Οι ΗΠΑ «δεν έχουν τελειώσει» με το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες αφού οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξαπολύουν νέο κύμα βομβαρδισμών, «για 11η συνεχόμενη νύχτα».
Τα πλήγματα, που άρχισαν να διεξάγονται «στις 19:00» (την Τρίτη ώρα Ουάσιγκτον, στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης ώρα ανατολικής ακτής Αυστραλίας), «είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο να συνεχίσουν να φθείρουν την ικανότητα του Ιράν να απειλεί την εμπορική ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ», ανέφερε μέσω «X» η Διοίκησητων ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).
«Εάν φεύγαμε τώρα, το Ιράν θα χρειαζόταν 20, 25 χρόνια για την ανοικοδόμησή του. Αλλά δεν έχουμε τελειώσει καθόλου», ανέφερε λίγο πριν ο κ. Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.
«Αν αποχωρούσαμε αύριο, θα είχαμε σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία. Αλλά δεν φεύγουμε αύριο».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν «πολύ σύντομα» την περιοχή του Pickaxe Mountain, το θεωρούμενο «πυρηνικό οχυρό» του Ιράν που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ.
«Το Ιράν δεν έχει δει τίποτα ακόμα», είπε.
Το αποκαλούμενο «Βουνό της Αξίνας» είναι μια οχυρωμένη εγκατάσταση που πιστεύεται ότι φιλοξενεί δύο υπόγεια συγκροτήματα σηράγγων, σε μεγάλο βάθος, για τα οποία οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκονται πέραν της ακτίνας δράσης ακόμη και των ισχυρότερων βομβών καταστροφής υπόγειων καταφυγίων του αμερικανικού οπλοστασίου.
Η συγκεκριμένη τοποθεσία συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σε «απάντηση» το όργανο συντονισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράν διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που πληγεί το Pickaxe Mountain θα μπουν στο δικό του στόχαστρο συμφέροντα των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην περιοχή.
ΧΟΥΘΙ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα «απαντήσει» στην περίπτωση που οι Χούθι, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης, επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ένα ενδεχόμενο που σε συνδυασμό με την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ προκαλεί επιπλέον «πονοκέφαλο» σε σχέση με τις προμήθειες πετρελαίου και ως εκ τούτου για τις τιμές καυσίμων εν γένει.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε, αλλά θα το φροντίσουμε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα το φροντίσουμε. Ξέρετε, το κάναμε αυτό με τους Χούθι στο παρελθόν και δεν είχαμε ακούσει να μιλούν για αυτούς εδώ και κάποιο διάστημα», είπε ο κ. Τραμπ.
Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από την προειδοποίηση που απηύθυναν οι Χούθι, δύο τάνκερ που μεταφέρουν σαουδαραβικό πετρέλαιο με προορισμό την Κίνα και την Ινδία έκαναν αναστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα και κατευθύνονταν προς το Σουέζ , σύμφωνα με τα στοιχεία ναυσιπλοΐας του LSEG.
Οι ναυτιλιακές δεν θα πρέπει να φορτώνουν ή να εκφορτώνουν φορτία σε λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας διότι αυτή η δραστηριότητα πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία να γίνουν στόχος «σε οποιαδήποτε θέση» βρίσκονται επιθέσεων των δυνάμεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με email που στάλθηκε στις εταιρείες.
ΚΟΣΤΟΣ
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν έχουν κοστίσει 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ, τη Γερουσία.
Το ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 8 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση που είχε κάνει δημόσια ο υπουργός.
Ο κ. Χέγκσεθ είπε σε μέλη της Γερουσίας πως το μέγεθος αυτό συμπεριλαμβάνει κάποιες διαστάσεις των επιχειρήσεων και αναμενόμενα κόστη ως την 30ή Σεπτεμβρίου.
Δεν ξεκαθάρισε πώς ακριβώς προκύπει ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε.
«ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ»
Στο μεταξύ, οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένες από την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς ο πόλεμος απειλεί τόσο την εθνική τους ασφάλεια όσο και τις οικονομίες τους.
Η δυσαρέσκειά τους αποτυπώνεται στις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις, ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο κ. Τραμπ, θα πρέπει να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας χερσαίες δυνάμεις σε περιοχές του Ιράν, ενδεχομένως καταλαμβάνοντας το στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ, από όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ιρανική ηγεσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε να χαλαρώσει τον έλεγχο στο Στενό του Ορμούζ, εάν οι ΗΠΑ δεν υιοθετήσουν πιο επιθετική στρατηγική.
Διαφορετικά, προειδοποιούν, η περιοχή κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση χαμηλής έντασης, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες, αποθαρρύνοντας επενδυτές και τουρίστες.
The post Τραμπ: «Δεν έχουμε τελειώσει» με το Ιράν appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.