Ελληνόπουλα της Μελβούρνης ταξίδεψαν στις ρίζες τους

Μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με την Ελλάδα ζουν αυτές τις ημέρες 17 μαθητές και μαθήτριες από την Αυστραλία, στην πλειονότητά τους από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της Περιφέρειας Αττικής για παιδιά της Διασποράς.

Τα παιδιά, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, βρίσκονται στην Αθήνα από τις 22 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως τις 2 Οκτωβρίου, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της πατρίδας των γονέων και των προγόνων τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι 13 μαθήτριες και οι 4 μαθητές επισκέπτονται σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ήδη έχουν βρεθεί στις Μυκήνες, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο και στους Δελφούς, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε νησιά του Αργοσαρωνικού.

«Η Ελλάδα είναι και δική σας πατρίδα»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά στο Διοικητήριο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει μέχρι σήμερα.

Τα παιδιά μίλησαν με ενθουσιασμό για τους αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφθηκαν, την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και για τη φιλοξενία που γνώρισαν από κοντά.

Μάλιστα, παρέδωσαν στον Περιφερειάρχη μια αναμνηστική κάρτα με χειρόγραφα μηνύματα στα ελληνικά και στα αγγλικά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες φιλίες.

Καλωσορίζοντας τους μαθητές, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τη σημασία της επαφής των νέων της Διασποράς με την Ελλάδα.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να γνωρίσουν τα παιδιά της Ομογένειας την Ελλάδα και να νιώθουν πάντοτε ότι αποτελούν κομμάτι της», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες οι νέοι αποκτούν προσωπικές εμπειρίες από την πατρίδα, γνωρίζουν τους ανθρώπους της και δημιουργούν σχέσεις που μπορούν να τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στους προσωπικούς δεσμούς του με την Αυστραλία, σημειώνοντας ότι έχει συγγενείς στην Αδελαΐδα, ενώ τον Οκτώβριο του 2022, ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε επισκεφθεί τη χώρα και είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Απευθυνόμενος στους μαθητές, τους προέτρεψε να διατηρήσουν ζωντανή τη σχέση τους με την Ελλάδα, να καλλιεργούν την ελληνική γλώσσα και να αισθάνονται υπερήφανοι για τις ρίζες τους.

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Για τα παιδιά, η επίσκεψη δεν αποτελεί απλώς ένα εκπαιδευτικό ταξίδι. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν τόπο που μέχρι σήμερα γνώριζαν κυρίως μέσα από τις οικογενειακές τους αφηγήσεις, το σχολείο και την ελληνική παροικία της Μελβούρνης.

Η Διευθύντρια του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Μαρία Μπακαλίδου, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι η απόσταση από την Ελλάδα κάνει ακόμη πιο σημαντική κάθε ευκαιρία άμεσης επαφής των παιδιών με τη γλώσσα, την ιστορία, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους της χώρας.

Όπως σημείωσε, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης επενδύει διαχρονικά στην παιδεία και τον πολιτισμό, προσπαθώντας να ανοίγει για τους μαθητές ένα «παράθυρο» προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Ελληνοαυστραλός τρίτης γενιάς Τάσος Σγαρδέλης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για την τρίτη χρονιά που συνοδεύει νέους στην Ελλάδα μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, περισσότεροι από 50 νέοι έχουν συμμετάσχει τα τελευταία τρία χρόνια, αποκτώντας εμπειρίες που τους βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ταυτότητά τους.

«Γνωρίζοντας την ομορφιά, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και το φιλότιμο της Ελλάδας, τα παιδιά ανακαλύπτουν περισσότερα για τον εαυτό τους και για τον ρόλο που μπορούν να έχουν ως νέοι της Διασποράς», ανέφερε.

Μια σχέση που χτίζεται από τη νέα γενιά

Σημαντική είναι και η συμβολή των προγραμμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στην ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της Ομογένειας.

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Κατασκηνώσεων της Κοινότητας, Μαργαρίτα Σμιθ, τόνισε ότι τα παιδιά ενθαρρύνονται να μαθαίνουν ελληνικά, να γνωρίζουν τα ελληνικά τραγούδια και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στο φεστιβάλ της Κοινότητας.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας στα παιδιά προσωπικές εμπειρίες και ακόμη περισσότερα κίνητρα για να διατηρήσουν ζωντανή τη σχέση τους με τον ελληνικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας των ομογενών μαθητών, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη σταθερών σχέσεων με τον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νέα γενιά της Ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών επικοινωνίας και γνωριμίας με την Ελλάδα.

Για τους 17 μαθητές από τη Μελβούρνη, η φετινή επίσκεψη είναι κάτι περισσότερο από ένα ταξίδι. Είναι μια προσωπική γνωριμία με την πατρίδα, ένας τρόπος να συνδεθούν με την ιστορία και τις ρίζες τους και, κυρίως, μια εμπειρία που μπορούν να πάρουν μαζί τους πίσω στην Αυστραλία.

Μια νέα γενιά Ελληνοαυστραλών που μεγαλώνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, αλλά μέσα από τέτοιες εμπειρίες ανακαλύπτει ότι η σχέση με την πατρίδα μπορεί να παραμένει ζωντανή.

 

The post Ελληνόπουλα της Μελβούρνης ταξίδεψαν στις ρίζες τους appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.