Θρίλερ στο Αιγαίο: Φωτιά στο Blue Carrier 2 – Σώοι και οι 29 επιβαίνοντες (video)

Σε θρίλερ διαρκείας εξελίχθηκε η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής σε φορτηγό-οχηματαγωγό πλοίο, ενώ έπλεε βόρεια της Μυκόνου.

Το «Blue Carrier 2», το οποίο μετέφερε συνολικά 195 οχήματα –166 φορτηγά και 29 Ι.Χ.– παραμένει στα ανοιχτά της Τήνου, δυτικά του Βρέκαστρου και του Αγίου Φωκά, καθώς ρυμουλκείται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η φωτιά που έχει εκδηλωθεί στους χώρους του γκαράζ εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο.

Το σημαντικότερο είναι ότι και οι 29 άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο είναι σώοι και ασφαλείς. Πρόκειται για 28 μέλη του πληρώματος και έναν οδηγό φορτηγού, οι οποίοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Τήνο.

Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης

Η φωτιά στο γκαράζ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, καθώς απαιτείται συνεχής ψύξη των μεταλλικών επιφανειών του πλοίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος παραμόρφωσης του σκαριού και απώλειας της ευστάθειάς του.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων τρία ρυμουλκά, πλωτά του Λιμενικού Σώματος, σκάφος αντιρρύπανσης, καθώς και το ειδικό πυροσβεστικό πλοίο «Αιγαίον Πέλαγος».

Το πυροσβεστικό πλοίο επιχειρεί με 12μελές πλήρωμα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού, με δυνατότητα άντλησης έως και 2.500 κυβικών μέτρων την ώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο και να προστατευθεί το κύτος του πλοίου.

 

Προβληματισμός από τη διακοπή του AIS

Ανησυχία προκάλεσε, παράλληλα, η διακοπή του σήματος του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) του πλοίου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ως αποτέλεσμα, το «Blue Carrier 2» έπαψε να εμφανίζεται στις εφαρμογές θαλάσσιας παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Α΄ Εμπορικού Ναυτικού Γιώργο Β. Παρασκευά, η διακοπή θα μπορούσε να συνδέεται είτε με σοβαρή βλάβη στα ηλεκτρολογικά συστήματα, είτε με ενδεχόμενη επέκταση της φωτιάς προς τη γέφυρα, είτε με σκόπιμη απενεργοποίηση του συστήματος.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για τη διακοπή του σήματος.

Πού θα οδηγηθεί το πλοίο

Παραμένει επίσης ανοιχτό το ερώτημα σχετικά με τον τελικό λιμένα στον οποίο θα οδηγηθεί το πλοίο.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί αφού περιοριστεί πλήρως η πυρκαγιά και εκτιμηθεί η τεχνική κατάσταση του πλοίου και η δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησής του.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μεταφορά του στη Σύρο, όπου υπάρχουν ναυπηγικές υποδομές, ή σε ασφαλή λιμενική εγκατάσταση της Αττικής.

Η δραματική στιγμή της εκκένωσης

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στα βίντεο αποτυπώνεται η ένταση που επικρατούσε πάνω στο πλοίο, καθώς οι φλόγες είχαν ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις και το πλήρωμα επιχειρούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, από τον ασύρματο ακούγονταν οδηγίες για την άμεση εγκατάλειψη του πλοίου.

«Γρήγορα, ετοιμάστε τις βάρκες», ακούγεται χαρακτηριστικά, καθώς το πλήρωμα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από φορτηγό που βρισκόταν στο γκαράζ Νο 4 και στη συνέχεια επεκτάθηκε, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των Αρχών.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά το βράδυ της Πέμπτης και, αφού προσέγγισε τη Σύρο περίπου στις 06:30, συνέχισε το ταξίδι του με προορισμό το Βαθύ της Σάμου. Κατά τη διάρκεια του πλου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν υπό διερεύνηση. Η Attica Ferries έχει αναφέρει ότι έχει αναθέσει σε εξειδικευμένες εταιρείες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση της κατάστασης του πλοίου και την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.

Η επιχείρηση παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με πρώτο στόχο την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την ασφαλή διαχείριση του πλοίου.

The post Θρίλερ στο Αιγαίο: Φωτιά στο Blue Carrier 2 – Σώοι και οι 29 επιβαίνοντες (video) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.