8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες στο Λουτράκι-Παράθυρο προς την κοινωνία και τη διασπορά

Με μια λαμπρή τελετή στο Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού Petrosophy στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας ολοκληρώθηκε το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λουτρακίου ΓΕΦΥΡΕΣ, απονέμοντας τα ετήσια Κινηματογραφικά Βραβεία ΝΗΡΕΑΣ σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Ο Νηρέας είναι θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, προστάτης της καθαρής θάλασσας, της σοφίας και της ευγένειας. Συμβολίζει τη ροή, τη διαύγεια και το βάθος – όπως και ο καλός κινηματογράφος που προωθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΓΕΦΥΡΕΣ! Το φεστιβάλ διήρκησε 9 μέρες από 13 έως 21 Ιουνίου στο θερινό κινηματογράφο Ηλέκτρα στο Λουτράκι, Κορινθίας και φέτος φιλοξένησε 90 ταινίες από 26 χώρες, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή του χαρακτήρα και προβάλλοντας έργα που αναδεικνύουν τη δύναμη της κινηματογραφικής αφήγησης, της καινοτομίας και της πολιτιστικής ανταλλαγής. Στη τελετή βράβευσης μίλησαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Πέτρα Τερζή, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας του Δήμου Λουτρακίου Θεώνη Μαυροματίδου, τα μέλη της επιτροπής και οι δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

-Καλύτερη Ταινία Animation: Play Along – Sonny Farenas (Μεξικό)

-Καλύτερη Ταινία Τέχνης: Pulp – Andrei Baican (Ρουμανία)

-Καλύτερη Ταινία Νέων Τεχνολογιών: Euthanasia Legitimacy – Γιάννης Αικατερινής (Ελλάδα)

-Καλύτερη Ταινία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI): The 300 of Sparta – Σίμος Σοφός (Ελλάδα)

-Καλύτερη Ταινία Εικονικής Πραγματικότητας (VR): Our Earths VR – Sebastian Pichelhofer (Αυστρία)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ

-Βραβείο Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης:

A Day Through My Eyes – Χαράλαμπος Κοντοπάναγος (Ελλάδα)

ΔΙΕΘΝΕΣ & ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

-Καλύτερη Διεθνής Ταινία Μικρού Μήκους: Cliodhna – Aaron Ryan (Γερμανία / Ιρλανδία)

-Καλύτερη Ελληνική Ταινία Μικρού Μήκους: The Frame – Βασίλης Νίκας

-Καλύτερη Ταινία Μεσαίου Μήκους: Trigger – Χάρης Γιουλάτος

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

-Καλύτερη Γυναικεία Ταινία: Centaurs – Stella Michael (Ηνωμένο Βασίλειο)

-Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Δημιουργός Μικρού Μήκους: An Ordinary Miracle – Stefanie Susanna Reinhard (Γερμανία)

-Women in Film & Television Cyprus Award: Coming Soon – Liza Themeli (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

-Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Game of Solidarity: AEK – Partizan 1999 – Ισμήνη Σακελλαροπούλου

-Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους: Single Headlocks – Παναγιώτης Παπουτσής

-Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: Homelandsickness – Gülsel Özkan (Γερμανία)

 

Ομαδική φωτογραφία νικητών

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΗΡΕΑΣ

-Καλύτερη Κινηματογραφική Θεατρική Ταινία Μεγάλου Μήκους: Μια Εποχή στην Κόλαση (Season in Hell) – Ηλίας Μαλανδρής

-Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους: About My Mom – Soner Sert (Τουρκία)

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Πέτρα Τερζή υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ ΓΕΦΥΡΕΣ συνεχίζει να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε πολιτισμούς, καλλιτέχνες και κοινωνίες μέσα από τη δύναμη του κινηματογράφου. Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λουτρακίου ΓΕΦΥΡΕΣ ολοκληρώθηκε, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό για το 2027, ενώ τα αντίστοιχα φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνει η Πέτρα Τερζή θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα στην Κόρινθο, το Ναύπλιο και την Κύπρο.

Μήνυμα της Πέτρας Τερζή προς την Ελληνική Διασπορά: Χτίζοντας Πολιτιστικές Γέφυρες μέσα από τον Κινηματογράφο

Μιλώντας στο Νέο Κόσμο, η Πέτρα Τερζή τόνισε τα εξής: «Ως Ιδρύτρια και Διευθύντρια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες Λουτρακίου, αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τη δύναμη του κινηματογράφου να ενώνει ανθρώπους, πολιτισμούς και κοινότητες πέρα από σύνορα και αποστάσεις. Εδώ και οκτώ διοργανώσεις στο Λουτράκι, το φεστιβάλ μας αποτελεί έναν τόπο συνάντησης όπου διαφορετικές φωνές μοιράζονται ιστορίες που εμπνέουν διάλογο, κατανόηση και ανθρώπινη σύνδεση. Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς φιλοξένησε δημιουργούς και κινηματογραφικές παραγωγές από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ελλάδα και πολλές ακόμη χώρες, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του κινηματογράφου ως γέφυρας ανάμεσα στην πατρίδα και τη διασπορά.

Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ κατείχε η αυστραλιανή ταινία μικρού μήκους «FRAMES» (2025) της δημιουργού Claire Marshall. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και καλλιτεχνικά πρωτοποριακό έργο που εξερευνά την επιτήρηση, την παρατήρηση και το «πλαίσιο» μέσα στο οποίο τοποθετούνται οι γυναίκες σε μια μετα-φεμινιστική κοινωνία. Μέσα από μια ευρηματική κινηματογραφική προσέγγιση, με τέσσερα ταυτόχρονα παράθυρα μέσα σε ένα τετράγωνο κάδρο, η ταινία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες γίνονται αντικείμενο παρατήρησης και συχνά αντιμετωπίζονται ως σύνολα δεδομένων αντί ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αντλώντας έμπνευση από τη θεωρία του «Παραθύρου Johari», το FRAMES προσφέρει μια δυνατή ματιά στην ταυτότητα, την αυτοαντίληψη και την κοινωνική παρατήρηση. Η συμμετοχή της ταινίας συνέβαλε ουσιαστικά στη δέσμευση του φεστιβάλ να προωθεί τις γυναικείες φωνές και να ενισχύει τον διάλογο γύρω από την ισότητα των φύλων μέσα από την τέχνη.

Ηλίας Μαλανδρής

Το φεστιβάλ φιλοξένησε επίσης την αμερικανική ταινία μικρού μήκους «Sibling’s Jar» (2023) του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Micah Anthes, με οικογενειακές ρίζες από την Ικαρία. Μέσα από χιούμορ, συγκίνηση και οικογενειακές εντάσεις, η ταινία εξερευνά τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ αδελφών και την προσπάθειά τους να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του πατέρα τους. Τα διαχρονικά της θέματα άγγιξαν το κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δημιουργική δυναμική των Ελλήνων της διασποράς.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η Παγκόσμια Πρεμιέρα του καναδικού ντοκιμαντέρ «Ron and Rhonda – Life and Tides on the Porlier Princess» (2026) των δημιουργών Christoph Helms με την σύζυγο του Κατερίνα με καταγωγή από την Σπάρτη.Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το τρυφερό πορτρέτο μιας κόρης που επανασυνδέεται με τον πατέρα της εργαζόμενη στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου. Πρόκειται για μια ιστορία οικογένειας, αντοχής και ανθρώπινης σύνδεσης που αγγίζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και πολιτισμικής προέλευσης. Η παρουσία δημιουργών από την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύει τη ζωντάνια της ελληνικής διασποράς και τη σημαντική συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρούς δεσμούς με τις ελληνικές της ρίζες.

Απευθυνόμενη προς τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά και προς όλους τους Έλληνες της διασποράς, η Πέτρα Τερζή τόνισε ότι η απόσταση δεν αλλοιώνει την ταυτότητά μας και τις ρίζες μας. Η ελληνική διασπορά δεν είναι απλώς συνδεδεμένη με την Ελλάδα· αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωντανής πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Για γενιές ολόκληρες, οι Έλληνες της Αυστραλίας διατηρούν τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τις αξίες και τον πολιτισμό μας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόοδο της αυστραλιανής κοινωνίας μέσα από τις τέχνες, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την επιστήμη και τη δημόσια ζωή. Οι ιστορίες σας έχουν αξία. Οι φωνές σας έχουν σημασία. Οι δημιουργίες σας ενισχύουν τον Ελληνισμό και εξασφαλίζουν ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά συνεχίζει να εξελίσσεται και να ανθίζει σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λουτρακίου Γέφυρες θα συνεχίσει να αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και δημιουργικού διαλόγου για Έλληνες, φιλέλληνες και διεθνείς δημιουργούς. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τη δυναμική ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών πολιτιστικής ανταλλαγής τα επόμενα χρόνια. Ο κινηματογράφος μάς υπενθυμίζει ότι, όσο κι αν μας χωρίζουν οι ωκεανοί, οι ιστορίες μάς ενώνουν. Μέσα από αυτές τις ιστορίες συνεχίζουμε να χτίζουμε γέφυρες που συνδέουν γενιές, χώρες και κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

The post 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες στο Λουτράκι-Παράθυρο προς την κοινωνία και τη διασπορά appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.