Τεταμένο πολιτικό σκηνικό, πολλά ανοιχτά μέτωπα

Η αυστραλιανή πολιτική σκηνή βρίσκεται σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας, με τις ισορροπίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να έχουν αλλάξει -λόγω κυρίως της απήχησης του One Nation- και τις αντιπαραθέσεις να πολλαπλασιάζονται.

Οι ομοσπονδιακές κάλπες απέχουν ακόμη, ωστόσο η αντιπαράθεση σα να κινείται σε προεκλογικούς τόνους, ίσως επηρεασμένη και από την επερχόμενη αναμέτρηση στη Βικτώρια.

Η μάχη για έδρες στην Πολιτεία διαγράφεται, επί του παρόντος, ιδιαίτερα αμφίρροπη και το αποτέλεσμά της πιθανώς να αποτελέσει μια ένδειξη για το πώς διαμορφώνεται το νέο πολιτικό τοπίο ανά τη χώρα.

Όχι τυχαία, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη στην Καμπέρα, με μια σειρά από πολιτικές να βρίσκονται ήδη στο «τραπέζι» και αρκετές ακόμη να εισέρχονται καθημερινά στο πεδίο της αντιπαράθεσης.

Μόνο αυτή την εβδομάδα είχαμε, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις για το NDIS, τον «widow tax» και τον περιορισμό των διαφημίσεων στα τυχερά παιχνίδια — με Εργατικούς και Συνασπισμό μάλιστα να συνεργάζονται, με ανταλλάγματα — ενώ το One Nation «τάραξε τα νερά» με την πρόταση για σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, αλλά και κλιμακώνοντας τη σύγκρουση για αλλαγές στο superannuation (περισσότερα σχετικά αυτά μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αλλά και σε άλλα θέματα της έκδοσης).

Διαμορφώνεται πλέον ένα σκηνικό με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα και ελάχιστες βεβαιότητες.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ SUPERANNUATION

Το superannuation βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης πολιτικής κόντρας των ημερών.

Την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, ο «σκιώδης υπουργός» Στέγασης, Andrew Bragg, χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό σύστημα ως «μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες δημόσιας πολιτικής από την ίδρυση της Ομοσπονδίας».

Την Κυριακή, το One Nation ζήτησε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η Pauline Hanson χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα ως «διαλυμένο».

«Πολλοί Αυστραλοί δυσκολεύονται σήμερα και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων», δήλωσε στο News24, προσθέτοντας ότι η πρόταση πολιτικής του κόμματός της δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Από μια άποψη, αισθάνομαι ότι θα πρέπει να τους δώσετε τα χρήματά τους τώρα και να τους αφήσετε να τα χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής».

Η πρότασή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών, Jim Chalmers, να υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της πρόωρης πρόσβασης στα χρήματα του super θα μπορούσε να «καταστρέψει» συνταξιοδοτικά πλάνα.

Σήμερα, η πρόσβαση στο superannuation επιτρέπεται μόνο υπό περιορισμένες προϋποθέσεις, όπως για να αποτραπεί η κατάσχεση μιας κατοικίας, σε περίπτωση ανίατης ασθένειας ή σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΤΟ 67.900 αιτήματα πρόωρης αποδέσμευσης χρημάτων από το superannuation εγκρίθηκαν το 2024/25, συνολικού ύψους λίγο πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο στις επόμενες εκλογές για μια σειρά από λόγους και ένας από αυτούς είναι πλέον το μέλλον του παγκοσμίως κορυφαίου υποχρεωτικού συστήματος superannuation της Αυστραλίας», δήλωσε ο Δρ Chalmers.

«Οι Φιλελεύθεροι, οι Εθνικοί και το One Nation θα έβαζαν τέλος στο υποχρεωτικό superannuation όπως το γνωρίζουμε».

«Μοιράζονται μια επικίνδυνη και διχαστική, αντι-εργατική και αντι-super ιδεολογία…».

Επίσης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Sunrise, επισήμανε ότι «από πολλές απόψεις, οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το μέλλον του superannuation…».

Ο Δρ Chalmers φέρεται να έστειλε και σχετικά μηνύματα, μαζικά προς υποστηρικτές του, στα οποία -σύμφωνα με την Guardian- ανέφερε ότι η κα Hanson, αλλά και ο κ. Bragg, θέλουν να «καταργήσουν το superannuation».

Η επικεφαλής του One Nation σχολίασε στο «X»:

«Είμαι η Pauline Hanson. Ο Jim Chalmers λέει ανοησίες (is full of sh..t στο πρωτότυπο). Το One Nation δεν υποστηρίζει την κατάργηση του superannuation. Απλώς πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το super τους όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αντί να χάνουν το σπίτι τους. Το Εργατικό Κόμμα θα προτιμούσε να καταλήξετε άστεγοι».

Ο κ. Bragg έγραψε στο «Instagram»:

«Ο Chalmers έχει αποτύχει ως υπουργός Οικονομικών. Όλοι αισθάνονται την οικονομική του αποτυχία και το μόνο που του έχει απομείνει είναι εκστρατείες φόβου και προσωπικές επιθέσεις».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του One Nation, Barnaby Joyce, υποστήριξε ότι χρειάζεται η δυνατότητα πρόωρης πρόσβασης στο superannuation, επικαλούμενος -μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, όπως ανέφερε το AAP- ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τους φόρους στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.

«Η δική μου απόδειξη είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς την κυβέρνηση. Λένε ψέματα και, όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν να λένε ψέματα», δήλωσε στο ABC Radio.

«Είτε πρόκειται για μεγάλα είτε για μικρά ζητήματα, όλα είναι το ίδιο πράγμα. Είναι ψέματα και, επομένως, πρέπει να είσαι επιφυλακτικός απέναντι στους ψεύτες, γιατί αν πουν ένα ψέμα, θα πουν και δεύτερο».

«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών, όπως ακριβώς είπε ψέματα για τις αλλαγές στον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, κοιτάζει με απληστία προς το super».

Τόνισε, ότι οι προϋποθέσεις για την πρόωρη πρόσβαση στο super λόγω οικονομικής δυσχέρειας είναι υπερβολικά αυστηρές και θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Η αναπληρώτρια αρχηγός της αντιπολίτευσης, Jane Hume, δήλωσε ότι οι Φιλελεύθεροι δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές στο υποχρεωτικό super, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι «απλώς τα βγάζει από το μυαλό του».

«Θέλω να το καταστήσω απολύτως σαφές: η υποχρεωτική εισφορά στο super είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε.

Η κα Hume είπε ότι ο Συνασπισμός θα εξετάσει την υιοθέτηση πολιτικής για την πρόωρη πρόσβαση στο super, δηλώνοντας στο News24 ότι η οικονομική ασφάλεια κατά τη συνταξιοδότηση εξαρτάται από την ιδιοκτησία κατοικίας και όχι από το ύψος του superannuation ενός ανθρώπου.

Ο Συνασπισμός έχει «κατεβάσει» στις δύο τελευταίες εκλογές την πολιτική «super για στέγαση», η οποία θα επέτρεπε σε αγοραστές πρώτης κατοικίας να αποσύρουν έως και $50.000 από τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία για την αγορά ακινήτου.

Στο μεταξύ, η Association of Superannuation Funds Australia (ASFA) επισήμανε ότι οι δαπάνες για τη σύνταξη γήρατος έχουν μειωθεί από τότε που εισήχθη το σύστημα το 1992.

«Το super έχει συμβάλει ώστε, ακόμη και καθώς ο πληθυσμός μας γερνά, ο λογαριασμός της κυβέρνησης για τη σύνταξη γήρατος να μειώνεται αντί να αυξάνεται. Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Αυστραλία θα έχει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για συντάξεις στον ΟΟΣΑ», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ASFA, Mary Delahunty.

«Το super έχει επίσης μειώσει την εξάρτηση από τη σύνταξη γήρατος, καθώς σήμερα 12% λιγότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών λαμβάνουν μέρος ή το σύνολο της σύνταξης γήρατος σε σχέση με το 2012. Αυτό το ποσοστό θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς θα βλέπουμε τις επιπτώσεις των υψηλότερων υποχρεωτικών εισφορών στο super».

«Η μικρότερη εξάρτηση από τη σύνταξη γήρατος αποτελεί τεράστια επιτυχία δημόσιας πολιτικής».

The post Τεταμένο πολιτικό σκηνικό, πολλά ανοιχτά μέτωπα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.