Υπουργείο Υγείας: Περισσότεροι γιατροί δεν χρεώνουν επιπλέον της κάλυψης του Medicare

Περισσότεροι γενικοί ιατρικοί χρεώνουν bulk billing (όχι επιπλέον από την κάλυψη που προσφέρει το Medicare), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τουλάχιστον, αλλά το Royal Australian College of General Practitioners, εφιστά την προσοχή στο να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα όσων έχουν σύνθετες ανάγκες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, «η ιστορική επένδυση στην ενίσχυση του Medicare αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους Αυστραλούς, με την πρόσβαση στο bulk billing να συνεχίζει να αυξάνεται πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Σε εθνικό επίπεδο, «το ποσοστό bulk billing για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο του 2026 αυξήθηκε στο 84,1%, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι».

Πριν η κυβέρνηση Albanese αρχίσει να επενδύει στο bulk billing, «το εθνικό ποσοστό είχε υποχωρήσει στο 75,6%».

Το bulk billing αυξήθηκε σε κάθε Πλιτεία και Περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

Νέα Νότια Ουαλία: 87,5%, αύξηση 4,1 ποσοστιαίων μονάδων
Βικτώρια: 85,7%, αύξηση 5,7 ποσοστιαίων μονάδων
Κουίνσλαντ: 82%, αύξηση 4,7 ποσοστιαίων μονάδων
Νότια Αυστραλία: 82,5%, αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων
Δυτική Αυστραλία: 76,8%, αύξηση 4,8 ποσοστιαίων μονάδων
Τασμανία: 80,8%, αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων
Βόρεια Περιοχή: 90,8%, αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων και
Περιοχή της Πρωτεύουσας: 59,3%, αύξηση 2,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακόμη, αναφέρεται ότι το ποσοστό bulk billing στους ασθενείς ηλικίας 16 έως 64 ετών παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 78,6%.

«Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 3.800 ιατρεία Medicare Bulk Billing, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 ήταν ιατρεία μικτού συστήματος χρέωσης (mixed billing)» πριν από τις ιστορικές επενδύσεις της κυβέρνησης.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας, Mark Butler, δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνησή μας προσφέρει περισσότερο bulk billing σε περισσότερους Αυστραλούς».

«Σε ολόκληρη τη χώρα, όλο και περισσότερα ιατρεία Γενικής Ιατρικής μετατρέπονται σε κλινικές που προσφέρουν πλήρες bulk billing, πράγμα που σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζονται όλοι οι ασθενείς είναι η κάρτα Medicare και όχι η πιστωτική τους κάρτα».

«Είναι καλό για τις τσέπες των ασθενών και καλό για την υγεία τους».

Εξετάζοντας το σύνολο του 2025–26, οι υπηρεσίες Γενικής Ιατρικής αντιστοιχούν στο 34,3% των υπηρεσιών Medicare, επισήμανε το newsGP.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 165,7 εκατομμύρια εξετάσεις/επισκέψεις GP, έναντι 167,7 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος.

Οι ασθενείς που δικαιούνται παραχωρήσεις (concessional patients) αντιπροσώπευαν το 46,7% των υπηρεσιών bulk billing των Γενικών Ιατρών το 2025–26.  Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό bulk billing στις πιο μειονεκτούσες περιοχές της χώρας ήταν 90,7%.

Ο πρόεδρος του RACGP, Δρ Michael Wright, ανέφερε ότι η αύξηση των ποσοστών bulk billing είναι «σύμφωνη με αυτό που έχουμε δει από τότε που εισήχθησαν τα πρόσθετα κίνητρα».

Δήλωσε ότι, ενώ η αύξηση είναι «καλή είδηση για τους ασθενείς», εξακολουθούν να χρειάζονται αυξήσεις στις επιστροφές χρημάτων (rebates) για τους Γενικούς Ιατρούς, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών, ιδιαίτερα όσων έχουν σύνθετες ανάγκες.

«Αν θέλουμε όλοι οι ασθενείς να έχουν οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε επισκέψεις σε Γενικούς Ιατρούς, αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τις επιστροφές χρημάτων του Medicare, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο σύνθετες ιατρικές επισκέψεις, γιατί εκεί βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πραγματική πρόκληση για το Medicare· ότι οι επιστροφές χρημάτων δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης», τόνισε μιλώντας στο newsGP.

«Αυτά τα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επένδυση στη Γενική Ιατρική πράγματι δίνει στους ασθενείς πρόσβαση στην περίθαλψη».

«Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή περίθαλψη Γενικής Ιατρικής δεν ήταν ποτέ υψηλότερη, οπότε αυτό είναι καλή είδηση για τους ασθενείς και ένδειξη ότι οι γενικοί γιατροί ανταποκρίνονται πραγματικά στα πρόσθετα κίνητρα».

 

The post Υπουργείο Υγείας: Περισσότεροι γιατροί δεν χρεώνουν επιπλέον της κάλυψης του Medicare appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.