Ιαπωνία: Νεκροί και αγνοούμενοι μετά τον σεισμό των 7,1 βαθμών στο Κιούσου

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπορικό κέντρο στην περιφέρεια Κουμαμότο, όπου σημειώθηκε έκρηξη μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νοτιοδυτική Ιαπωνία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi TV, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,1 βαθμών, σημειώθηκε στο νησί Κιούσου. Αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο αργότερα από τις Αρχές.

«Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των υλικών ζημιών», δήλωσε η πρωθυπουργός Σαναέ Τακαΐτσι. Όπως ανέφερε, σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης και εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ενώ γέφυρες και τμήματα του οδικού δικτύου υπέστησαν σοβαρές ζημιές και αρκετά κτίρια κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK, η οποία μετέδωσε εικόνες με ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έξω από το εμπορικό κέντρο στην πόλη Κασίμα, είχε χαθεί η επικοινωνία με περίπου 20 έως 30 εργαζομένους. Ο δεύτερος όροφος του εμπορικού κέντρου Aeon Mall κατέρρευσε μετά την έκρηξη.

Η μία πτέρυγα του εμπορικού κέντρου, το οποίο στεγάζει περίπου 200 καταστήματα, έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές. Τα δοκάρια της κατασκευής έχουν αποκαλυφθεί, ενώ συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση του χώρου στάθμευσης. Εκπρόσωπος της Aeon ανέφερε ότι πελάτες και εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν αμέσως μετά τον σεισμό, ενώ τα αίτια της έκρηξης που ακολούθησε παραμένουν άγνωστα. Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στη χαρτοβιομηχανία Nippon Paper Industries, όπου κατέρρευσε η καμινάδα του εργοστασίου.

Δύο νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι παρέλαβαν τουλάχιστον 50 τραυματίες το καθένα, ενώ έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και μεταξύ επιβατών υπερταχειών αμαξοστοιχιών.

Τηλεοπτικά πλάνα καταγράφουν επίσης γέφυρες με σοβαρές ζημιές, κτίρια που έχουν καταρρεύσει εν μέρει, καθώς και εμπορευματικά βαγόνια που εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ακόμη ότι 12 κατοικίες κατέρρευσαν κοντά στην πόλη Γιατσουσίρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο στρατός κινητοποίησε 3.600 στελέχη για τις επιχειρήσεις διάσωσης και απέστειλε 20 αεροσκάφη για την εναέρια καταγραφή της έκτασης των καταστροφών.

«Η δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και διήρκεσε αρκετή ώρα. Τρομοκρατήθηκα», δήλωσε ο 35χρονος Τσιχάρου Χάρα, ο οποίος βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στο Κουμαμότο. «Δεν έπεσε τίποτα στο πάτωμα, όμως το κτίριο έτρεμε και φοβήθηκα ότι θα κατέρρεε. Όλοι πανικοβλήθηκαν», πρόσθεσε.

«Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος», ανέφερε εργαζόμενος της NHK που βρισκόταν στην περιοχή.

Έως και την ώρα που το ανά χείρας φύλλο όδευε στο πιεστήριο, δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Περίπου 45.000 νοικοκυριά στην περιφέρεια Κουμαμότο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Kyushu Electric Power, η οποία διευκρίνισε ότι οι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες της περιοχής λειτουργούν κανονικά.

Ο ταϊβανέζικος κολοσσός ημιαγωγών TSMC, ο οποίος εγκαινίασε εργοστάσιο στο Κουμαμότο το 2024 και κατασκευάζει δεύτερη μονάδα στην ίδια περιοχή, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε προληπτικά το προσωπικό του. Σε εκκένωση προχώρησαν επίσης οι εγκαταστάσεις των εταιρειών Sony και Fujifilm, ενώ οι παραγωγικές μονάδες των Tokyo Electron και Honda ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους.

Το Κουμαμότο είχε πληγεί και το 2016 από δύο ισχυρούς σεισμούς: ο πρώτος είχε μέγεθος 6,5 βαθμών και ο δεύτερος, δύο ημέρες αργότερα, 7,3 βαθμών. Συνολικά, 273 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν.

Στις 25 Ιουνίου, σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή σοβαρές ζημιές.

The post Ιαπωνία: Νεκροί και αγνοούμενοι μετά τον σεισμό των 7,1 βαθμών στο Κιούσου appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.