Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη, την ποίηση και την ιστορική μνήμη έζησαν όσοι παρευρέθηκαν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην παρουσίαση της δίγλωσσης ποιητικής και εικαστικής συλλογής της Στέλλας Σορώτου που έγινε στο Σίδνεϊ με τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ».
Ένα έργο που συνδυάζει τον ελληνικό και τον αγγλικό λόγο με τη ζωγραφική, μετατρέποντας την καλλιτεχνική έκφραση σε γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στη μνήμη και το συναίσθημα, στην ιστορία και την ανθρώπινη ψυχή.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, είχε ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, της Ιερής Πόλης της Ελλάδας. Μια ιστορική επέτειος που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει, θυμίζοντας τις υπέρτατες θυσίες, την αξιοπρέπεια και την αδάμαστη θέληση για ελευθερία.
Μέσα από τους στίχους και τις ζωγραφικές δημιουργίες της, η Στέλλα Σορώτου προσέγγισε το διαχρονικό μήνυμα της Εξόδου, δίνοντας στο ιστορικό γεγονός μια προσωπική, καλλιτεχνική διάσταση. Τα χρώματα και οι λέξεις συναντήθηκαν σε έναν κοινό τόπο έκφρασης, εκεί όπου η ιστορική μνήμη γίνεται συναίσθημα και η τέχνη αποκτά τη δύναμη να μεταφέρει μηνύματα από γενιά σε γενιά.

Τη διοργάνωση ανέλαβαν από κοινού ο Παν-Ναυπακτιακός Σύλλογος «ΡΟΥΜΕΛΗ», με πρόεδρο τον Jim Papanagiotou, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας «Μεσολόγγι», με πρόεδρο τον Sotiris Pashalis, καθώς και το Κέντρο Τέχνης και Λόγου «ΔΙΔΑΣ». Με τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή τους, οι φορείς συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εκδήλωσης που ανέδειξε τη δύναμη του πολιτισμού να ενώνει ανθρώπους και κοινότητες γύρω από κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες.
Το βιβλίο παρουσίασε ο δρ Βασίλης Αδραχτάς, ενώ τον συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς είχε η Ευγενία Βαλιώζη. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απαγγελία ποιημάτων από τον Ιορδάνη Λεβέντη και την Παναγιώτα Καραγιάννη, μέλη του Τμήματος Ενηλίκων του Ελληνικού Σχολείου Kogarah, οι οποίοι έδωσαν φωνή στους στίχους της δημιουργού, μεταφέροντας στο κοινό τη δύναμη και την ευαισθησία του ποιητικού της λόγου.
Η βραδιά απέκτησε ακόμη πιο έντονο ελληνικό χρώμα μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς της Σχολής Χορού Kogarah της Ενορίας και Κοινότητας Kogarah. Οι γνώριμοι ρυθμοί, οι παραδοσιακές φορεσιές και η ζωντάνια των χορευτών έφεραν στο προσκήνιο τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, υπενθυμίζοντας πως ο πολιτισμός παραμένει ζωντανός όταν μεταδίδεται, μοιράζεται και αγκαλιάζεται από τις νεότερες γενιές.
Οι διοργανωτές δέχθηκαν θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχημένη συνεργασία των δύο συλλόγων και την πρωτοβουλία τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας στην ελληνοαυστραλιανή παροικία μια εκδήλωση με ουσιαστικό πολιτιστικό περιεχόμενο.
«Είμαι συγκλονισμένη από την αγάπη που ένιωσα»
Ιδιαίτερα συγκινημένη από την ανταπόκριση του κοινού, η Στέλλα Σορώτου εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για την αγάπη και τα θερμά μηνύματα που έλαβε από τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά της σε αυτή τη σημαντική στιγμή της καλλιτεχνικής της πορείας.
«Είμαι συγκλονισμένη από τα μηνύματα και την αγάπη που ένιωσα από τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά η καλλιτέχνις και ποιήτρια.
Τα λόγια της αποτύπωσαν με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη συναισθηματική σημασία της βραδιάς. Για τη δημιουργό, η παρουσίαση της «ΕΞΟΔΟΥ» δεν ήταν απλώς η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου, αλλά μια βαθιά ανθρώπινη συνάντηση με ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί της την αγάπη για την ποίηση, τη ζωγραφική και την ελληνική ιστορία.

Η νέα αυτή έκδοση αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην καλλιτεχνική διαδρομή της Στέλλας Σορώτου, αναδεικνύοντας τη δημιουργική της ευαισθησία και την επιθυμία της να επικοινωνεί μέσα από δύο γλώσσες, χωρίς να χάνεται η ουσία και η συναισθηματική δύναμη του έργου της.
Σε μια εποχή όπου οι δεσμοί με την πατρίδα και την πολιτιστική κληρονομιά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, η «ΕΞΟΔΟΣ» υπενθυμίζει πως η ιστορία δεν ζει μόνο στα βιβλία και στα μνημεία. Ζει στους στίχους, στα χρώματα, στις αφηγήσεις και, κυρίως, στις καρδιές των ανθρώπων που συνεχίζουν να τη μεταφέρουν στο μέλλον.
Μια βραδιά όπου η ποίηση συνάντησε τη ζωγραφική, η ιστορία το συναίσθημα και η ελληνική παράδοση τη δημιουργική έκφραση, αφήνοντας στις καρδιές των παρευρισκομένων ένα ξεχωριστό αποτύπωμα.
The post «ΕΞΟΔΟΣ»: Μια βραδιά ποίησης, τέχνης και συγκίνησης στο Σίδνεϊ αφιερωμένη στο ηρωικό Μεσολόγγι appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.