
Μάχη για τη ζωή μιας 41χρονης έδωσαν το απόγευμα της Κυριακής 16 Αυγούστου δύο ναυαγοσώστες στη Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, όταν εντόπισαν 41χρονη γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της, μετά από περιστατικό στην παραλία.
Σύμφωνα με περιγραφή στο thestival.gr του ναυαγοσώστη Ζώη Κωνσταντίνου Τσαγανού, το συμβάν σημειώθηκε περίπου στις 16:50, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τον ναυαγοσωστικό πύργο. Εκείνη την ώρα επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα. Στην παραλία είχε τοποθετηθεί κίτρινη σημαία, ενώ οι λουόμενοι είχαν ενημερωθεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Όπως αναφέρει ο ναυαγοσώστης «σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τον πύργο στην ακτή παρατηρήσαμε έναν κύριο που κρατούσε μια γυναίκα, η οποία ήταν πεσμένη στο έδαφος». Ο ίδιος μαζί με τον συνάδελφό του Γιώργο Διμπινούδη και τη φιάλη οξυγόνου έσπευσαν άμεσα στο σημείο. Μετέφεραν τη γυναίκα σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν σε έλεγχο των ζωτικών της σημείων, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα αναζωογόνησης.
Διαπιστώθηκε πως η 41χρονη είχε σφυγμό, αλλά ήταν χωρίς τις αισθήσεις της, με εξαιρετικά χαμηλό και ασταθή κορεσμό οξυγόνου. Σύμφωνα με τον ναυαγοσώστη, ο κορεσμός έφτασε σε επίπεδα περίπου 50%, ενώ αρχικά το οξύμετρο δυσκολευόταν να καταγράψει οξυγόνο και σφυγμό.
Κρίθηκε απαραίτητη η άμεση χορήγηση καθαρού οξυγόνου και ειδοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ και το αρμόδιο Λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών. Στο σημείο έφτασε άμεσα περιπολικό, ενώ λόγω της χαμηλής οξυγόνωσης χρησιμοποιήθηκε και δεύτερη φιάλη οξυγόνου, η οποία μεταφέρθηκε από τον ναυαγοσωστικό πύργο των Νέων Φλογητών.
Μετά από περίπου 50 λεπτά συνεχούς παροχής οξυγόνου, η γυναίκα άρχισε να ανακτά τις αισθήσεις της και παρουσίασε βελτίωση στον κορεσμό του οξυγόνου. Στη συνέχεια, παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών. Εκεί κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω μεταφορά και νοσηλεία της στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.
Προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της από το κύμα, δέχθηκε η ίδια το χτύπημα
Όπως ανέφερε αργότερα ο σύζυγός της, το ζευγάρι γνώριζε ότι οι συνθήκες στη θάλασσα ήταν επικίνδυνες, ωστόσο αποφάσισε να «παίξει» με τα κύματα. Το περιστατικό συνέβη, ενώ η γυναίκα κρατούσε το παιδί της στην αγκαλιά. Προκειμένου να προστατεύσει το παιδί από το κύμα, δέχθηκε η ίδια το χτύπημα, έχασε την ισορροπία της και φέρεται να κατάπιε μεγάλη ποσότητα νερού και άμμου.
Η άμεση και εξειδικευμένη επέμβαση των ναυαγοσωστών αποδείχθηκε καθοριστική για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημαντική ήταν και η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι ναυαγοσώστες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς για την άμεση ανταπόκριση, καθώς και στον συνάδελφό τους Βασίλη Πασχάλη από τον ναυαγοσωστικό πύργο των Νέων Φλογητών για τη συνεργασία και την άμεση διάθεση της δεύτερης φιάλης οξυγόνου.
Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση στους λουόμενους να μην υποτιμούν τις καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους της θάλασσας και να ακολουθούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών ναυαγοσωστών.