέστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τον Ρώσο ομόλογό του.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η ρωσική πλευρά έχει εξετάσει το περιεχόμενο της επιστολής, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ζελένσκι, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία.
Παράλληλα, ο Πούτιν έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο Ζελένσκι δεν αποτελεί «νόμιμο ηγέτη», καθώς παρέμεινε στο αξίωμα μετά τη λήξη της εκλεγμένης θητείας του, ενώ η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει εκλογές υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου που ισχύει από το 2022.
Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν σημείωσε ότι, σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, η Ρωσία θα μπορούσε να την υπογράψει με «νόμιμους εκπροσώπους» της Ουκρανίας, «ακόμη και με τον Ζελένσκι».
The post Ουκρανία: Ετοιμος για συμβιβασμούς ο Πούτιν appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.