
Οι αριθμοί της περυσινής Bundesliga για τον Μανώλη Σάλιακα, απλοί και κατανοητοί. Κάποιος που με τα χρώματα της Ζανκτ Πάουλι ήταν ο καλύτερος από το 85% των δεξιών μπακ του πρωταθλήματος σε εύστοχες σέντρες (Accurate Crosses).
Ο ίδιος που χθες βράδυ στην Τρίπολη έκανε επίδειξη της τέχνης του στη φάση που έγραψε την ιστορία του Αστέρας – Ολυμπιακός 0-1 για τη δεύτερη στροφή της Super League. Σήκωσε το κεφάλι. Οπλισε. Και έστειλε την μπάλα συστημένη στον Ζότα Σίλβα μαζί με τη δόξα του σκόρερ (31΄) στην πρώτη αποστολή «εκτός έδρας» της χρονιάς
«Ηταν αυτό που προσπαθούμε και αυτό που δουλεύουμε, βγήκε αυτό στο γήπεδο και καταφέραμε να πετύχουμε το γκολ που θέλαμε», έλεγε στο φινάλε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, δίνοντας τα εύσημα στο δίδυμο δημιουργού και σκόρερ.
Ξέρει καλά όμως και ο ίδιος πως για μία ακόμη φορά η ομάδα του έπαιξε με τη φωτιά και με τα… ποσοστά της. Με τον Ατρόμητο στην πρεμιέρα έβαλε ένα στα είκοσι έξι, χάνοντας μεταξύ άλλων πέναλτι (Αγιούμπ Ελ Κααμπί). Χθες έβαλε ένα στα δεκατρία, έχοντας δύο δοκάρια (Ελ Κααμπί 46΄, Γκονσάλες 90+5΄) και τουλάχιστον τέσσερις κλασικές ευκαιρίες (Ρόκα 43΄, Ελ Κααμπί 58΄, Ζέλσον Μαρτίνς 86΄, Ρέτσος 90+1΄).
Φυσικά παίζουν και οι «άλλοι» και χθες ο Νίκος Παπαδόπουλος έπιανε και τα… άουτ. Φυσικά και σημασία στο ποδόσφαιρο έχει πριν από όλα να δημιουργείς και να παρουσιάζεις «κανονικό» ποδόσφαιρο. Επιβάλλεται, όμως, ο Ολυμπιακός να αφήσει πίσω του αυτή την συνήθεια που τον ακολουθεί από την περασμένη άνοιξη. Είναι τέτοιο το ρόστερ του που δεν μπορεί να σκοράρει με το σταγονόμετρο. Το Σάββατο τον περιμένει μία ακόμη αποστολή «επαρχίας». Στον Βόλο με την ομώνυμη ομάδα και με δέλεαρ το 3Χ3 στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Και όσο για… χθες;
Οι (νέες) πτέρυγες και η αλλαγή
O Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επένδυσε χθες στον… περυσινό του άξονα αναζητώντας μια ακόμη εκδοχή 4-2-3-1 αλλά και μια απαραίτητη εγγύηση ομοιογένειας. Με Ρέτσο και Πιρόλα στόπερ. Με τον Σιπιόνι να συμπληρώνει Εσε και Τσικίνιο στο τρίγωνο της μεσαίας γραμμής.
Και με τον Ελ Κααμπί στα τετραγωνικά του «9». Είχε μια νέα αριστερή πλευρά (Τικνιζιάν – Ρόκα) και μια άλλη δεξιά που δημιούργησε και το σενάριο της βραδιάς: Το δίδυμο Σάλιακας – Ζότα Σίλβα. Κράτησε μόλις ένα εικοσάλεπτο η συνεργασία τους, διότι ο βάσκος προπονητής βλέποντας την ομάδα του να μην απειλεί θέλησε να ανακατέψει την τράπουλα. Εστειλε τον Τσικίνιο δεξιά σε ρόλο εξτρέμ και τον Ζότα, πίσω από τον σέντερ φορ σε μια «θέση» που προφανώς του πάει πολύ.
Κάπως έτσι ο Πορτογάλος βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, ο Σάλιακας τον σημάδεψε υποδειγματικά και στο 31΄ στην πρώτη ευκαιρία του ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ. Η κεφαλιά του Ζότα δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Νίκο Παπαδόπουλο.
Με την ευκαιρία; Στο γκολ των Ερυθρόλευκων η μπάλα γύρισε υποδειγματικά ξεκινώντας από τον Πιρόλα. Ακριβώς 13 πάσες σε πενήντα δευτερόλεπτα έγραψε το κοντέρ σε μια επίθεση με υπομονή, από εκείνες που κάνουν τους προπονητές σχεδόν ευτυχισμένους.
Ποιο θα ήταν το τέλειο για τον Μέντι; Μα φυσικά το 2-0. Είτε στο 44΄ όταν ο Παπαδόπουλος με καταπληκτική επέμβαση έβγαλε κόρνερ τη «λόμπα» του Ρόκα. Είτε στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, αν ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν σημάδευε το οριζόντιο δοκάρι από τη σέντρα του Τικνιζιάν. Είτε έστω στο τετ α τετ του Ελ Κααμπί με τον Παπαδόπουλο – από την τρομερή πάσα του Τσικίνιο – στο 58΄.
Τρεις κλασικές ευκαιρίες από εκείνες που θα μπορούσαν να τελειώσουν τη παρτίδα στην Τρίπολη μια ώρα αρχύτερα. Που σε τελική ανάλυση θα έδιναν στον Ολυμπιακό αυτό που άξιζε στην ώριμη προσέγγισή του.
Ρουλέτα…
Και ο Αστέρας; Οι γηπεδούχοι έπειτα από μια καλή προειδοποίηση νωρίς – ο Ορτέγκα σταμάτησε τον Ορόσκο στο 7΄ – μάλλον παγιδεύτηκαν. Εχασαν σταδιακά μέτρα στο γήπεδο και μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας δράσης μάλλον ήταν τυχεροί που έμειναν ζωντανοί στη διεκδίκηση του ματς. Μέχρι το σημείο που ο Γιώργος Αντωνόπουλος ζήτησε «πίεση ψηλά» και περισσότερα ρίσκα. Ακριβώς μετά τη χαμένη ευκαιρία του Ελ Κααμπί, αν θα έπρεπε να αναζητήσει κάποιος την αφετηρία
Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που συνέβη μπροστά από την εστία του Ορτέγκα ήταν ένα πλασέ του Πέρεθ (70΄) που πέρασε άουτ. Εφερε ο έλληνας κόουτς από τον πάγκο του ποιότητα και παραστάσεις (76΄ Μακέντα, Καλτσάς αντί Ρικαρντίνιο και Κετού), πρόσθεσε το ταλέντο του Παπακανέλλου – είχε ένα σουτ στο 90+4΄ – αλλά ουσιαστικά ο Ολυμπιακός το άφηνε… ανοιχτό: Νέες μεγάλες επεμβάσεις του Παπαδόπουλου σε Ζέλσον Μαρτίνς (86΄) και Ρέτσο (90+1΄). Ξανά δοκάρι οι Ερυθρόλευκοι με τον Φρόιλερ να φτιάχνει πάρε-βάλε στο ντεμπούτο του και τον Γκονσάλες στη δική του πρώτη φορά να βρίσκει σίδερο (90+5΄).
Εβαζε, έβαζε…
Εφερε από τον πάγκο ο Μεντιλίμπαρ τους Φρόιλερ, Ζέλσον Μαρτίνς, Σα και Αρμάντο Γκονσάλες μετά την υποχρεωτική αλλαγή του Σμαΐλοβιτς – πέρασε αντί του τραυματία Σάλιακα στο 64΄. Και δεν χώρεσαν καν στην εξίσωση ο Φορτούνης, ο Μουζακίτης, ο Κάρμο, ο Μπρούνο, ο Ντάνι Γκαρθία. Μισή βασική εντεκάδα – με τον Ροντινέι τιμωρημένο.
Το βάθος του Ολυμπιακού με παρονομαστή Super League μοιάζει ήδη σημείο αναφοράς. Και ακόμη οι Ερυθρόλευκοι κάνουν μεταγραφές, έχοντας ψηλά τον πήχη της προσδοκίας για το κοινό τους!
Αστέρας Τρίπολης AKTOR (Γιώργος Αντωνόπουλος): Παπαδόπουλος, Κώτσιρας (82΄ Παπακανέλλος), Σίλβα, Λάσκαρης, Μέντες, Κουρμπέλης, Εντερ, Ορόσκο (61΄ Κιμπιόκα), Μπαρτόλο (λ.τ. 46΄ Πέρεθ), Κετού (76΄ Καλτσάς), Ρικαρντίνιο (76΄ Μακέντα).
Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Ορτέγκα, Σάλιακας (λ.τ. 64΄ Σμαΐλοβιτς), Ρέτσος, Πιρόλα, Τικνιζιάν, Εσε, Σιπιόνι (75΄ Φρόιλερ), Ζότα Σίλβα (69΄ Γκονσάλες), Τσικίνιο, Ρόκα (69΄ Ζέλσον Μαρτίνς), Ελ Κααμπί (75΄ Σα).
Διαιτητής: Πολυχρόνης