Η παρουσία των Ελλήνων ανά την Αυστραλία παραμένει ισχυρή.
Ποια είναι όμως τα προάστια, ανά Πολιτεία και Περιοχή, με τους περισσότερους Ελληνοαυστραλούς;
Την απάντηση, βάσει των στοιχείων της Απογραφής του 2021 τουλάχιστον, δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ABS).
Όπως αναφέρεται σε νέα σχετική ανάρτηση της στα social media:
«Η κινηματογραφική μεταφορά της Οδύσσειας από τον Christopher Nolan κυκλοφορεί σήμερα (16 Ιουλίου)! Για να το γιορτάσουμε, ρίχνουμε μια ματιά στα προάστια κάθε Πολιτείας και Περιοχής με το υψηλότερο ποσοστό Αυστραλών ελληνικής καταγωγής! 



».
Υπενθυμίζεται δε ότι η Απογραφή του 2026 (2026 Census) θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου και ότι θα πρέπει να «Μείνετε συντονισμένοι για να δείτε πώς θα αλλάξουν αυτά τα στοιχεία!».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ABS, τα προάστια με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που δήλωσαν ελληνική καταγωγή (Greek ancestry) το 2021 ήταν:
-Νέα Νότια Ουαλία: Clemton Park – 23,7%
-Βικτώρια: Oakleigh – 16,3%
-Νότια Αυστραλία: Torrensville – 14,8%
-Βόρεια Περιοχή: Wagaman – 10,6%
-Κουίνσλαντ: Highgate Hill – 6,6%
-Δυτική Αυστραλία: Coolbinia – 3,8%
-Περιοχή της Πρωτεύουσας: Forrest – 3,8%
-Τασμανία: Tranmere – 2,2%
Τα στοιχεία, διευκρινίζεται, βασίζονται στον τόπο συνήθους κατοικίας (place of usual residence), αφορούν προάστια και τοπικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων και δεν περιλαμβάνουν επισκέπτες από το εξωτερικό.
Τα προάστια της Αυστραλίας με τους περισσότερους Έλληνες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα όχι μόνο για εμάς -ομογενειακά και ελληνικά ΜΜΕ- αλλά και για την ίδια την ABS.
Πέρυσι, η Υπηρεσία υπενθύμιζε στα social media της τα προάστια της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό Ελληνογεννημένων (born in Greeece), σε σχέση με τον πληθυσμό τους.
Στην κορυφή, ανά Πολιτεία και Περιοχή, ήταν:
-Earlwood στη Νέα Νότια Ουαλία (7,4%).
-Clarinda στη Βικτώρια (6,9%).
-Wagaman στη Βόρεια Περιοχή (4,6%).
-Thebarton στη Νότια Αυστραλία (4,6%).
-Highgate Hill στο Κούινσλαντ (2,7%).
-Balcatta στη Δυτική Αυστραλία (1,3%).
-McKellar στην Περιοχή της Πρωτεύουσας.
-Primrose Sands στην Τασμανία.
Τα παραπάνω στοιχεία βάσει ποσοστού ανά τον πληθυσμό κάθε προάστια, όπως επισήμανε η ABS, καθώς σε απόλυτους αριθμούς (στο πόσοι και όχι ως προς το ποσοστό των κατοίκων της περιοχής), υπάρχει κάποια διαφοροποίηση.
Στη Νέα Νότια Ουαλία το Earlwood παρέμενε στην κορυφή, με 1.331 Ελληνογεννημένους.
Στη Βικτώρια το Reservoir προηγείτο με 1.237.
Στη Βόρεια Περιοχή ήταν το Wagaman στην πρώτη θέση με 94.
Στη Νότια Αυστραλία την πρωτιά είχε το Prospect με 242.
Στο Κουίνσλαντ το Highgate Hill με 169.
Στη Δυτική Αυστραλία προηγείτο το Dianella με 152.
Στην Περιοχή της Πρωτεύουσας το Kaleen με 44.
Στην Τασμανία το Sandy Bay με 79.
Με την ευκαιρία ας υπενθυμίσουμε τα ευρήματα της Απογραφής του 2021 (η ανάλυση των στοιχείων έγινε με τη βοήθεια του «Australian Census Explorer») όχι μόνο για τους Ελληνογεννημένους, αλλά και αυτούς που δηλώνουν ελληνικής καταγωγής, αλλά και τους ομιλούντες την Ελληνική, ώστε να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης με την Απογραφή του 2026.
Το 2021 λοιπόν καταγράφηκε αυξημένος αριθμός ανθρώπων που δήλωσαν ελληνική και κυπριακή καταγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, τα Ελληνικά αν και δέχθηκαν πλήγματα με την πάροδο του χρόνου ήταν η 6η συχνότερα ομιλούμενη Γλώσσα στην Αυστραλία (αν δεν υπολογιστεί η κυρίαρχη Αγγλική).
Ήταν ακόμα υψηλότερα στη Βικτώρια, όσον αφορά στο ποια Γλώσσα μιλά μία οικογένεια στο σπίτι (εκτός τα Αγγλικά). Μετά τα Κινέζικα (Mandarin, 221.798) και τα Βιετναμέζικα (118.801), τα Ελληνικά βρέθηκαν στην 3η θέση με 107.158 «απαντήσεις» (με μείωση από 110.706 το 2016).
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ABS, αυτοί που προσδιορίζονται ως ελληνικής καταγωγής (Greek όπως αναφέρεται στην Απογραφή) ανέρχονταν το 2021 σε 424.744 (10η πιο κοινή καταγωγή στην Αυστραλία) και οι κυπριακής (Cypriot κατά την Απογραφή) σε 40.091.
Μία αύξηση σε σχέση με το 2016 όταν είχαν καταγραφεί 397.433 και 28.991, αντίστοιχα, αλλά και το 2011 με 378.270 και 22.680, αντίστοιχα.
Οι αριθμοί αυτοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι σύμφωνα με εκτιμήσεις ομογενειακών φορέων, που κάνουν λόγο για 600.000-700.000 ελληνικής και κυπριακής καταγωγής (αρκετές ενστάσεις έχουν εκφραστεί για τα ερωτήματα της Απογραφής, ειδικά στην προσπάθεια να καταγράψει την «καταγωγή», με αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια ως προς τη μεθοδολογία).
Η Βικτώρια παρέμεινε η Πολιτεία με τους περισσότερους ανθρώπους που δήλωσαν ελληνική καταγωγή στην Αυστραλία, με 181.184, ενώ 16.514 δήλωσαν κυπριακής καταγωγής.
Στη Νέα Νότια Ουαλία οι ελληνικής καταγωγής ανέρχονταν σε 141.627, στη Νότια Αυστραλία σε 40.704, στο Κουίνσλαντ σε 32.702, στη Δυτική Αυστραλία σε 16.117, στην Περιοχή της Πρωτεύουσας σε 5.533, στη Βόρεια Περιοχή σε 4.271 και στην Τασμανία σε 2.602.
Ο πληθυσμός των πολιτών κυπριακής καταγωγής είχε ως εξής: Νέα Νότια Ουαλία 14.902, Κουίνσλαντ 3.371, Νότια Αυστραλία 3.561, Δυτική Αυστραλία 875, Περιοχή της Πρωτεύουσας 401, Βόρεια Περιοχή 319 και Τασμανία 160.
ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Το 2021 δήλωσαν την Ελλάδα ως χώρα γέννησης συνολικά 92.314 άτομα (0,4% του συνόλου του πληθυσμού της Αυστραλίας, 19η – ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε νεότερα στοιχεία της ABS), μία μείωση από 93.740 το 2016 (15η) και το 2011 (99.938, 0,5%, 13η).
Την Κύπρο ως χώρα γέννησης δήλωσαν 16.737 άτομα (2021, 60η θέση), το 2016 ήταν 16.936 άτομα (58η) και το 2011 ήταν 18.070 άτομα (55η).
Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην τελευταία Απογραφή, αν εξαιρεθεί η Αυστραλία ως χώρα γέννησης, η Ελλάδα ως προς το ποσοστό του πληθυσμού κάποιων προαστίων -ειδικά στην Νέα Νότια Ουαλία- ήταν πρώτη.
Σε δεκάδες ακόμη προάστια ανά την Αυστραλία η Ελλάδα ήταν στην πρώτη πεντάδα στην κατηγορία αυτή.
Πιο αναλυτικά ακόμη, γι’ αυτούς τους 92.314 που δήλωσαν ότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Απογραφή: Το 47,2% ήταν άντρες (43.590) και το 52,8% γυναίκες (48.717).
«Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ»
Προ ημερών, ο «Νέος Κόσμος», επισήμανε ότι «Η Aπογραφή του 2026 μάς αφορά όλους – Ας δηλώσουμε υπερήφανα την ελληνική μας καταγωγή».
«Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά μόνο τους αριθμούς. Αφορά το μέλλον του Ελληνισμού στην Αυστραλία».
Ο αρχισυντάκτης μας, Σωτήρης Χατζημανώλης, υπενθύμιζε ότι:
Σημαντικές αποφάσεις για τις υπηρεσίες, τις υποδομές και τις πολιτικές της επόμενης πενταετίας στην Αυστραλία θα βασιστούν στα στοιχεία που θα συλλεχθούν στην φετινή Απογραφή.
Η Απογραφή, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές δεδομένων για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Για την ελληνική παροικία, ωστόσο, η φετινή διαδικασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Δυστυχώς, η ημερομηνία διεξαγωγής της συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία χιλιάδες ομογενείς θα βρίσκονται στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ αντίστοιχα πολλοί Αυστραλοί ταξιδεύουν σε χώρες καταγωγής τους στην Ευρώπη, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή πληθυσμιακών στοιχείων.
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο η πραγματική δυναμική του Ελληνισμού στην Αυστραλία να μην αποτυπωθεί με ακρίβεια.
Η Απογραφή δεν αποτελεί μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά την επίσημη καταγραφή της παρουσίας μας στη χώρα.
Όσο πιο σωστά καταγραφεί ο πληθυσμός, τόσο ισχυρότερη θα είναι και η φωνή της ελληνικής παροικίας απέναντι στις αυστραλιανές αρχές, αλλά και απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ερωτήσεις που αφορούν την εθνική καταγωγή.
Η ελληνική παρουσία στην Αυστραλία δεν περιορίζεται σε όσους γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Κύπριοι γεννήθηκαν σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Μικρά Ασία ή άλλες περιοχές της Ευρώπης, πριν μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. Πολλοί έφτασαν με διαφορετικά διαβατήρια, όμως η εθνική τους καταγωγή παραμένει ελληνική και αυτό πρέπει να δηλωθεί.
Το ίδιο ισχύει και για τις νεότερες γενιές. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοαυστραλοί έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία, που έχουν ελληνικές ρίζες. Η καταγωγή τους πρέπει επίσης να καταγραφεί, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα του Ελληνισμού στη χώρα.
Εξίσου σημαντική είναι και η ερώτηση για τη γλώσσα που μιλάμε στο σπίτι. Όσοι χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα, ακόμη και παράλληλα με τα Αγγλικά, καλό είναι να το δηλώσουν.
Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, τη χρηματοδότηση κοινοτικών υπηρεσιών, αλλά και υπηρεσιών διερμηνείας και φροντίδας ηλικιωμένων.
Τα δεδομένα της Απογραφής επηρεάζουν επίσης τη χρηματοδότηση οργανισμών, σχολείων, κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις εθνικές κοινότητες. Με απλά λόγια, όσο πιο πλήρης και ακριβής είναι η καταγραφή της ελληνικής παροικίας, τόσο ισχυρότερη είναι η θέση της στη διεκδίκηση πόρων και υπηρεσιών.
Όπως επισημαίνει ο Κώστας Καραμαρκός, η ελληνική παροικία επιδεικνύει διαχρονικά μια αδικαιολόγητη αδιαφορία απέναντι στην Απογραφή.
Παρά τη σημασία της, ελάχιστες οργανώσεις έχουν μέχρι σήμερα αναλάβει οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των μελών τους ή παροχής βοήθειας, ιδιαίτερα προς ηλικιωμένους και όσους δυσκολεύονται με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Η Απογραφή δεν είναι υπόθεση μόνο της Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά ολόκληρης της ελληνικής ομογένειας. Αποτελεί μια ευκαιρία που έχουμε μία φορά κάθε πέντε χρόνια για να δηλώσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και ποια είναι η πολιτιστική και γλωσσική μας κληρονομιά.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλοι όσοι θα βρίσκονται στην Αυστραλία στις 11 Αυγούστου να συμμετάσχουν στην απογραφή και να συμπληρώσουν προσεκτικά το ερωτηματολόγιο.
Ας δηλώσουμε την ελληνική μας καταγωγή.
Ας δηλώσουμε ότι μιλάμε Ελληνικά, εφόσον αυτό ισχύει.
Ας δηλώσουμε την ελληνική πολιτιστική μας ταυτότητα.
Κάθε απάντηση μετράει. Κάθε οικογένεια μετράει. Κάθε Έλληνας που καταγράφεται ενισχύει τη συνολική εικόνα της παροικίας μας.
Η Απογραφή του 2026 δεν αφορά μόνο αριθμούς. Αφορά το μέλλον του Ελληνισμού στην Αυστραλία.
The post Τα προάστια της Αυστραλίας με τους περισσότερους Έλληνες appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.