Ελληνόπουλα της Μελβούρνης θα φιλοξενηθούν στην Αρχαία Ολυμπία

Τη Μελβούρνη επισκέφθηκε την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της ομογένειας και των ελληνικών πολιτιστικών και παροικιακών οργανισμών.

Τον δήμαρχο υποδέχθηκε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δήμητρα Γεωργαντζόγλου, ενώ τον συνόδευε ο ειδικός σύμβουλός του, Βασίλης Κάψης.

Η επίσκεψη στη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου στο Κουίνσλαντ, όπου επισημοποιήθηκε εκ νέου η αδελφοποίηση μεταξύ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της πόλης της Gold Coast. Πρόκειται για μια συνεργασία με ιδιαίτερη σημασία ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Μπρίσμπαν το 2032.

H γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δήμητρα Γεωργαντζόγλου, καλωσορίζει στη Μελβούρνη τον δήμαρχο
Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδη Παναγιωτόπουλο. Αριστερά ο πρόεδρος της Κοινότητας Βσίλης Παπστεργιάδης,

Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Nicholas Reece, ενώ επισκέφθηκε και τον καθεδρικό ναό της Παναγίας «Άξιον Εστί», όπου τον υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χώρας κ. Ευμένιος.

Επαφές είχε επίσης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη ΟΑΜ, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβανόταν ακόμη συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Μουσείου, οργανώσεις της Πελοποννησιακής παροικίας, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέσα ενημέρωσης της ελληνικής παροικίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση στον κ. Παναγιωτόπουλο προκάλεσε η επίσκεψή του στο εμβληματικό Melbourne Cricket Ground (MCG), το οποίο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956.

Στις συναντήσεις του ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος και στον ρόλο του αθλητισμού ως μέσου για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ειρηνικότερου κόσμου, με θεμέλια την ευγενή άμιλλα, τον σεβασμό και το ευ αγωνίζεσθαι.

Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Nicholas Reece

Ελληνόπουλα της Μελβούρνης στην Αρχαία Ολυμπία

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προοπτική φιλοξενίας Ελληνόπουλων από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας. “Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ξεχωριστή εκπαιδευτική και συμβολική αξία, καθώς θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά της ομογένειας να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο όπου γεννήθηκε το Ολυμπιακό ιδεώδες, να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά και να βιώσουν τη σύνδεσή τους με την πατρίδα των προγόνων τους” όπως είπε στον “Νέο Κόσμο” ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπσστεργιάδης.

Η επίσκεψη του δημάρχου στη Μελβούρνη ανέδειξε, για ακόμη μία φορά, τις δυνατότητες ανάπτυξης ουσιαστικών δεσμών ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ελλάδα, με την Αρχαία Ολυμπία να μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και αθλητικής συνεργασίας με την ελληνική ομογένεια.

Φώτο: Consulate General of Greece, Melbourne

The post Ελληνόπουλα της Μελβούρνης θα φιλοξενηθούν στην Αρχαία Ολυμπία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.