Σήμερα όλος ο κόσμος μιλάει για την Άρτεμη και τον Ωρίωνα και εμείς θα μιλήσουμε γι’ αυτούς με υπερηφάνεια.
Πρώτα ας δούμε το όνομα της Αειπαρθένου Αρτέμιδος, όπως το παρουσιάζει η Μυθολογία μας. Προέρχεται από το επίθετο «αρτεμής», δηλαδή «σώος, ακέραιος, υγιής», το οποίο είναι σύνθετο από τις λέξεις «άρτιος», που σημαίνει τέλειος, πλήρης, και το ρήμα «τέμνω», που σημαίνει κόβω, τεμαχίζω.
Στην κλασική ελληνική μας γλώσσα, το όνομα κλίνεται «η Άρτεμις, της Αρτέμιδος», με κλητική «Άρτεμις», ενώ στη νέα μας και σημερινή ελληνική γλώσσα υπάρχουν δύο τρόποι: είτε «η Άρτεμη, της Άρτεμης», με κλητική «Άρτεμη», είτε «η Άρτεμις, της Αρτέμιδας», με κλητική «Άρτεμις» και αιτιατική την Αρτέμιδα ή την Άρτεμη.
Η πεντάτομη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ — ένα έργο που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους — είναι έκδοση της Εκδοτικής Αθηνών και συνοδεύεται από πλούσια και σπάνια εικονογράφηση και φρονούμε πως πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε ελληνικού σπιτιού. Από αυτό το σημαντικό βιβλίο αντλήσαμε μερικές πολύ σύντομες πληροφορίες για τα δύο παραπάνω μυθολογικά ονόματα, οι οποίες παρουσιάζονται εδώ λακωνικά. Συμβουλευτήκαμε και τις πληροφορίες που μας άφησε ο Παυσανίας ως «τουριστικός οδηγός» για τον αρχαίο μας κόσμο.
Η θεά Άρτεμη, κόρη του Δία και της Λητούς και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, κατέχει εξέχουσα θέση στην υπέροχη Ελληνική Μυθολογία μας.
Ήταν η θεά του κυνηγιού και η βασίλισσα των βουνών και των δασών. Προστάτιδα της μητρότητας και της αγνότητας, των βρεφών και του τοκετού. Η Άρτεμη, όμως, θεωρείται κυρίως η θεά του κυνηγιού, σε μια εποχή που το κυνήγι ήταν απαραίτητο για την τροφή κάθε οικογένειας.
Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΡΤΕΜΗΣ
Η λατρεία της θεάς Άρτεμης περιλάμβανε τελετές σε ιερά άλση και ναούς. Σημαντικά ιερά της υπήρχαν στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, όπου λατρευόταν ως θεά της γονιμότητας, και στη Βραυρώνα της Αττικής, όπου νεαρές κοπέλες συμμετείχαν σε τελετές ενηλικίωσης. Εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπήρχε ιερό της Άρτεμης Βραυρωνίας. Η θεά λατρευόταν ως προστάτιδα της γονιμότητας και του τοκετού. Όταν ο τοκετός ήταν καλός, οι γυναίκες έταζαν το παιδί τους στη θεά και της αφιέρωναν τα ενδύματά τους. Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος υπήρχε και στην Ακρόπολη, μας λέει ο Παυσανίας στα Αττικά (I 23.7). Το επίθετο «Ταυροπόλος» δείχνει ότι ο ταύρος ήταν το σύμβολό της. Σε διάφορα μνημεία απεικονίζεται η Άρτεμη πάνω σε άρμα που σύρεται από δύο γρήγορους ταύρους. Στο χέρι της κρατά έναν πυρσό και πάνω από το κεφάλι της λάμπει το μισοφέγγαρο.
Στην Κρήτη λατρευόταν με το όνομα Βριτόμαρτις ή Δίκτυννα. Σύμφωνα με τον μύθο, όπως τον περιγράφει ο Παυσανίας στο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις» (Κορινθιακά II 30.3), η Βριτόμαρτις αρεσκόταν να τρέχει και να κυνηγά μέσα στα βουνά της Κρήτης. Λατρευόταν και στη Θράκη μέσα σε σπηλιές, ενώ στον Πειραιά των κλασικών χρόνων υπήρχε ναός αφιερωμένος σε αυτήν. Οι Θράκες που κατοικούσαν στον Πειραιά τιμούσαν τη θεά με πομπή και νυχτερινή λαμπαδηδρομία προς τον ναό της.
Η Άρτεμη δεν ήταν πολεμική θεά, αλλά καθοδηγούσε και έσωζε τους πολεμιστές. Βοηθούσε το στράτευμα και του χάριζε διαύγεια και σωστή κρίση. Ο Όμηρος αποκαλεί την Άρτεμη «πότνια» (Ιλιάδα Φ 470-471).
Η Άρτεμη, ως θεά του τραγουδιού, λατρευόταν σε ολόκληρη την Αρκαδία και ιέρειά της ήταν μια παρθένα νέα. Το ιερό της θεάς βρισκόταν στον δρόμο Μαντίνειας-Ορχομενού (Αρκαδικά VIII 13.1).
Ο ΩΡΙΩΝΑΣ
Ο Ωρίωνας ήταν ένας γίγαντας με εξαιρετική ομορφιά και τεράστιες δυνάμεις. Ήταν γιος του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας, και μπορούσε να περπατά πάνω στο νερό χάρη στη μαγική δύναμη που του χάρισε ο πατέρας του. Η καρδιά της αποστολής Artemis II είναι το διαστημικό σκάφος Orion.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ARTEMIS II
Για πρώτη φορά μετά το 1972, οι άνθρωποι ξεκίνησαν ένα ταξίδι προς τη Σελήνη. Η αποστολή «Artemis II» της NASA ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 με την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Orion από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.
Η αποστολή περιλαμβάνει τετραμελές πλήρωμα και θα έχει διάρκεια 10 ημερών. Το πλήρωμα θα εκτελέσει προσέγγιση της Σελήνης και θα επιστρέψει στη Γη, δοκιμάζοντας κρίσιμα συστήματα υποστήριξης ζωής.
Η αποστολή θα ελέγξει την αντοχή της θερμικής ασπίδας του Orion, η οποία καλείται να αντέξει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 2.760°C κατά την επιστροφή στη Γη.
Ο βασικός στόχος είναι η επικύρωση των συστημάτων υποστήριξης ζωής, επικοινωνιών και πλοήγησης υπό πραγματικές συνθήκες βαθέος διαστήματος, πριν από την προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης με το διαστημόπλοιο Artemis III το 2028.
Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΥΘΩΝ ΜΑΣ
Θα τελειώσω το σημείωμά μου τούτο με τα σοφά λόγια του σεβαστού μου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης — στη δεκαετία του ’60 — Ι.Θ. Κακριδή, ο οποίος επιστρατεύτηκε — όπως σημειώνεται στον πρώτο τόμο της «Ελληνικής Μυθολογίας» — από την Εκδοτική Αθηνών, ως ειδικός Έλληνας επιστήμονας, να αναλάβει τη γενική εποπτεία του έργου. Είναι αυτός που συνέγραψε τον πρώτο τόμο με επιστημονική επιμέλεια και συνέταξε την υπέροχη «Εισαγωγή στο Μύθο» και το σημαντικό κεφάλαιο «Η έννοια του Μύθου».
Στον καλοσυνταγμένο και λακωνικό του Πρόλογο σημειώνει με μία θερμή και πατρική ευχή τα εξής: «Ύστερα από μία αρκετά μακριά περίοδο σύντονης συλλογικής δουλειάς, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε στο ελληνικό κοινό την “Ελληνική Μυθολογία”, ένα έργο απολύτως υπεύθυνο, γραμμένο από Έλληνες επιστήμονες, και απαραίτητο για κάθε ελληνικό σπίτι.»
The post Η ελληνική μυθολογία ταξιδεύει στο διάστημα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.