Ιός του Δυτικού Νείλου: Σε ποιους δήμους γίνονται έκτακτοι ψεκασμοί

Σε εκτεταμένους έκτακτους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των κουνουπιών προχωρά ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στον γειτονικό Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει παρεμβάσεις σε πάρκα, χώρους πρασίνου, σημεία με λιμνάζοντα νερά, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται πληθυσμοί κουνουπιών.

Στις περιοχές υψηλού κινδύνου ο δήμος

Η απόφαση για την εντατικοποίηση των ψεκασμών ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς και την κατάταξη του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στις περιοχές υψηλού κινδύνου από τον ΕΟΔΥ.

Η τρέχουσα περίοδος, έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, θεωρείται περίοδος αυξημένου κινδύνου για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου οι αρμόδιες επιστημονικές αρχές διαπιστώσουν ύφεση στην κυκλοφορία του ιού.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία των κατοίκων.

«Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε γειτονικό μας δήμο, με συνέπεια ο ΕΟΔΥ να μας κατατάξει στις περιοχές υψηλού κινδύνου, είναι υποχρέωσή μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συνδημοτών μας», δήλωσε.

Στα 232 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει πλέον ανέλθει σε 232, με την πλειονότητα να καταγράφεται στην Αττική.

Μπροστά στην αύξηση των περιστατικών, η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τις επιχειρήσεις καταπολέμησης των κουνουπιών, επιστρατεύοντας τις λεγόμενες «τουρμπίνες».

Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους, εξειδικευμένα ψεκαστικά μηχανήματα υψηλής πίεσης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εκτεταμένες επιχειρήσεις καταπολέμησης των κουνουπιών.

Παράλληλα, τακτικοί ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε σημεία αυξημένου κινδύνου και από τον Δήμο Αθηναίων.

Οι παράγοντες που ευνοούν την έξαρση

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, απέδωσε τη φετινή έξαρση σε μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Ο πολύ θερμός χειμώνας που περάσαμε, ιδίως στην Αττική, η πολύ υγρή και με βροχές άνοιξη, που δημιουργούσε πολλά στάσιμα νερά, και το ότι πιθανόν φέτος έχουμε πολύ περισσότερα μεταναστευτικά πουλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά δύσκολη για τη χώρα, παραπέμποντας στην επιδημιολογική εικόνα του 2018.

Ο φόβος επανάληψης του 2018

«Το θέμα επιδημιολογικά είναι αν θα φτάσουμε το 2018, που είχαμε τα περισσότερα κρούσματα και αναλογικά δυστυχώς είχαμε 50 θανάτους», δήλωσε η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως εξήγησε, είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή πρόβλεψη, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Έρευνα για rapid test από το ΕΚΠΑ

Την ίδια ώρα, ελληνική ερευνητική ομάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη φορητού rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια νέα φορητή διαγνωστική πλατφόρμα που, με μικρή ποσότητα αίματος, θα μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να βοηθά στην ανίχνευση όχι μόνο του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και άλλων ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια», δήλωσε η καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής του ΕΚΠΑ Μαρία Γαζούλη.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επιστήμονες από Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία, Ολλανδία και Βραζιλία.