Ο Άλιμος είναι ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια προάστια της Αθήνας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο, όπου εδρεύουν σημαντικές εταιρείες.
Για μένα, όμως, ο Άλιμος έχει μια πολύ βαθύτερη σημασία. Μαζί με το γειτονικό Παλαιό Φάληρο φιλοξενεί το Κοιμητήριο Πεσόντων της Κοινοπολιτείας, όπου αναπαύονται στρατιώτες που θυσιάστηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσά τους και πολλοί Αυστραλοί.
Είχα την ιδιαίτερη τιμή να ξεναγηθώ στον χώρο από τον δήμαρχο Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, συνοδευόμενο από τις αντιδημάρχους κ. Σιένα Θεοδώρου και κ. Μαρία Μαρξιτωνάκη. Η επίσκεψη αυτή ήταν βαθιά συγκινητική.

Στο κοιμητήριο είναι θαμμένοι ή τιμώνται συνολικά 2.029 στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως μου επισήμανε ο δήμαρχος κ. Κονδύλης, ανάμεσά τους βρίσκονται 198 Αυστραλοί ήρωες.
Ο χώρος αυτός αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο της ιστορικής σχέσης Ελλάδας και Αυστραλίας. Είναι συγκλονιστικό να βλέπει κανείς Αυστραλούς και άλλους στρατιώτες της Κοινοπολιτείας να αναπαύονται δίπλα στα νερά της Μεσογείου, σε έναν καταπράσινο χώρο που ξεχωρίζει μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. Η φροντίδα και η άψογη συντήρηση του κοιμητηρίου αποτυπώνουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τον σεβασμό που διατηρεί η Ελλάδα απέναντι στους συμμάχους της.
Καθώς διαβάζαμε τα ονόματα των Αυστραλών στρατιωτών, διακρίναμε και επώνυμα ελληνικής καταγωγής, όπως το Ζαμπέλλης. Ήταν μια στιγμή που μας συγκίνησε όλους, καθώς μας θύμισε ότι η ιστορία των δύο χωρών μας είναι βαθιά συνδεδεμένη μέσα από κοινές θυσίες και κοινές αξίες.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Δημαρχείο Αλίμου, όπου είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Λόρδο Δήμαρχο της Μελβούρνης, Nicholas Reece. Πραγματοποιήσαμε μια κοινή τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητές μας.
Συζητήσαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η προβολή, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, μιας πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής που δημιουργήθηκε στον Άλιμο, αλλά και τη συμμετοχή του Δήμου Αλίμου στο Φεστιβάλ Αντίποδες της οδού Lonsdale, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά πολιτιστικά φεστιβάλ της διασποράς.
Ο Λόρδος Δήμαρχος Nicholas Reece υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Κοινότητα στη ζωή της Μελβούρνης και εξέφρασε την επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου για ακόμη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά. Παράλληλα, πρότεινε τη διοργάνωση θερινών πολιτιστικών κατασκηνώσεων για παιδιά από την Αυστραλία, επισημαίνοντας ότι ο Άλιμος διαθέτει εξαιρετικές πολιτιστικές υποδομές, γκαλερί, θέατρα και παραλίες, ενώ η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της πόλης.
Επιστρέφω από τον Άλιμο με βαθιά συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία. Η τιμή προς όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας αποτελεί χρέος όλων μας. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, μέσα από τον πολιτισμό, την ιστορική μνήμη και τη νέα γενιά, αποτελεί μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον.

The post Επίσκεψη στον Άλιμο: Τιμώντας τους πεσόντες της Αυστραλίας και χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.