
Το NBA αποχαιρετά μία από τις σημαντικότερες μορφές των πρώτων δεκαετιών της ιστορίας του. Ο Μπομπ Πετίτ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά και μια σειρά από επιτεύγματα που τον τοποθετούν ανάμεσα στους μεγάλους της λίγκας.
Ο Πετίτ έγραψε ιστορία το 1956, όταν έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου του NBA. Τρία χρόνια αργότερα αναδείχθηκε ξανά πολυτιμότερος παίκτης της λίγκας, ολοκληρώνοντας την καριέρα του με δύο βραβεία MVP.
Ο εμβληματικός φόργουορντ/σέντερ αγωνίστηκε σε ολόκληρη την καριέρα του με τους Χοκς, αρχικά στο Μιλγουόκι και στη συνέχεια στο Σεντ Λούις. Παρέμεινε στην ομάδα από το 1954 έως το 1965, ενώ συμμετείχε στο All-Star Game και στις 11 σεζόν της καριέρας του.
NBA legend Bob Pettit has died at the age of 93
Pettit won 2 NBA MVP awards and the 1958 championship with the Hawks pic.twitter.com/LVlzSQrXrQ
— Bleacher Report (@BleacherReport) September 24, 2026
Ο άνθρωπος που άλλαξε τη θέση του power forward
Με ύψος περίπου 2,06 μέτρα, ο Πετίτ αποτέλεσε έναν από τους πρώτους μεγάλους ψηλούς που μπορούσαν να απειλήσουν με συνέπεια και facing the basket, σε μια εποχή όπου το παιχνίδι των ψηλών ήταν πολύ διαφορετικό από το σύγχρονο μπάσκετ.
Στη ρούκι σεζόν του, το 1954-55, αναδείχθηκε Rookie of the Year, πριν κατακτήσει το πρώτο MVP της ιστορίας του NBA έναν χρόνο αργότερα. Εκείνη τη σεζόν ήταν παράλληλα ο πρώτος σκόρερ της λίγκας, με 25,7 πόντους ανά αγώνα.
Συνολικά, ολοκλήρωσε την καριέρα του με 20.880 πόντους και 12.849 ριμπάουντ, ενώ είχε μέσο όρο 26,4 πόντους και 16,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Όταν αποσύρθηκε το 1965, ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA και δεύτερος σε ριμπάουντ.
Ο τίτλος του 1958 και η μεγάλη μονομαχία με τους Σέλτικς
Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήρθε το 1958, όταν οι Σεντ Λιούις Χοκς αντιμετώπισαν τους Μπόστον Σέλτικς στους τελικούς του NBA.
Ο Πετίτ οδήγησε τους Χοκς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, επικρατώντας με 4-2 στη σειρά. Στο έκτο παιχνίδι πέτυχε 50 πόντους στη νίκη με 110-109, σφραγίζοντας τον μοναδικό τίτλο στην ιστορία του οργανισμού μέχρι σήμερα.
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν συνολικά τέσσερις φορές στους τελικούς εκείνης της περιόδου. Οι Χοκς ηττήθηκαν το 1957, κατέκτησαν το πρωτάθλημα το 1958 και στη συνέχεια έχασαν από τη Βοστώνη τόσο το 1960 όσο και το 1961.
11 All-Star και μία θέση στο Hall of Fame
Ο Πετίτ ήταν 11 φορές All-Star, ενώ αναδείχθηκε τέσσερις φορές MVP του All-Star Game, επίδοση που εκείνη την εποχή ήταν μοναδική και αργότερα ισοφαρίστηκε μόνο από τον Κόμπι Μπράιαντ.
Το 1970 πέρασε τις πόρτες του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, ενώ η φανέλα με το Νο9 έχει αποσυρθεί από τους Χοκς. Το ίδιο έχει συμβεί και με το Νο50 που φορούσε στο LSU.
Ο Πετίτ ήταν επίσης μέλος και των τεσσάρων επετειακών ομάδων του NBA, ενώ υπήρξε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της λίγκας που ξεπέρασε τους 20.000 πόντους.
Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από το LSU, το πανεπιστήμιο όπου είχε γράψει τη δική του ιστορία πριν περάσει στο επαγγελματικό μπάσκετ. Η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή.