Ο Apostolos Lagoutatzis φέρνει τη βυζαντινή αγιογραφία στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης

Η βυζαντινή αγιογραφία, μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας στη Μελβούρνη, με πρωταγωνιστή τον καλλιτέχνη Apostolos Lagoutatzis.

Με περισσότερα από 15 χρόνια ενασχόλησης με την αγιογραφία, ο Apostolos ετοιμάζεται να μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε ένα νέο κοινό, μέσα από το πρόγραμμα «Writing the Divine: An Introduction to Byzantine Iconography», το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Hellenic Museum, στο κέντρο της Μελβούρνης.

Το πρόγραμμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων, που απευθύνεται σε αρχάριους, θα ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου 2026 και θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της βυζαντινής εικόνας, τόσο ως καλλιτεχνική δημιουργία όσο και ως ζωντανή παράδοση της Ορθοδοξίας.

Η πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με τη νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου, «Divine Thresholds: Icons and the Orthodox Christian World», η οποία παρουσιάζει τον κόσμο των ορθόδοξων εικόνων και την πνευματική, ιστορική και πολιτιστική τους σημασία. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τα τέλη Αυγούστου 2027.

Μια πορεία αφιερωμένη στην αγιογραφία

Για τον Apostolos Lagoutatzis, η αγιογραφία δεν αποτελεί απλώς μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά μια βαθιά πνευματική διαδρομή, η οποία συνδέεται με τη θεολογία, τη λατρευτική ζωή και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εδώ και περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, δημιουργεί εικόνες για ορθόδοξους ναούς, κοινότητες και ιδιωτικές συλλογές, στην Αυστραλία και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ίδρυσε το δικό του εργαστήριο, Ikon Atelier, μέσα από το οποίο συνεχίζει το έργο του.

Ανάμεσα στις πρώτες εκκλησιαστικές παραγγελίες του ήταν η δημιουργία εικόνας για τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Thomastown, κατόπιν παραγγελίας του τότε πατρός Ευμενίου, ο οποίος σήμερα είναι Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ακολούθησε η δημιουργία εικόνας για τον ιστορικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο East Melbourne, κατόπιν παραγγελίας του Αρχιμανδρίτη πατρός Κοσμά Δαμιανίδη.

Καθώς οι παραγγελίες από ενορίες και εκκλησιαστικές κοινότητες αυξάνονταν, ο ίδιος αντιλαμβανόταν όλο και περισσότερο ότι το έργο του αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης πνευματικής παρακαταθήκης.

Για τον λόγο αυτό, αναζήτησε την ευλογία της Εκκλησίας για να ασκήσει το διακόνημα του αγιογράφου. Έλαβε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ησαΐα, καθώς και του Επισκόπου Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική και καλλιτεχνική του εξέλιξη.

«Αυτή η ευλογία ήταν πάντοτε σημαντική για μένα. Αντιλαμβάνομαι την αγιογραφία όχι απλώς ως μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, αλλά ως μια ιερή παράδοση που ανήκει στη ζωή και τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας», σημειώνει ο Apostolos.

Εικόνες του Apostolos Lagoutatzis. Φωτογραφίες: Supplied

Από την εικόνα στη βυζαντινή μουσική

Η πορεία του δεν περιορίστηκε στην αγιογραφία. Το 2015, ο Apostolos άρχισε να μελετά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στο South Melbourne, με δάσκαλο τον Λάμπρο Βλαχαντώνη.

Η αγιογραφία και η βυζαντινή μουσική, αν και εκφράζονται μέσα από διαφορετικά μέσα, έχουν κοινές θεμελιώδεις αρχές. Και οι δύο αποτελούν παραδόσεις που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και απαιτούν από τον μαθητευόμενο να ακούσει, να παρατηρήσει, να μελετήσει και να κατανοήσει προτού επιχειρήσει να τις μεταδώσει στους επόμενους.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, ο Apostolos ολοκλήρωσε και θεολογικές σπουδές στο St Andrew’s Greek Orthodox Theological College στο Σίδνεϊ, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στις θεολογικές βάσεις της αγιογραφικής του τέχνης.

Η συνεργασία με το Hellenic Museum

Η σχέση του Apostolos Lagoutatzis με το Hellenic Museum ξεκίνησε μέσα από τη βυζαντινή μουσική.

Τον Απρίλιο του 2023, η σύζυγός του, Ιωάννα Νικολουλέα, διοργάνωσε στο Μουσείο τη συναυλία «Between East and West», η οποία έφερε τη βυζαντινή μουσική παράδοση σε επαφή με το κοινό της Μελβούρνης.

Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε την αρχή μιας σχέσης που σταδιακά επεκτάθηκε, συνδέοντας τη μουσική με την αγιογραφία και την ευρύτερη παρουσίαση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με αφορμή τη νέα έκθεση «Divine Thresholds», το Μουσείο ανέθεσε στον Apostolos τη δημιουργία μιας ταινίας που καταγράφει ολόκληρη τη διαδικασία αγιογράφησης μιας εικόνας του Χριστού.

Η ταινία, σε παραγωγή της Ιωάννας Νικολουλέα, παρακολουθεί όλα τα στάδια της δημιουργίας, από την προετοιμασία του ξύλου και την επεξεργασία της επιφάνειας μέχρι το σχέδιο, την επιχρύσωση, την εφαρμογή των χρωμάτων και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν όχι μόνο το ολοκληρωμένο έργο, αλλά και την υπομονετική, μεθοδική εργασία που απαιτείται για τη δημιουργία μιας βυζαντινής εικόνας.

Η συνεργασία απέκτησε ιδιαίτερο συμβολισμό στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 29 Αυγούστου, όταν ο Apostolos παρουσίασε βυζαντινούς ύμνους μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του.

Η μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας συναντήθηκε έτσι με την εικαστική παράδοση, αναδεικνύοντας τον ζωντανό χαρακτήρα μιας κληρονομιάς που εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της σύγχρονης ελληνικής και ορθόδοξης ταυτότητας.

«Writing the Divine»: Μαθαίνοντας την τέχνη της εικόνας

Η νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία αποτελεί, σύμφωνα με τον Apostolos, την υλοποίηση ενός ονείρου που είχε εδώ και πολλά χρόνια.

«Μία από τις ερωτήσεις που μου κάνουν συχνότερα εδώ και χρόνια είναι: “Μπορείς να μου διδάξεις αγιογραφία;”. Ήταν πάντοτε ένα όνειρό μου να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ αυτή την όμορφη παράδοση με άλλους. Ύστερα από χρόνια προετοιμασίας, είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα», αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν στη δημιουργία μιας εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της.

Ακολουθώντας το ίδιο παραδοσιακό πρότυπο, θα γνωρίσουν σταδιακά τα υλικά και τις τεχνικές της βυζαντινής αγιογραφίας. Θα μάθουν να προετοιμάζουν την επιφάνεια, να εργάζονται με φύλλα χρυσού, χρωστικές ουσίες και αυγοτέμπερα, ενώ θα εξασκηθούν στη δημιουργία των ενδυμάτων και των χαρακτηριστικών του προσώπου, από τις πιο σκοτεινές αποχρώσεις προς το φως.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις φωτίσεις, τις επιγραφές και τις τελικές λεπτομέρειες της εικόνας.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε μικρό τμήμα, ώστε ο Apostolos να μπορεί να συνεργάζεται στενά με κάθε μαθητή. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην αγιογραφία, ενώ όλα τα απαραίτητα υλικά θα παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Όχι μόνο πώς, αλλά και γιατί

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατανόηση της ιστορίας, της θεολογίας και του συμβολισμού της βυζαντινής εικόνας.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν γιατί το φως δημιουργείται μέσα από διαδοχικά στρώματα, ποια σημασία έχουν τα χρώματα και οι χειρονομίες, καθώς και γιατί η προοπτική και η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής διαφέρουν από τις συμβατικές τεχνικές ζωγραφικής.

Η προσέγγιση αυτή αντανακλά τη φιλοσοφία του Apostolos, ο οποίος επιθυμεί οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν την εικόνα όχι μόνο ως έργο τέχνης, αλλά και ως μια ιδιαίτερη οπτική γλώσσα.

«Δεν μαθαίνουμε απλώς πώς να ζωγραφίζουμε μια εικόνα. Μαθαίνουμε πώς να τη διαβάζουμε και, τελικά, πώς να μιλάμε τη γλώσσα της μέσα από τη δουλειά των δικών μας χεριών», εξηγεί.

Η προετοιμασία του προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα εκτενής. Κάθε στάδιο της δημιουργίας της εικόνας μελέτης έχει καταγραφεί μεθοδικά, ενώ οι μαθητές θα λάβουν ένα εγχειρίδιο 70 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες, παραδοσιακές συνταγές και οπτικούς οδηγούς.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα συνοδεύεται από βιντεοσκοπημένες επιδείξεις, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να επανέρχονται στα μαθήματα και να μελετούν τα στάδια της αγιογράφησης και μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων.

Στόχος δεν είναι απλώς να ολοκληρώσουν μία εικόνα, αλλά να αποκτήσουν τις βάσεις για να κατανοήσουν βαθύτερα την παράδοση που τη γέννησε.

Μια παράδοση που συνεχίζεται

Για τον Apostolos Lagoutatzis, η επιστροφή στο Hellenic Museum μέσα από τον ρόλο του δασκάλου αποτελεί ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο στην πορεία του.

Ύστερα από περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εργασίας μπροστά στο αγιογραφικό σανίδι, καλείται τώρα να μεταδώσει όσα ο ίδιος έμαθε και παρέλαβε μέσα από τη μαθητεία, την εκκλησιαστική ζωή και την προσωπική του μελέτη.

Η μετάβαση από τη βυζαντινή μουσική στην αγιογραφία και από την προσωπική δημιουργία στη διδασκαλία αναδεικνύει μια κοινή αρχή: τη διατήρηση και τη μετάδοση μιας παράδοσης που παραμένει ζωντανή.

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα που μπορώ επιτέλους να προσφέρω αυτό το πρόγραμμα. Με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζω να μεταδώσω κάτι από αυτή την όμορφη παράδοση και σε άλλους. Ανυπομονώ να αγιογραφήσουμε μαζί», καταλήγει.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα

Writing the Divine: An Introduction to Byzantine Iconography

Έναρξη: 10 Οκτωβρίου 2026

Hellenic Museum, κέντρο Μελβούρνης

Διάρκεια: 8 εβδομάδες

Μικρό τμήμα – δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία

Όλα τα υλικά παρέχονται

Κόστος: 1.400 δολάρια Αυστραλίας ανά άτομο, με όλα τα υλικά

Πληροφορίες και εγγραφές μέσω του Hellenic Museum.

 

 

The post Ο Apostolos Lagoutatzis φέρνει τη βυζαντινή αγιογραφία στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.