Ο Τραμπ δηλώνει «αισιόδοξος»για συμφωνίαμε το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για την πιθανότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν, ενόψει των σημαντικών διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που επικρατεί.

«Εκφράζονται πολύ διαφορετικά στις συνεδριάσεις σε σχέση με αυτά που λένε στον Τύπο. Είναι πολύ πιο λογικοί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, μιλώντας για Ιρανούς αξιωματούχους.

«Αποδέχονται όλα όσα πρέπει να αποδεχτούν. Μην ξεχνάτε ότι ηττήθηκαν», πρόσθεσε.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, έχει φέρει σχετική ηρεμία, χωρίς να έχουν αναφερθεί βομβαρδισμοί στο Ιράν ή στον Κόλπο, έπειτα από πέντε εβδομάδες πολέμου που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, κυρίως στο Ιράν και στον Λίβανο.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να διακυβευτεί λόγω της συνέχισης των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, ο Τραμπ επιβεβαίωσε στο NBC News ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση.

ΧΑΜΕΝΕÚ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

«Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά του», υπογραμμίζεται σε μήνυμα του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Το ηρωικό έθνος του Ιράν αναδείχθηκε νικητής στο πεδίο αυτής της μάχης», υποστηρίζει και επισημαίνει πως η Τεχεράνη θεωρεί όλα τα κατά τόπους μέτωπα αντίστασης ως ένα ενιαίο.

Ο νέος ανώτατος ηγέτης διαβεβαιώνει πως η Τεχεράνη δεν θα αφήσει ατιμώρητους τους εγκληματίες που επιτέθηκαν στο Ιράν, θα αξιώσει πολεμικές αποζημιώσεις και θα ακολουθήσει νέα τακτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ.

Συμβουλεύει τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους παρά τις «διαπραγματεύσεις με τον εχθρό», ενώ καλεί τα κράτη του Κόλπου να είναι προσεχτικά απέναντι στις «ψεύτικες υποσχέσεις του Σατανά».

ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ;

Ο βασικός πολεμικός στόχος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να στερήσει από το Ιράν τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού όπλου, κάτι που η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν επιδίωκε ποτέ.

Ωστόσο, αυτό αποτελούσε ήδη επί χρόνια στόχο της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Τραμπ, τελικά, θεώρησε ότι η διεθνής συμφωνία JCPOA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, που επιτεύχθηκε επί Ομπάμα, ήταν υπερβολικά αδύναμη.

Κατά την πρώτη θητεία του, την παραβίασε ουσιαστικά, αποσύροντας τις ΗΠΑ μέσω της επαναφοράς κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο μέχρι τότε τηρούσε τη συμφωνία.

Ήταν μια επιλογή υπέρ της ισχύος αντί της διπλωματίας (αργότερα διέταξε και τη δολοφονία του αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί), διαμορφώνοντας ένα μοτίβο στις σχέσεις με την Τεχεράνη, που εναλλάσσεται μεταξύ διπλωματικής προσέγγισης και στρατιωτικής δράσης. Αυτό το μοτίβο κορυφώθηκε στον εν εξελίξει πόλεμο.

Ωστόσο, παρά την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που παραμένει σε ισχύ, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις απτών αποτελεσμάτων για τον Τραμπ στο πυρηνικό ζήτημα.

Τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει ότι οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν είχαν ήδη «εξαλειφθεί» από τις αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, στο Φορντόου και στη Νατάνζ. Μετά από πέντε και πλέον εβδομάδες πολέμου, το Ιράν εξακολουθεί να διατηρεί απόθεμα ουρανίου εμπλουτισμένου σε επίπεδα κοντά σε αυτά που απαιτούνται για κατασκευή όπλων, το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται αποθηκευμένο κάτω από συντρίμμια.

Την τρίτη εβδομάδα του πολέμου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο BBC ότι, τελικά, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν πλέον «με το Ιράν» για να «εντοπίσουν και να απομακρύνουν όλη τη βαθιά θαμμένη… πυρηνική σκόνη».

Ωστόσο, η Τεχεράνη παραμένει αμετακίνητη στο ζήτημα αυτό, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό σημείο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ισλαμαμπάντ.

Υπό μία έννοια, η Τεχεράνη ενδέχεται πλέον, με μια ακόμη πιο καχύποπτη ηγεσία, να είναι περισσότερο αποφασισμένη να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα, ως μέσο αποτροπής μιας νέας αμερικανικής επίθεσης.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ

Oταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη του πολέμου με βίντεο από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, μεταξύ των στόχων που έθεσε ήταν και η αλλαγή καθεστώτος, καλώντας τους Ιρανούς να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους μόλις σταματούσαν οι αμερικανοϊσραηλινοί βομβαρδισμοί.

Μέσα σε λίγες ημέρες απαίτησε την «άνευ όρων παράδοση» του καθεστώτος — κάτι που δεν συνέβη. Αν και το Ισραήλ εξόντωσε κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διάδοχός του ορίστηκε ο γιος του, Μοτζτάμπα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η νέα ηγεσία είναι λιγότερο «ριζοσπαστικοποιημένη» και «πολύ πιο έξυπνη» από την προηγούμενη.

Φιλοδοξούσε να επαναλάβει το αποτέλεσμα της επιχείρησης στη Βενεζουέλα, όπου -κατά τους ισχυρισμούς του- οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Νικολάς Μαδούρο και τον μετέφεραν σε φυλακή στη Νέα Υόρκη αφήνοντας την υπόλοιπη ηγεσία στο Καράκας πιο ευθυγραμμισμένη με τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στην Τεχεράνη.

Σε ό,τι αφορά το οπλοστάσιο του Ιράν, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τις συμβατικές στρατιωτικές του δυνατότητες, «εξουδετερώνοντας» πυραύλους, εκτοξευτές, drones, εργοστάσια όπλων και πλοία.

Ωστόσο, ειδικά για τα αποθέματα πυραύλων και drones, η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται από διαρροές πληροφοριών που δείχνουν ότι το Ιράν διατηρεί περίπου το μισό του προπολεμικού του οπλοστασίου. Tο BBC σημειώνει ότι δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει καμία από τις δύο εκδοχές.

Σε κάθε περίπτωση, οι διακηρυγμένοι στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την έναρξη του πολέμου, με τον αρχικό στόχο της αλλαγής καθεστώτος από ΗΠΑ και Ισραήλ να μην έχει υλοποιηθεί.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Δεκατρείς Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Τα αποθέματα πυρομαχικών φέρεται να εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς, περιλαμβανομένου μεγάλου αριθμού πυραύλων Τόμαχοκ, ενώ το ημερήσιο κόστος του πολέμου εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απαράμιλλη στρατιωτική ικανότητα και η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ οδήγησαν σε μια αεροπορική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε ταχύτερα του αναμενομένου και ανάγκασε το Ιράν σε υποχώρηση.

Στο εσωτερικό, ωστόσο, ο πόλεμος είχε και πολιτικό κόστος για τον Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι μια μικρή μερίδα Αμερικανών εγκρίνει τον πόλεμο, ενώ στο Κογκρέσο η στάση απέναντί του διχάζει. Οι Ρεπουμπλικανοί τον στηρίζουν, όμως, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, ορισμένοι εξέφραζαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στις απειλές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «καταστροφή ενός ολόκληρου πολιτισμού».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, προσωπικότητες του κινήματος «MAGA», όπως ο σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον, πήραν αποστάσεις από τον Τραμπ.

Aρκετοί βουλευτές κάλεσαν το υπουργικό συμβούλιο να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία του Συντάγματος, ώστε να αφαιρεθούν οι εξουσίες από τον εν ενεργεία πρόεδρο.

Η κυβέρνηση, αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι απειλές του Τραμπ ανάγκασαν το Ιράν να υποχωρήσει, με την εκπρόσωπο Τύπου Καρολάιν Λέβιτ να δηλώνει: «Ποτέ μην υποτιμάτε την ικανότητα του προέδρου Τραμπ να προωθεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Αμερικής και να επιτυγχάνει ειρήνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να πιστεύει ότι η συντριπτική στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τον ρόλο της χώρας ως υπερδύναμης. Ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν ήδη τρόπους «απομείωσης κινδύνου», απομακρυνόμενες από έναν σύμμαχο που πλέον θεωρούν απρόβλεπτο και αναξιόπιστο.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομικό και στρατηγικό όφελος για την Κίνα, μια εξέλιξη που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επικριτές του Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Το πραγματικό κόστος αυτού του πολέμου δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί. Και εάν η εκεχειρία ή οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, το τίμημα ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερο.

The post Ο Τραμπ δηλώνει «αισιόδοξος»για συμφωνίαμε το Ιράν appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.