Ο Τραμπ σε διάγγελμα προειδοποιεί για νέα σκληρά χτυπήματα στο Ιράν – Τοποθέτησε την ολοκλήρωση του πολέμου εντός δύο έως τριών εβδομάδων – Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία «θα τους γυρίσουμε πίσω στη λίθινη εποχή, εκεί όπου ανήκουν» – Μηνύματα προς την Ετρώπη και ΝΑΤΟ – Θα δει τον Μαρκ Ρούτε
Ο Aμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τον πόλεμο κατά του Iράν, παρουσιάζοντας τα στρατιωτικά αποτελέσματα του τελευταίου μήνα και επαναλαμβάνοντας ότι η ολοκλήρωση της επιχείρησης τοποθετείται εντός δύο έως τριών εβδομάδων. Παράλληλα προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τεχεράνη, οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν «εξαιρετικά σκληρά» εντός των επόμενων δύο έως τριών εβδομάδων, δηλώνοντας ότι «θα τους γυρίσουμε πίσω στη λίθινη εποχή, εκεί όπου ανήκουν».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν «ταχείες, αποφασιστικές και συντριπτικές νίκες στο πεδίο της μάχης», προσθέτοντας ότι «ποτέ στην ιστορία του πολέμου ένας αντίπαλος δεν υπέστη τόσο σαφείς και καταστροφικές απώλειες μεγάλης κλίμακας μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ στις ενέργειες της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη αύξηση αποτελεί «αποκλειστικά αποτέλεσμα των παράλογων τρομοκρατικών επιθέσεων του ιρανικού καθεστώτος κατά εμπορικών πετρελαιοφόρων και γειτονικών χωρών που δεν σχετίζονται με τη σύγκρουση», προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύει πως το Ιράν «δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί αξιόπιστο όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι της επιχείρησης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους», επικαλούμενος σοβαρή αποδυνάμωση των ιρανικών πυραυλικών δυνατοτήτων, των drones και του ναυτικού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ιράν βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών είχε εκτιμήσει πέρυσι ότι δεν υφίσταται ενεργό πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ότι οι χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο της περιοχής οφείλουν να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, λέγοντας ότι πρέπει να «το διασφαλίσουν και να το εκτιμήσουν», αναφερόμενος στο πέρασμα όπου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικής υποστήριξης στην προσπάθεια αυτή.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει δύο συστάσεις προς τις χώρες που πλήττονται: να αγοράσουν πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιδείξουν «λίγο καθυστερημένο θάρρος» ώστε να προστατεύσουν οι ίδιες τη διέλευση. «Το Ιράν έχει ουσιαστικά αποδεκατιστεί. Το δύσκολο μέρος έχει τελειώσει, άρα τώρα θα πρέπει να είναι εύκολο», ανέφερε.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τεχεράνη, οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν «εξαιρετικά σκληρά» εντός των επόμενων δύο έως τριών εβδομάδων, δηλώνοντας ότι «θα τους γυρίσουμε πίσω στη λίθινη εποχή, εκεί όπου ανήκουν». Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να πλήξει «κάθε μία από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ σκληρά και πιθανότατα ταυτόχρονα», ενώ δεν απέκλεισε επιθέσεις και κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας, την οποία χαρακτήρισε οικονομική σανίδα σωτηρίας του ιρανικού καθεστώτος.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι ο Μαρκ Ρούτε θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συγκυρία αυξημένης έντασης στις σχέσεις του Τραμπ με το NATO, καθώς νωρίτερα ο ίδιος δήλωσε ότι εξετάζει «απολύτως» ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμμαχία.
Σύμφωνα με τον Τράμπ, η ενόχλησή του σχετίζεται με την απουσία ευρωπαϊκής ανταπόκρισης στα αμερικανικά αιτήματα για συμβολή στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Διάγγελμα Τραμπ: Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία «θα τους γυρίσουμε πίσω στη λίθινη εποχή» εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.